Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Statul nu garanteaza depozitele cu dobanda negociata

Vineri, 23 Ianuarie 2009, ora 13:16
3368 citiri
Statul nu garanteaza depozitele cu dobanda negociata
Foto; Tutor2U

Statul nu garanteaza in caz de faliment depozitele populatiei sau ale firmelor care si-au negociat rate de dobanda cu mult peste cele standard, daca acestea "au contribuit la agravarea situatiei financiare" a bancii.

"Depozitele persoanelor fizice si juridice, inclusiv entitati fara personalitate juridica, care au obtinut, pe baza individuala, rate de dobanda si concesii financiare care au contribuit la agravarea situatiei financiare a institutiei de credit" nu sunt garantate de stat, in cazul falimentului unei banci, potrivit legislatiei in vigoare.

Pe langa aceasta categorie, exista o serie de alte cazuri pentru care Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar nu garanteaza sumele depuse la banci, printre care "depozitele administratorilor, conducatorilor, directorilor, cenzorilor, auditorilor financiari, actionarilor semnificativi ai institutiei de credit, familiilor persoanelor fizice de mai sus - sotii, precum si rudele si afinii de gradul intai, tertelor persoane care actioneaza in numele deponentilor mentionati".

Neacoperite sunt si "depozitele rezultate din tranzactii pentru care au fost pronuntate hotarari judecatoresti definitive de condamnare pentru infractiunea de spalare de bani".

"Nu putem sti, in cazul unui faliment, ce probleme avea banca inainte. Daca o institutie de credit intra in faliment, intervine un lichidator, care face evaluarea. In cazul in care se dovedeste ca au fost incalcate norme interne, sau in alte cazuri singulare, lichidatorul poate decide sa nu garanteze depozitele", a declarat, pentru NewsIn, directorul Fondului de Garantare a Depozitelor, Niculae Vulpescu.

El a completat ca textul de lege este, insa, interpretabil si ca exista, in prezent, discutii si cu Asociatia Romana a Bancilor (ARB), pentru a detalia situatiile in care statul nu garanteaza depozitele cu dobanda negociata, "mai ales in conditiile in care, in piata, exista banci care ofera dobanzi fabuloase pentru resursele atrase".

"Depinde si cat se pune in plus, un punct procentual peste dobanda standard nu e foarte mult, dar am discutat si cu reprezentantii ARB, care au ridicat problema reformularii acestei prevederi a legii, pentru a stopa politica unor banci, de a oferi dobanzi fabuloase pentru a atrage sume mari in depozite la termen", a mai spus Vulpescu.

In octombrie anul trecut, Guvernul a hotarat garantarea depozitelor bancare in limita a 50.000 euro, fata de un plafon de 20.000 euro stabilit anterior, masura decisa, de altfel, la nivelul Uniunii Europene.

Unele state europene, precum Germania, Austria, Irlanda sau Slovacia, au decis garantarea integrala a depozitelor populatiei, pentru a restabili increderea in sistemul bancar, zdruncinata in ultima parte a anului trecut de criza financiara internationala.

In piata, dobanzile maxime platite de banci pentru depozitele la termen au sarit de 15% pe an la lei si de 7% la euro.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#statul garantie, #depozite dobanda negociata, #agraveaza situatie financiara , #stiri financiare