Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Moneda virtuala Bitcoin, asemanata cu banii cash - Ce succes va avea in Romania si care sunt avantajele Interviu

Vineri, 14 Martie 2014, ora 07:01
9092 citiri
Moneda virtuala Bitcoin, asemanata cu banii cash - Ce succes va avea in Romania si care sunt avantajele Interviu
Foto: guardianlv.com

Moneda virtuala Bitcoin ar putea castiga tot mai mult teren in Romania, desi pana acum a intampinat reticente in tara noastra, avand in vedere ca seamana din unele puncte de vedere cu banii cash.

Mihai Onosie, fondatorul comunitatii Bitcoin Romania si al Bitcoin Wiki Romania, a vorbit intr-un interviu acordat Ziare.com despre avantajele monedei virtuale si despre impactul pe care l-ar putea avea in tara noastra.

Bitcoin este o moneda virtuala, care insa nu este reglementata de autoritati, motiv pentru care este vazuta ca o bula speculativa sau ca o moneda pentru traficanti de droguri si arme. Cum comentati aceste lucruri? Ce avantaje are? Cum poti obtine profit de pe urma tranzactiilor?

Bitcoin este inca o tehnologie noua, incepand sa fie reglementat intr-o oarecare masura in mai multe tari. Printre avantajele Bitcoin putem enumera faptul ca permite tranzactii internationale sigure, rapide si fara comisioane. Important de mentionat este si faptul ca un bitcoin nu poate fi clonat, duplicat sau falsificat.

Bitcoin, moneda virtuala care a innebunit speculatorii - Ce poti cumpara (Video)

De asemenea este un sistem descentralizat, fara sa existe o entitate, corporatie sau institutie care poate fi atacata cibernetic sau constransa intr-un fel sau altul. Puterea Bitcoin se afla in mainile utilizatorilor sai.

Un judecator a decis: Bitcoin, prima moneda digitala legala

Faptul ca exista o cantitate limitata de Bitcoin inlatura fenomenul numit inflatie. Pe masura ce este din ce in ce mai folosit si tranzactionat, pretul unui Bitcoin creste, ceea ce se poate observa urmarind graficele evolutiei pretului.

Un bitcoin, aproape cat o uncie de aur: O noua bula speculativa?

Bitcoin este doar o tehnologie, iar ca orice inventie sau descoperire, depinde de oameni cum va fi folosit. Bitcoin are anumite proprietati in comun cu banii cash. De asemenea banii cash sunt indeosebi folositi de traficantii de droguri si arme.

Asta nu inseamna ca ei sunt de vina sau ca ar trebui "interzisi" in vreun fel sau altul, la fel este si cazul Bitcoin. In plus, daca banii cash sunt foarte greu de urmarit, Bitcoin este construit in jurul unui istoric public al tranzactiilor, unde se pot vedea tranzactiile efectuate.

Nouriel Roubini ataca Bitcoin: Este o schema Ponzi! Un paravan pentru activitati ilegale

Orice poate fi etichetat ca o bula speculativa, atata timp cat volumul de tranzactii permite unei persoane sau unui grup de persoane sa creeze o asemenea bula. Momentan, capitalizarea de piata a Bitcoin este de aproximativ 8 miliarde de dolari, o valoare ce ar necesita fonduri enorme pentru a crea o bula.

Intr-adevar, cand Bitcoin era la inceput, au existat astfel de bule. Exista destule platforme de tranzactionare, unde se poate tranzactiona si specula asupra pretului.

Recent, o importanta platforma a fost atacata de hackeri, cauzand pierderi uriase. Ce impact a avut acest lucru asupra celor care fac tranzactii prin Bitcoin, a monedei si cum s-a resimtit in tara noastra?

Platforma atacata, MtGox, este una dintre cele mai vechi platforme de tranzactionare Bitcoin. Pentru o buna perioada de timp, MtGox avea de departe cel mai mare volum de tranzactionare Bitcoin de pe piata. Totusi, in ultimul timp, un volum similar de tranzactionare regasindu-se pe mai multe platforme din diferite tari.

Falimentul spectaculos al celei mai mari burse bitcoin: 150.000 de atacuri pe secunda

Inainte de a fi atacat MtGox, acesta se lovea deja de unele probleme tehnice, posibil chiar si de lichiditate. Aici putem nota din nou riscurile unei abordari financiare centralizate.

Direct afectati au fost cei care aveau fonduri blocate acolo. Impactul in piata s-a resimtit o perioada, acum pretul este stabil undeva in jurul sumei de $650 pe Bitcoin. In tara noastra nu s-a creat un efect simtitor in afara de fluctuatia de pret.

Ce amploare au luat Bitcoin in tara noastra? In unele zone din lume exista deja bancomate. Ce potential de dezvoltare are in Romania?

Bitcoin a inceput de ceva timp sa ia amploare si in Romania. Din ce in ce mai multe firme accepta Bitcoin ca metoda de plata, datorita facilitatii de plata dar si a comisioanelor mult mai scazute sau chiar inexistente.

Moneda "viitorului", care a depasit 1.000 USD, intra in Romania. Unde poti cumpara cu Bitcoin

Bancomate au inceput sa apara in diferite tari si cunosc cateva persoane care ar dori sa aduca unul si la noi in tara.

Bitcoin, o gluma care se ingroasa: apar bancomate. Ghenea, PayPal: "E inutil"

Unele tari nu recunosc moneda virtuala. Care credeti ca va fi situatia in Romania?

As putea reformula, spunand ca unele tari inca nu recunosc aceasta moneda. In timp, vom avea o imagine de ansamblu mult mai buna. Nu cred ca exista vreun motiv pentru care Romania ar lua o pozitie negativa legata de Bitcoin.

Moneda virtuala Bitcoin intra si in Romania: Poti face orice tranzactie in toata lumea

Este o amenintare pentru leu sau euro?

Este o moneda ca oricare alta, doar ca spre deosebire de celelalte este o moneda supranationala, neapartinand unui stat.

Ce le recomandati celor care vor sa tranzactioneze cu Bitcoin?

Bitcoin reprezinta un ecosistem financiar intreg. Putand fi folosit de la a face si a primi plati sau donatii mai usor pana la a fi tranzactionat pe diferitele platforme existente pe piata. Celor ce doresc sa tranzactioneze bitcoini, sau orice altceva, ii sfatuiesc sa nu investeasca decat ce isi permit sa piarda.

Care sunt dezavantajele monedei virtuale

Spre deosebire de monedele nationale care sunt sustinute de bancile centrale, bitcoin este generata de un lant complex de interactiuni intre retele uriase de calculatoare din intreaga lume.

Dupa ce s-a tranzactionat la un nivel de cativa centi in primii doi ani de existenta, bitcoin a cunoscut o crestere impresionanta incepand cu 2011, ajungand la 1.100 de dolari/unitate anul trecut, inainte sa scada la 610 dolari/unitate.

Moneda a fost criticata pentru caracterul sau anonim si absenta unor reglementari, existand ingrijorari cu privire la posibila utilizare a acesteia pentru finantarea activitatilor teroriste sau a crimei organizate.

Sefa Fed, Janet Yellen, a declarat ca institutia pe care o reprezinta nu poate controla o moneda care exista doar virtual, in timp ce tari precum Rusia si China au restrictionat puternic utilizare Bitcoin.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#Bitcoin plati Romania, #tranzactii Bitcoin Romania, #succes Bitcoin Romania, #atacuri Bitcoin, #tranzactionare Bitcoin , #tranzactii