Transferurile de bani din strainatate catre persoane fizice din Romania, unde ne situam?

Joi, 08 Octombrie 2015, ora 15:57
5929 citiri
Transferurile de bani din strainatate catre persoane fizice din Romania, unde ne situam?
Foto: stock.tookapic.com

Criza economica financiara a afectat, dupa cum era firesc, si transferurile de bani din strainatate catre persoane fizice din Romania. Desi nu se poate spune cu exactitate care sunt sumele trimise acasa de catre romanii plecati sa munceasca in afara tarii, deoarece banii nu sunt trimisi intotdeauna prin canale care sa poata fi monitorizate - transferuri bancare sau prin intermediul companiilor specializate precum Western Union, TransferGo, Moneygram etc -, potrivit datelor provizorii ale BNR, in perioada 2010-2013, lucratorii romani din afara granitelor tarii au trimis in tara sume mai mici de bani in comparatie cu perioada anilor 2005-2009 (vezi graficul de mai jos).

Potrivit analizei ("Romania si migrantii", din 12 iunie 2014, BNR) cu privire la transferurile de bani efectuate de lucratorii romani din strainatate, cu referire la anii 2005-2013, se poate aprecia ca valoarea minima a acestora a fost inregistrata in 2011 si 2013 - respectiv 4,23 miliarde.

Din aceeasi analiza a rezultat ca varful de transfer a fost inregistrat in anul 2008 (vezi graficul de mai jos). De altfel, facandu-se o comparatie intre transferurile de bani realizate in 2013 si cele realizate in 2014, situatia nu s-a modificat substantial. Potrivit datelor BNR, la nivelul anului 2014, din ianuarie si pana in august, romanii au transferat in tara 2,46 miliarde de euro - comparativ cu perioada similara a anului 2013, valoarea este cu numai 0,4% mai mare.

Transferurile banesti ale romanilor din strainatate

si investitiile directe ale nerezidentilor in Romania

Sursa: www.bnr.ro

Profilul migrantului roman care, prin transferurile de bani pe care le efectueaza catre tara, contribuie la sustinerea economiei

Economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea, a identificat trei tipuri de migranti, raportandu-se la tarile din care acestia trimit bani in Romania:

  • In prima categorie sunt inclusi romanii plecati sa lucreze in Grecia, Portugalia, Spania - statele mediteraneene care, desi sunt numerosi, au salarii mai mici ca o consecinta a calificarii mai reduse si nu pot trimite sume foarte mari de bani acasa.
  • Cea de a doua categorie ii include pe cei care emigreaza in Germania, Marea Britanie si Franta si nu isi mai doresc sa revina in tara.
  • In final, intr-o a treia categorie, Valentin Lazea ii include pe cei care, de regula, au calificare inalta si pleaca definitiv in SUA sau Canada.

Desi statisticile indica ca numarul romanilor plecati sa munceasca in Spania este cu mult mai mare in comparatie cu al celor care muncesc in Statele Unite ale Americii si in Germania, la nivelul anului 2013, acestia din urma au realizat transferuri de bani mai mari (vezi graficul de mai jos).

Potrivit expunerii lui Vasile Lazea, situatia se poate explica prin faptul romanii din Spania nu au salarii foarte mari. De asemenea, analiza BNR, "Romania si migrantii", din 12 iunie 2014, subliniaza ca muncitorii din Italia se situeaza pe primul loc in clasamentul romanilor care fac transferuri banesti catre persoane fizice din tara.

Evolutia transferurilor banesti ale romanilor din strainatate

Sursa: BNR.ro

Companii specializate de transfer bancar

Romanii din afara granitelor tarii au nevoie de servicii specializate prin care sa poata trimite bani in tara usor si cu comisioane mici. In acest fel pot fi evitate in mare parte celelalte canale prin care in prezent se trimit bani, dar nu pot fi monitorizate.

Pe piata romaneasca functioneaza astfel de companii, insa in majoritate, serviciile pe care le ofera sunt fie lente, fie costisitoare, fie lente si costisitoare. Western Union si MoneyGram asigura transfer rapid de bani, insa comisioanele percepute sunt destul de mari. In ambele situatii, comisionarea se face pe transe valorice, in functie de suma care se transfera. MoneyGram, spre exemplu, percepe un comision minim de 5,9 euro.

Una dintre alternativele la cele doua variante de transfer este TransferGo, care percepe un comision fix de doar 99p/9lei/99 eurocenti, iar cursul este cel de la BNR + 1,5%.

Cei care au descoperit TransferGo nu au cautat mai departe. Aceasta companie specializata practica urmatoarele taxe de transfer:

  • Marea Britanie - 0.99 GBP
  • Zona euro - 0.99 EUR
  • Polonia - 9.00 PLN
  • Norvegia - 20.00 NOK
  • Danemarca - 20.00 DKK
  • Ungaria - 500.00 HUF
  • Suedia - 10.00 SEK
  • Romania - 9.00 RON

De asemenea, este important sa stiti ca pentru tranzactiile din Euro in Euro, se aplica doar taxa fixa, nu si marja de conversie valutara. TransferGo vine in intampinarea clientilor sai cu raspunsuri lamuritoare pentru orice informatie solicitata! Atat pentru romanii care trimit bani in tara cat si pentru cei care ii primesc, conteaza cati bani ajung de fapt acasa!

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#transfer bani romani strainatate, #BNR transferuri strainatate, #servicii transfer bani , #tranzactii