Febra aurului a apus. Asteapta la rand febra operelor de arta

Miercuri, 11 Iunie 2014, ora 20:10
2976 citiri
Febra aurului a apus. Asteapta la rand febra operelor de arta
Foto: Wikipedia

Licitatia operelor de arta contemporana, realizata luna trecuta numai la casa Christie's din New York, a adunat 745 de milioane de dolari, un record absolut pentru aceasta categorie de tranzactii.

Niciunul dintre exponatele purtand semnaturile cele mai prestigioase nu s-a licitat la mai putin de 60 de milioane de dolari, iar cei care impingeau preturile in sus erau colectionarii sositi din Asia, scrie Project Syndicate.

Jocul milioanelor

Nu incape indoiala ca ei au batut atata drum ca sa-si investeasca banii in ceva rentabil si, avand de ales intre actiuni, lingouri de aur sau active imobiliare, au preferat operele de arta.

Caci, daca n-ar fi castigul motivatia, atunci ce altceva poate impinge oamenii sa plateasca zeci de milioane de dolari ca sa intre in posesia unei panze cu cateva dungi colorate, care greu ar emotiona un estet adevarat si cu atat mai putin un simplu om de afaceri?

Anul acesta s-a adjudecat la pretul de 84 milioane dolari o creatie semnata Barnett Newman, reprezentand cateva dungi verticale colorate si semnatura autorului intr-un colt.

In contrast, acum cativa ani, Muzeul Metropolitan din New York platise numai 45 milioane de dolari pentru tabloul "Madonna si pruncul", pictat cu sapte secole in urma de catre Duccio di Bunoninsegna, unul dintre marii maestri ai trecutului, inscris cu litere de aur in patrimoniul culturii universale.

Fireste, nici 45 de milioane nu este o suma mica, dar este justificata de geniul celui care a creat tabloul, precum si de caracterul de raritate al lucrarii. Trecerea deceniilor si a secolelor a facut ca putine dintre panzele lui Duccio sa ajunga intregi pana in zilele noastre.

El Dorado de ieri si de azi

Argumentul este suficient, pentru ca muzeul care a cumparat tabloul sa aiba o motivatie solida privind achizitia si sa-l expuna publicului intr-una din salile sale. Dar ce motivatie are asiaticul care a platit dublu, ca sa aiba o simpla linie verticala pusa pe panza si asezata in rama, langa o semnatura de maestru contemporan?

Una singura: exista autori, ale caror creatii inregistreaza o crestere a cotei de piata mai rapida decat cea a clasicilor. Indiferent ce reprezinta ele si indiferent daca noul proprietar descifreaza ceva din mesajul creatorului de arta (in cazul cand a avut un mesaj), pretul lor poate urca mai rapid decat pretul de altadata al aurului, platinei sau diamantelor.

De aceea, cand se ivesc la licitatii anumite semnaturi, amatorii incep sa apara din toate colturile lumii, ca la El Dorado. Ei investesc, isi aduc achizitia acasa si urmaresc dinamica preturilor in continuare. Capitalul lor poate spori cu 20-30% pe an, un spor imposibil de obtinut din dobanzi bancare, foarte greu dintr-o afacere rentabila si putin probabil din cursul aurului.

De altfel, satisfacuti de rezultat, multi dintre ei se intorc dupa doi-trei ani inapoi la casa de licitatie, ca sa vanda ce au cumparat si sa-si capitalizeze castigul. Altcineva va cumpara capodopera si o va vinde ulterior sau o va pastra daca il tin curelele.

Acesti bogati devin rapid si mai avuti, cumpara si mai multe lucrari, le vand si cumpara altele, fiind ei insisi motorul care stimuleaza cresterea fabuloasa a preturilor pentru ce vor cumpara in viitor.

Ifosele statutului social

Dar nu numai castigul este tinta acestor cumparatori de opera de arta. Multi socot ca incepi sa detii un anumit statut social care te innobileaza daca ai ajuns posesorul unei capodopere de milioane. Si, in fond, nu e nimic rau in asta.

Fiecare cetatean este liber sa faca ce vrea cu banii lui, iar atunci cand banii au ajuns sa se inmulteasca de la sine, ei demonstreaza cu varf si indesat ca cetateanul este un bun investitor.

Asta ii aduce cuvinte de lauda si il incurajeaza sa mai cumpere alte panze, eventual reprezentand tot cateva dungi si o semnatura.

Dar cand constati ca in fiecare an mor sase milioane de copii din lipsa apei potabile, din lipsa vaccinurilor sau muscati de tantari, incepi sa te intrebi daca n-ar fi etic sa fi gasit societatea un alt statut social, prin care te-ai innobila alocand o parte din belsugul tau acestor nenorociti, nascuti parca anume pentru ca sa moara cat mai curand si pentru nimic altceva.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#arta moderna preturi, #arta contemporana preturi, #licitatie arta SUA , #tranzactii
Comentarii
Poza Mos bazil
Mos bazil
rank 5
'e normal'. Si 'febra' aurului ucrainian a trecut.....