Activele Enel din Romania ar putea ajunge pe mana chinezilor, nu in bratele statului

Vineri, 03 Octombrie 2014, ora 16:24
2950 citiri
Activele Enel din Romania ar putea ajunge pe mana chinezilor, nu in bratele statului

O companie din China este interesata sa cumpere activele Enel din Romania, a anuntat CEO-ul grupului energetic italian, Francesco Starace.

State Grid Corporation of China, cea mai mare companie de stat de utilitati din lume dupa venituri, a luat in vizor activele Enel din tara noastra, potrivit Reuters.

De asemenea, Starace a sustinut ca si in cazul diviziilor scoase la vanzare in Slovacia exista interes din partea unei firme din tara asiatica, insa nu a vrut sa dezvaluie numele acesteia.

Pe de alta parte, ministrul roman al Energiei, Razvan Nicolescu, ar vrea ca activele Enel sa ajunga pe mainile unei companii de stat.

Guvernul negociaza la Roma plecarea Enel din Romania

"Distributia de energie este o activitate strategica in Romania, mai ales in Dobrogea, avand in vedere ce se intampla la est de Romania. Exista companii de stat romanesti interesate sa preia Enel Dobrogea, asa ca nu incurajam alte oferte", a spus recent Nicolescu.

Nuclearelectrica este una dintre ele.

Nuclearelectrica ar putea cumpara unele operatiuni Enel din Romania

"SNN (Nuclearelectrica) analizeaza oportunitatea rezultata din anuntul potentialei vanzari a operatiunilor Enel in Romania, fiind in prezent in stadiul de analiza preliminara a unei parti din perimetrul tranzactiei. Nicio oferta indicativa sau de alta natura nu a fost inaintata catre Enel. O potentiala decizie a managementului SNN cu privire la tranzactie va fi supusa aprobarii Adunarii Generale a Actionarilor SNN", a anuntat compania.

Enel pleaca din Romania

In luna iulie a acestui an, Enel a anuntat ca boardul sau a convenit asupra unui plan de a vinde activele sale de producere a energiei in Slovacia si de distributie si vanzari din Romania.

Profitul net ajustat al Enel a scazut in primul semestru din 2014 cu 4,8%, la 1,57 miliarde de euro, depasind estimarile analistilor, de 1,49 miliarde de euro. Datoria neta a urcat cu 8,5%, la 43,1 miliarde de euro la 30 iunie, de la 39,7 miliarde de euro la 30 decembrie.

In Romania, compania italiana detine trei foste filiale ale Electrica de distributie si furnizare a energiei electrice, in zona Muntenia Sud, inclusiv Bucuresti, in Banat si in Dobrogea.

Citeste si:
Fiul baronului PSD Dumitru Buzatu, numit secretar de stat prin decizia premierului Nicolae Ciucă
Fiul baronului PSD Dumitru Buzatu, numit secretar de stat prin decizia premierului Nicolae Ciucă
Tudor Buzatu a fost numit în funcţia de secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului printr-o decizie a prim-ministrului Nicolae Ciucă. Decizia a fost publicată,...
Vasile Dîncu anunță câți refugiați din Ucraina ar putea primi România: ”O să putem arăta şi noi partenerilor din NATO că suntem pregătiţi”
Vasile Dîncu anunță câți refugiați din Ucraina ar putea primi România: ”O să putem arăta şi noi partenerilor din NATO că suntem pregătiţi”
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat miercuri, 26 ianuarie, că țara noastră poate primi, în prezent, mii de refugiați. Declarația a fost făcută în contextul...