Guvernul, legat la maini in vanzarea Mechel - Mii de joburi sunt in pericol

Joi, 21 Februarie 2013, ora 13:41
4212 citiri
Guvernul, legat la maini in vanzarea Mechel - Mii de joburi sunt in pericol
Foto: Arhiva

Mechel a vandut cele patru combinate din Romania unei firme cu patroni rusi, pentru pretul simbolic de 52 de euro. Insa tranzactia nu dezvaluie ce se va intampla cu miile de locuri de munca din tara noastra, care sunt in pericol din cauza datoriilor mari. In aceste conditii, putea Guvernul sa faca ceva sa protejeze angajatii?

"In luna noiembrie 2012, din cauza conjuncturii nefavorabile de pret de pe pietele metalurgice europene, pe fondul cresterii preturilor la fier vechi si a cererii scazute pentru produse finite, activitatea de productie de la intreprinderile metalurgice Mechel din Romana a fost temporar oprita, dar au fost luate toate masurile pentru mentinerea functionalitatii utilajelor de productie si de intretinere.

Vanzarea activelor romanesti corespunde in totalitate strategiei actualizate a Mechel, care prevede dezvoltarea directiilor prioritare ale business-ului, in principal consolidarea pozitiei de top in productia de carbune metalurgic", se arata in comunicatul transmis marti de Mechel.

Mechel a vandut combinatele din Romania catre o firma din Bucuresti, pentru 52 euro

Firma Invest Nikarom, care se ocupa cu comertul cu ridicata de masini si echipamente, este misteriosul cumparator.

Aceasta are sediul in Bucuresti si are ca asociati in parti egale pe Chumakova Svetlana (55 de ani) si Chumakov Victor (58 de ani), ambii de cetatenie rusa.

Potrivit datelor publicate pe Ministerul Finantelor, firma are un capital social varsat de 99.979 de lei si a avut, in 2011, o cifra de afacere neta de 1.479.045 lei si o datorie de 404.688 lei. Insa are doar 3 angajati.

Tranzactia a vizat compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL si combinatele Ductil Steel Buzau, Mechel Campia Turzii, Mechel Targoviste si Laminorul Braila, potrivit unui comunicat al companiei. Aceste divizii au peste 6.000 de muncitori.

"Am anuntat anterior intentia noastra de a iesi din productia de otel din Europa, domeniu in care se inregistreaza pierderi masive. Activele noastre romanesti au avut un impact negativ asupra veniturilor grupului", a precizat directorul Mechel, Yevgeny Mikhel.

In 2011, cele patru combinate romanesti au avut afaceri cumulate de 874 milioane de euro si au raportat pierderi de 121,6 milioane de euro.

Interesant este faptul ca, in septembrie 2012, conducerea grupului rus Mechel a anuntat ca vrea sa vanda combinatele din tara noastra, insa spera sa obtina o suma mult mai mare, comparativ cu actualul pret de vanzare.

Astfel, Mechel voia 150 milioane de dolari (peste 113 milioane de euro) pentru aceste active, mai exact 46 milioane dolari pentru Mechel Targoviste, 33 milioane de dolari pentru Mechel Campia Turzii, 32 milioane dolari pentru Laminorul Braila, respectiv 39 milioane dolari pentru Ductil Steel.

Mechel vinde firmele din Romania

De altfel, Mechel Targoviste si-a schimbat actionariatul chiar saptamana trecuta.

Conform unui anunt publicat pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), compania a fost preluata de catre firma cipriota Mazur Investments Ltd, un offshore infiintat la Nicosia in iulie 2012, care apartine diviziei elvetiene a grupului Mechel.

Practic, grupul a mutat dreptul asupra pachetului de actiuni din combinatul romanesc (86,6%) in capitalul social al Manzur Investment care, la randul ei, a devenit noul actionar al uzinei din Targoviste.

Ulterior, firma Invest Nikarom a preluat Mazur Investments Ltd, deci si combinatul de la Targoviste, tranzactia avand loc astfel in Cipru, dupa ce autoritatile romane au emis, in noiembrie 2012, mai multe titluri executorii impotriva combinatului pentru datorii restante la bugetele publice de peste 10 milioane de euro.

Insa, marti, adica ziua cand s-a anuntat vanzarea combinatului catre Invest Nikarom, la Tribunalul Dambovita a fost depusa cererea de intrare in insolventa a combinatului din Targoviste, care presupune inclusiv protectie impotriva creditorilor.

Mechel Targoviste a solicitat intrarea in insolventa

"Cu sprijinul Invest Nikarom, societatea care detine indirect pachetul majoritar de actiuni, se vor face eforturi pentru repornirea activitatii la Mechel Targoviste in conditii de eficienta economica", se precizeaza intr-un comunicat al firmei.

Guvernul sustine ca nu se putea implica in tranzactie

Premierul Victor Ponta a declarat ca statul roman nu a avut niciun fel de control asupra vanzarii, pentru ca e vorba de o firma privata.

"Mechel si-a inchis activitatea in mai multe tari, inclusiv in Romania, insa sprijina un nou investitor. Aceasta este o tranzactie privata. Somajul e o realitate cu care se confrunta toate statele UE. Guvernul ii ofera sprijinul pentru noii investitori care vor sa preia fostele uzine", a mentionat prim-minstrul.

In principiu, analistii sunt de acord cu oficialul roman.

"Nu cred ca Guvernul ar fi putut sa intervina in decizia Mechel de a vinde afacerea din Romania. Pana la urma, vorbim de doua companii private care s-au inteles asupra conditiilor tranzactiei. Putea sa intervina doar in cazul in care rusii nu si-ar fi respectat intelegerile parafate in contractul de privatizare", a precizat Marian Dusan, presedintele Asociatiei Investitorilor Romani si Straini - Business Accelerator, pentru Ziare.com, care a adaugat ca nu cunoaste amanunte referitoare la acest aspect.

"Referitor la tranzactia in sine, nu stiu daca firma care a cumparat combinatele Mechel are capacitatea financiara necesara de a pune pe picioare o afacere de asemenea dimensiuni si de a face fata problemelor cu care se confrunta industria siderurgica la nivel mondial. Aparent, nu pare o firma de mare anvergura, cel putin, judecand dupa dimensiunea capitalului social", a opinat presedintele Business Accelerator.

Insa exista si cateva riscuri generale ale vanzarii uzinelor romanesti.

"Guvernul nu putea face nimic. Similar se va intampla cu toata industria romaneasca,

cata mai este, pana in 2020, UE si tarile dezvoltate au nevoie doar de forta de

munca ieftina, nu de productia din Romania. Au nevoie de resurse naturale si de

piata de desfacere", a avertizat Cristian Parvan, secretar general in Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), pentru Ziare.com.

El sustine ca acest lucru ne va costa foarte mult, bani pe care ii vom lua din imprumuturi, inclusiv prin rostogolirea celor deja angajate.

Lectia franceza

Anul trecut, conducerea ArcelorMittal a anuntat ca trebuie sa isi reduce din operatiunile europene, in special cele din Franta si Belgia, ca parte din programul de optimizare a activelor.

Insa inchiderea uzinei franceze de la Florange, a starnit ample proteste in randul celor 2.000 de muncitori, care l-au determinat pe presedintele Francois Hollande sa ia atitudine.

Astfel, dupa Guvernul francez a amenintat ca va nationaliza combinatul, ArcelorMittal a fost de acord sa investeasca 180 milioane de euro in fabrica, desi aceasta nu va mai lucra la capacitate maxima.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#Guvern vanzare Mechel, #locuri munca Mechel vanzare, #Mechel vandut combinate Romania, #Mechel combinate Romania , #tranzactii