O companie germana sfideaza sanctiunile: Ce tranzactie va incheia cu un grup din Rusia

Vineri, 22 August 2014, ora 12:17
2663 citiri
O companie germana sfideaza sanctiunile: Ce tranzactie va incheia cu un grup din Rusia

Ministrul german al Economiei va aproba vanzarea DEA, subsidiara grupului de utilitati RWE, unui investitor rus, in ciuda tensiunilor din Ucraina, care au revoltat Occidentul.

Informatia a fost data de doua surse apropiate situatiei, sustine Moscow Times.

Partile implicate au refuzat sa comenteze informatia.

In iunie, ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel, a spus ca va analiza vanzarea DEA, care se ocupa cu productia de petrol si gaze, catre grupul Letter One, detinut de magnatul rus Mikhail Fridman, tranzactia in valoare de 5,1 miliarde de euro fiind anuntata in martie.

Uniunea Europeana si Statele Unite au impus sanctiuni economice Rusiei pentru anexarea Crimeii si pentru sprijinul acordat rebelilor din estul Ucrainei.

In replica, Moscova a interzis importul produselor alimentare din Occident.

Active importante

Ca parte a intelegerii intre grupul rus si cel german, Fridman si ceilalti investitori vor pune mana pe 190 de licente de forare dupa petrol si gaze in Europa, Orientul Mijlociu si Africa de Nord.

Teoretic, Berlinul putea bloca tranzactia, folosind o clauza din legea comertului exterior, care ii permit sa opreasca vanzarile care pun in pericol siguranta si ordinea publica, insa miscarea ar fi fost una fara precedent.

RWE a anuntat ca vanzarea, care a primit acordul Comisiei Europene, va fi finalizata in acest an.

Compania de utilitati asigura electricitate pentru mai mult de 20 de milioane de consumatori si gaze pentru 10 milioane de oameni, majoritatea din Europa.

Si alte companii fac abstractie de sanctiuni

Recent, compania ruseasca Rosneft a incheiat un parteneriat cu Statoil din Norvegia pentru a cauta petrol in zona arctica, in ciuda sanctiunilor impuse Kremlinului de catre Occident.

Se bat cu caramida in piept, dar pe la spate colaboreaza cu rusii: Cine sfideaza sanctiunile

Mai mult, gigantul petrolier britanic BP, care detine aproape 20 la suta din Rosneft, a mentionat ca nu va slabi legaturile cu Rusia.

De asemenea, americanii de la ExxonMobil au inceput deja lucrarile la un proiect petrolier comun cu tara condusa de Vladimir Putin, pe coasta de nord a Siberiei.

Pe de alta parte, gigantul rus Gazprom si OMV au semnat contractul de constructie a gazoductului South Stream pe teritoriul Austriei, in ciuda opozitiei Uniunii Europene fata de acest proiect.

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...