Alegeri prezidentiale 2014: Romanii din strainatate, cei mai mari investitori ai tarii

Miercuri, 05 Noiembrie 2014, ora 07:07
10282 citiri
Alegeri prezidentiale 2014: Romanii din strainatate, cei mai mari investitori ai tarii

Suma trimisa in tara de catre romanii din diaspora este mult mai mare decat investitiile straine, subliniaza analistii, care condamna proasta organizare a alegerilor prezidentiale la sectiile de vot din afara.

Datele BNR arata ca in anul 2013 au ajuns la rudele din Romania 3,2 miliarde de euro. Pe de alta parte, investitiile straine au insumat 2,7 miliarde de euro.

Diferenta a fost si mai mare in 2012, cand diaspora a trimis in tara 3,6 miliarde de euro, iar afaceristii au pompat 2,4 miliarde euro.

Mai mult, in plina criza, aceste remiteri au contribuit la stabilizarea economiei. In 2011, ele au fost aproape de doua ori mai mari decat investitiile straine, iar in 2010 le-au depasit cu un miliard de euro.

Romanii din diaspora, cei mai importanti investitori

Analistul Ionut Balan a comentat datele BNR aferente anului trecut.

"Chiar daca investitiile straine directe au totalizat 2,712 miliarde de euro in 2013 si au fost considerate un succes, pentru ca s-au majorat cu 9%, romanii care lucreaza in strainatate au trimis acasa 3,238 miliarde de euro, ceea ce arata ca ei sunt, de fapt, cei mai importanti investitori straini", a scris pe blog Ionut Balan.

Lucratorii romani din Italia se plaseaza pe primul loc in topul remiterilor brute cu 925 milioane de euro (fata de 900 in 2012), fiind urmati de cei din Germania - 595 (491), de cei din Statele Unite - 460 (593), Spania - 393 (504), Elvetia - 252, Franta - 250, Marea Britanie - 224, Ungaria - 128, Austria - 111, Grecia - 75, Turcia - 35, Irlanda - 20 etc.

Guvernul isi bate joc de diaspora

In aceste conditii, profesorul universitar Bogdan Glavan arata ca cele trei miliarde de euro inseamna 2% din PIB-ul Romaniei, adica mai mult de un sfert din banii pe care ii colecteaza Guvernul din TVA sau jumatate din banii pe care ii cheltuie pe Educatie.

"Sunt bani cu care Romania supravietuieste, deoarece ei se traduc in cheltuieli de consum sau investitii aici, in locuri de munca si salarii platite altor mii si mii de concetateni", a scris acesta pe blogul Logica Economica.

Glavan condamna atitudinea Guvernului fata de romanii din strainatate care au stat ore in sir la coada si nu au reusit sa voteze, duminica, in primul tur al alegerilor prezidentiale.

Vot dezastruos in diaspora, se cere interventia lui Juncker: S-au primit indicatii de la Bucuresti

"Atitudinea Guvernului fata de romanii din afara granitelor este la fel de sfidatoare ca si cea fata de cetatenii din tara: oamenii sunt utili doar in calitatea lor de contribuabili sau de investitori, adica sunt buni sa sustina statul. Cand vine vorba insa de drepturi si libertati, brusc cetatenii nu mai conteaza. Acesta este un abuz", a opinat profesorul de economie.

C.P.

Citeste si:
Fenechiu susține că PNL nu e dispus să renunțe la cota unică de impozitare: ”A adus mult progres în România”
Fenechiu susține că PNL nu e dispus să renunțe la cota unică de impozitare: ”A adus mult progres în România”
Liderul senatorilor liberali, Daniel Fenechiu, afirmă că PNL nu este dispus să renunţe la cota unică de impozitare şi consideră că partidul este pus în dificultate de faptul că PSD a adus...
Partidele noi, discursuri vechi. De ce sunt sortite eșecului majoritatea noilor formatiuni
Partidele noi, discursuri vechi. De ce sunt sortite eșecului majoritatea noilor formatiuni
În ultimele luni scena politică din România a devenit înghesuită cu numeroase noi partide care vor la alegerile din 2024 să detroneze PSD și PNL în opțiunile electoratului. Cu toate astea,...