Consiliul Concurentei arata dezinformarea lui Zamfir: Nu am descoperit dovezi privind o posibila intelegere intre banci

Duminica, 20 Ianuarie 2019, ora 22:36
7600 citiri
Consiliul Concurentei arata dezinformarea lui Zamfir: Nu am descoperit dovezi privind o posibila intelegere intre banci
Foto: Facebook/Consiliul Concurentei

In cadrul investigatiei privind comportamentul bancilor din perioada octombrie - noiembrie 2008, finalizata in 2013, nu au fost descoperite dovezi privind o posibila intelegere intre banci, a anuntat, Consiliul Concurentei, in replica la afirmatiile senatorului Daniel Zamfir.

Senatorul ALDE a anuntat ca ii va chema, pe 29 ianuarie, la audieri in Comisia Economica a Senatului pe guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si pe Daniel Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, pentru a da explicatii despre calcularea indicelui ROBOR.

Zamfir a vorbit despre un raport al unei investigatii incepute 2008 si incheiate in 2011, care nu a fost finalizat cu nicio rezolutie.

"Investigatia a inceput in 2008 si s-a terminat in 2011, insa s-a terminat cu nicio rezolutie. Nu a fost tras nimeni la raspunde si nici nu a fost clasata din lipsa de probe. Trebuia sa existe un ordin al presedintelui de inchidere a acestei investigatii, sa stim ca nu este nimic acolo. Pur si simplu, a fost musamalizata si tinuta la dosar.

Daca aceste documente fac obiectul cercetarii altor institutii ale statului, e perspectiva lor. Eu fac acest demers doar din perspectiva interesului public. Poate gasi aceste documente la Consiliul Concurentei sau la Comisia Economica, le pot prezenta oricand", a sustinut duminica Daniel Zamfir.

Daniel Zamfir (ALDE) cere BNR sa stopeze calcularea ROBOR si il cheama pe Isarescu in Parlament. Ce-i raspunde BNR

Consiliul Concurenttei spune ca investigatia privind comportamentul bancilor, din perioada octombrie - noiembrie 2008, pe fondul disfunctionalitatilor inregistrate de piata monetara (apogeul crizei financiare internationale), a fost finalizata in 2013, cu respectarea procedurilor legale.

In cadrul investigatiei nu au fost descoperite dovezi privind o posibila intelegere intre banci, iar concluziile raportului au fost aprobate de plenul autoritatii de concurenta.

Ordinul a fost publicat pe pagina web a institutiei - aici.

Pe parcursul investigattiei, autoritatea de concurentta a aplicat doua sanctiuni procedurale bancilor BRD - Groupe Societe Generale SA (19 milioane lei) si Raiffeisen Bank SA (14 milioane lei) pentru refuzul de a se supune inspectiei inopinate si, respectiv, pentru furnizarea de informatii inexacte.

Cele doua sanctiuni au fost confirmate de instanta.

Actiunile derulate de reglementator, Banca Nationala a Romaniei, din acea perioada nu aveau legatura cu obiectul investigatiei derulate de Consiliul Concurentei, precizeaza institutia. "Reamintim ca doar in anul 2010 a fost modificata legislatia, preluandu-se prevederile europene prin care se impune obligatia folosirii ROBOR ca referinta pentru stabilirea dobanzilor. Regretam ca nu am fost contactati pentru a reaminti aceste detalii si, astfel, am fi evitat dezinformarea populatiei", incheie autoritatea pentru concurenta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
Cu toate că producția internă de petrol a României este în scădere, țara noastră pare să joace un rol-cheie pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Clasându-se între primii...
#Consiliul Concurentei Zamfir ROBOR banci , #top banci