Surpriza pe piata asigurarilor: O tranzactie importanta pentru Romania nu se face in acest an

Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 22:16
1863 citiri
Surpriza pe piata asigurarilor: O tranzactie importanta pentru Romania nu se face in acest an
Foto: Facebook / Eureko Romania

Eureko Pensii nu poate fuziona cu Aegon in acest an, desi tranzactia trebuia finalizata in a doua jumatate din 2013.

Motivul este propunerea de abrogare a normei de aprobare a fuziunii fondurilor de pensii emisa de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), care a pus in dezbatere publica pe site-ul sau un proiect de norma privind protectia participantilor in cazul fuziunii fondurilor de pensii administrate privat, scrie Capital.

Poitrivit notei de fundamentare, "a fost constatat faptul ca documentele privind situatiile financiare ale fondului care urmeaza a fi absorbit, existente la data efectuarii transferului de active, raportul de audit privind transferul activelor sau situatia privind provizionul tehnic, recalculat, ca efect al fuziunii, prezinta mai mare relevanta in faza de autorizare definitiva a fuziunii".

Totodata, au fost ajustate termenele prevazute in cuprinsul normei, pentru o derulare mai eficienta a procesului de fuziune si au fost aduse completari in legatura cu preluarea documentelor apartinande fondurilor de pensii administrate privat.

O preluare anuntata inca de la inceputul anului

Aegon si Achmea (actionarul Eureko Ronmania, asigurari si pensii private) au semnat, la inceputul acestui an, un acord de transfer al portofoliilor de asigurari de viata si pensii ale grupului Achmea din Romania, tranzactia urmand a fi supusa procesului de autorizare de catre autoritatile competente din Romania.

"Avand in vedere cresterea cererii pentru asigurari de viata, precum si produse si servicii conexe pensiilor in Romania si in intreaga regiune a Europei Centrale si de Est, suntem hotarati sa punem la dispozitie expertiza Aegon pentru a acoperi aceasta cerere.

Preluarea operatiunilor de asigurari de viata si pensii ale Eureko Romania ne va intari semnifictiv pozitia si capacitatea de a furniza solutii financiare pe termen lung pentru o baza de clienti in crestere", a declarat directorul general al Aegon Europa Centrala si de Est, Gabor Kepecs.

Dupa preluarea operatiunilor Eureko Romania, Aegon va deveni al treilea mare furnizor de pensii din tara, cu aproximativ 650.000 de membri, iar portofoliul de asigurari de viata se va situa in primele zece cele mai mari de pe piata, noteaza grupul.

Eureko Pensii avea la sfarsitul anului trecut active nete de 539,3 milioane lei si 439.599 de clienti pe segmentul pensiilor private obligatorii (Pilonul II), respectiv active de 3,2 milioane de lei si 3.713 clienti pe cel al pensiilor private facultative (Pilonul III). Pe piata pensiilor private obligatorii, Eureko se situa pe locul al saptelea din noua companii, iar in domeniul pensiilor private obligatorii pe pozitia a 10-a, din 11 jucatori.

Cota de piata a Eureko Pensii s-a situat anul trecut la 5,6% pe Pilonul II si la 0,53% pe Pilonul III.

Aegon este activ in Romania din 2007, prin infiintarea companiei de pensii de pensii private obligatorii BT Aegon, rezultat al parteneriatului cu Banca Transilvania, iar in 2008 a lansat compania Aegon Asigurari de Viata.

Grupul are operatiuni in regiune si in Ungaria, Cehia, Slovacia si Turcia. Recent, grupul si-a anuntat intrarea in Ucraina, prin achizitia celei de-a cincea mari companii de asigurari de viata din tara.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#Aegon preluare Eureko, #Aegon tranzactie Eureko, #tranzactie piata pensii private, #tranzactie actiuni Romania , #tranzactii