Romanii care au cumparat titluri de stat Centenar le-ar putea vinde inainte de scadenta

Marti, 24 Iulie 2018, ora 10:47
4272 citiri
Romanii care au cumparat titluri de stat Centenar le-ar putea vinde inainte de scadenta

Romanii care au cumparat titluri de stat prin Programului Tezaur - editia Centenar le-ar putea tranzactiona sau folosi pe post de garantii bancare inainte de scadenta.

In momentul in care a fost lansat programul, Ministerul de Finante a anuntat ca persoanele care cumpara titlurile de stat raman cu banii blocati pana la incheierea perioadei de 5 ani, timp in care primesc dobanda anuala de 5%.

In cadrul primei emisiuni de titluri de stat lansata de Ministerul Finantelor Publice au fost investite 786 milioane de lei, iar oficialii institutiei considera ca lipsa posibilitatilor de a tranzactiona dupa vanzare este un factor care a redus atractivitatea pentru populatie a acestor titluri de stat, informeaza Profit.ro.

O varianta pentru tranzactionarea titlurilor de stat ar putea fi Bursa de Valori Bucuresti, dupa modelul emisiunilor de titluri pentru populatie derulate in anii trecuti.

"Intentia Guvernului este ca, pana la finalul anului, sa identifice solutii de modificare a cadrului legal, astfel incat titlurile de stat pentru populatie sa poata fi utilizate pentru garantarea imprumuturilor contractate de persoanele fizice si pentru a crea posibilitatea transferului proprietatii asupra acestora", potrivit Ministerului Finantelor.

Premierul Viorica Dancila a anuntat recent ca emisiunea de titluri de stat in cadrul Programului Tezaur - editia Centenar va continua.

"Ministerul Finantelor Publice are in vedere continuarea emiterii de titluri de stat pentru populatie pana la epuizarea plafonului stabilit pentru anul 2018, la un nivel indicativ de 4 miliarde de lei", a declarat Dancila.

Iata conditiile in care au putut cumpara romanii titluri de stat in prima emisiune din cadrul Programului Tezaur - editia Centenar:

  • scadenta la 5 ani
  • pretul de 1 leu/titlu
  • dobanda de 5% pe an
  • dobanda se plateste la termenele din prospectul de emisiune
  • titlurile nu pot fi rascumparate inainte de scadenta
  • titlurile sunt netransferabile, nu se tranzactioneaza
  • veniturile obtinute sunt neimpozabile

Citeste si:
Meritocrație politică. Cine este blonda din PSD care a galopat prin funcții date de partid, specializată în ”shamanism”
Meritocrație politică. Cine este blonda din PSD care a galopat prin funcții date de partid, specializată în ”shamanism”
Înscrisă în PSD încă de la 16 ani, deputata Oana Gianina Bulai a făcut slalom prin mai multe funcții obținute pe linie de partid, fie că au venit de la social-democrați, ori PDL, fiind...
De ce guvernul Viktor Orban oprește investițiile în Transilvania pentru următorii doi ani
De ce guvernul Viktor Orban oprește investițiile în Transilvania pentru următorii doi ani
Guvernul Ungariei nu va mai lansa în următorii doi ani noi investiții transfrontaliere, adică în regiunile locuite de maghiari, printre acestea aflându-se și Transilvania, conform agenției...