Ziare.com

Riscurile investitiilor pe pietele emergente - PwC

Marti, 07 Februarie 2012, ora 15:58

   

Riscurile investitiilor pe pietele emergente - PwC
Achizitiile pe pietele emergente sunt o modalitate importanta prin care companiile din pietele mature pot sa-si creasca afacerile chiar si in conditiile in care pietele de origine stagneaza. Dar aceste tranzactii sunt riscante si pot fi costisitoare in cazul in care esueaza.

PwC a analizat peste 200 de astfel de tranzactii pentru a gasi cauzele care stau la baza problemelor si a sugerat mai multe modalitati prin care companiile ar putea sa gestioneze mai eficient riscurile si sa-si maximizeze sansele de succes in cazul unor astfel de achizitii pe pietele emergente, se arata intr-un comunicat PricewaterhouseCoopers remis Ziare.com

Raportul Getting on the Right Side of the Delta: A Deal-maker's Guide to Growth Economies semnaleaza dimensiunea problemei: in 2011, valoarea tranzactiilor companiilor vest-europene si americane pe pietele emergente a fost de cel putin 140 de miliarde de lire sterline; dar mai mult de jumatate dintre tranzactiile care au trecut prin procesul de due diligence extern nu s-au finalizat. Iar pentru acele tranzactii care s-au incheiat, dar au intampinat ulterior probleme, costul mediu pentru cumparator a fost de 50% din valoarea tranzactiei.

"Prea multe companii cad in aceste capcane uzuale si nu trag invatamintele corespunzatoare dupa tranzactiile esuate sau abandonate. Achizitiile pe pietele emergente sunt o incercare dificila, nu in ultimul rand ca urmare a dificultatii de a anticipa potentialul de crestere al pietelor emergente. A avea dinainte oameni in aceste tari, precum si experienta locala, reprezinta un avantaj vital, tot asa de
Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

important ca si aprecierea corecta a oportunitatii de a investi intr-o anumita tara sau intr-o anumita industrie.

Astfel ar trebui abordata orice tranzactie in pietele emergente", a declarat Radu Stoicoviciu, seful Departamentului de Consultanta pentru Management si Tranzactii din cadrul PwC Romania.

"Ne asteptam ca volumul si valoarea tranzactiilor de pe pietele emergente sa creasca in acest an, iar companiile vor cauta in continuare noi oportunitati de extindere.

Exista multe tipologii de piete in crestere dintre care sa poti alege. Tarile BRIC au avantajul de a oferi combinatia dintre piete foarte mari si rate inalte de crestere. Insa exista si alte destinatii atractive pentru investitiile straine, printre care si Romania.

Chiar daca perspectivele pietei interne sunt modeste pe termen scurt, avand in vedere stagnarea sau chiar scaderea puterii de cumparare a consumatorilor locali in ultimii 3 ani, Romania ofera avantajul accesului rapid la marea piata comuna europeana si are un potential de dezvoltare important pe termen mediu si lung", apreciaza Radu Stoicoviciu.

R.A.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 879 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

There are additional risks associated with emerging markets:

Potential for political instability, currency fluctuation. Emerging markets undergo constant changes, which makes it almost impossible to draw correlations between events and returns. Another risk factor when investing in the emerging markets is the higher cost to process the trade.
However, the highest risk is the lack of regulation and transparency of the accounting and financial reporting which increases the chance of corporate bankruptcy. In the emerging markets, firms can more freely cook the books to give the impression of extended profitability.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor