Vanguard: Bursa americana de actiuni - in cadere libera

Luni, 09 Martie 2009, ora 10:37
1434 citiri
Vanguard: Bursa americana de actiuni - in cadere libera

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a declarat pe 3 martie ca personal nu este "ingrijorat in privinta oscilatiilor de pe-o zi pe alta" ale bursei americane de actiuni.

Presedintele Obama probabil ca nu se uita pe graficele potrivite. Pe graficele zilelor recente, bursa americana este in cadere libera - atingand aproape zilnic noi minime ale ultimilor 12 ani. Pierderea suferita doar de la inceputul anului a atins 25%.

Pe 27 februarie, guvernul american a agreat varianta preluarii unei participatii de 36% in Citigroup Inc., anuntul provocand prabusirea pretului actiunilor. Pe 5 martie, cotatiile Citigroup Inc. au coborat sub pragul de $1 pentru prima data in istorie.

Pretul actiunilor unui alt gigant american, General Electric Co. - al carui "calcai al lui Ahile" continua sa fie divizia sa financiara GE Capital - a coborat pe 4 martie sub pragul de $6 pentru prima data in ultimii 18 ani. Compania tocmai a anuntat prima taiere a dividendului trimestrial din ultimii peste 70 de ani. Pe parcursul ultimelor 12 luni, aproape $264 miliarde s-au volatilizat din capitalizarea de piata a companiei, acum la aproape $70 de miliarde.

Pe 24 februarie, audiat in cadrul Senatului american, presedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke, a declarat ca exista o "sansa rezonabila ca recesiunea curenta sa se termine in 2009, iar 2010 poate fi un an al refacerii". Interesant, pe 13 ianuarie, Bernanke aprecia ca momentul si intensitatea unei reveniri economice sunt "incerte".

Nu stiu ce anume l-a putut determina intr-o perioada atat de scurta de timp pe presedintele Bernanke sa treaca de la incertitudine totala la indicarea unor date cronologice - insa cifrele sosite recent din Statele Unite sugereaza mai degraba o accelerare a declinului economiei.

In scrisoarea sa anuala, catre actionarii companiei Berkshire Hathaway Inc., publicata in urma cu cateva zile, Warren Buffett a apreciat ca pe parcursul acestui an economia americana va fi "in ruina".

In ultimul trimestru al anului trecut, produsul intern brut al Statelor Unite s-a contractat cu 6,2%. Doar in ultimele 4 luni, piata americana a muncii a pierdut peste 2,5 milioane de slujbe. Luna trecuta, rata somajului a crescut la 8,1%, marcand astfel cel mai mare nivel al ultimilor peste 25 de ani.

Pe de alta parte, in ianuarie, rata economisirii personale in Statele Unite a inregistrat un nou maxim istoric - o veste incomoda pentru Washington in conditiile in care economia americana este puternic dependenta de consum.

Pe 10 februarie, noul sef al Trezoreriei Statelor Unite, Timothy Geithner, a anuntat ca pregateste noi masuri de crestere a lichiditatilor din economie - finantare estimata la valori cuprinse intre $1 trilion si $2 trilioane - fara sa precizeze totusi detalii suplimentare. Pe 4 martie, Geithner a revenit, afirmand ca recesiunea si criza lichiditatii se adancesc, si ca refacerea economiei va avea nevoie de timp si de suport financiar suplimentar din partea guvernului.

Aprecierile generice sunt mai degraba atributul jurnalismului. La aproape 2 ani de la debutul celei mai serioase crize financiare si economice din istorie, secretarul Trezoreriei americane trebuie sa avanseze solutii urgente, nu evocari ale situatiei curente.

Pentru economie, costul inactiunii si incoerentei ar putea fi mai mare decat trilioanele de dolari printati acum pe banda rulanta - repeta obsesiv oficialii de la Washington. Absolut corect - nici pe Wall Street simpla retorica nu primeste bile albe.

NOTA: Acest material are exclusiv un scop pur informativ, neconstituind o recomandare de a tranzactiona in oricare din pietele financiare mentionate. Tranzactiile in marja presupun riscuri financiare semnificative. Vanguard SA nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza informatiilor prezentate. Datele utilizate pentru redactarea materialului au fost obtinute din surse considerate a fi de incredere, insa nu exista nicio garantie privind corectitudinea acestora.

Mihai Nichisoiu

Analist piete internationale

www.vanguard.ro

Mai multe informatii despre pietele financiare internationale

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#evolutie actiuni americane, #evolutie economia SUA, #criza economica, #Barack Obama , #stiri financiare