Ce nu stiai despre dolari

Luni, 21 Februarie 2011, ora 15:42
56134 citiri
Ce nu stiai despre dolari
Foto: cnbc

In fiecare zi pe piata valutara sunt tranzactionate afaceri de miliarde dolari. In 85% din tranzactiile internationale sunt implicati dolari. Cu toate acestea, putini dintre noi sunt atenti la simbolistica reprezentata pe bancnota americana.

Mai multe despre viata dolarului, bancnotele de 10.000 dolari, crearea serviciilor secrete americane, ne arata CNBC:

De ce este Benjamin Franklin pe fata bancnotei de 100 dolari?

George Washington, Abraham Lincoln, Andrew Jackson - pe majoritatea bancnotelor americane sunt infatisati fosti presedinti ai SUA. Exista doar doua exceptii - Alexander Hamilton si Benjamin Franklin. Primul apare pe bancnota de 10 dolari, iar al doilea pe cea de 100.

Alegerea lui Hamilton este de inteles: a fost primul ministru de finante al SUA. Prezenta lui Franklin, care a fost editor de ziar si inventator, pe bancnota de 100 dolari, este o alegere inedita si putin controversata. Motivele ar putea fi multe.

In primul rand, Franklin este unul dintre parintii fondatori ai statului american, iar semnatura sa sta pe Declaratia de Independenta. Una dintre valorile fundamentale, mentionate de el prin cuvinte, a fost aceea ca "munca asiduua este singura cale catre adevarata bogatie". Acest motto a devenit baza sperantelor pentru visul american.

Mai presus de toate, el si-a pus in valoare cunostintele in procesul de tiparire a primilor bani americani.

De ce pe bancnota de 1 dolar exista o piramida?

George Washington, vulturul, care este un simbol al Americii - este normal ca aceste simboluri sa apara pe bancnota de 1 dolar. Este interesant de ce pe partea din spate a bancnotei apara o piramida egipteana.

De fapt, piramida este parte a simbolurilor oficiale, ea reprezentand puterea, iar cele treisprezece trepte ale ei ilustreaza primele 13 state care s-au unit in momentul fondarii SUA. Ochiul omniscient al Providentei, din varful piramidei, simbolizeaza ajutorul divin de care au avut nevoie americanii in timpul instituirii ca stat si popor.

Piramida in sine reprezinta putere si stabilitate, iar faptul ca varful este separat de baza sugereaza ca statul american este intr-o continua cautare, iar momentul atingerii apogeului inca nu a sosit.

Unele state americane au avut moneda proprie

Monedele locale au fost extrem de populare in timpul Marii Depresiuni, dar si in deceniile urmatoare au existat state care au emis moneda proprie. Scopul acestei actiuni este de a ajuta intreprinderile mici, iar circulatia monedelor este limitata doar la nivel local.

Unul dintre cele mai recente exemple este punerea in circulatie a unei monede in Ithaca, New York. Acest lucru s-a intamplat in 1991, moneda s-a numit "hour" (ora), pentru a le aminti oamenilor ca timpul inseamna bani. O bancnota de 1 hour este echivalenta cu 10 dolari. Moneda circula si astazi, fiind parte a unei emisii in valoare de 100.000 dolari.

Se tiparesc mai multi bani pentru Monopoly, decat dolari pentru Trezorerie

Poate parea o gluma, dar este adevarat: se tiparesc mai multi bani pentru jocul Monopoly in comparatie cu dolarii noi pusi in circulatie.

Producatorii jocului sustin ca tiparesc aproximativ 30 miliarde dolari pentru Monopoly in fiecare an. In ultimul an, SUA au tiparit 974 milioane dolari, dintre care 95 la suta sunt destinati inlocuirii bancnotelor uzate.

In cat timp se uzeaza bancnotele?

Atunci cand scormoniti in portmoneu si gasiti o bancnota deteriorata, va intrebati daca fata de la casa o va accepta. Exista multe cazuri in care magazinele refuza sa accepte bancnotele deteriorate sustinand ca nu este problema lor.

Potrivit Federal Reserve, media de viata a bancnotei de 1 dolar este de 22 luni, iar bancnota de 5 dolari "traieste" 2 ani. Bancnota de 10 dolari "traieste" 3 ani, iar cele de 50 si 100 se bucura de aproape 9 ani de circulatie. Cele mai longevive sunt monedele care se folosesc pentru aproximativ 30 de ani.

Cum se tiparesc si cum se "ucid" banii?

Federal Reserve decide in fiecare an cati bani trebuie tipariti . Se naste intrebarea referitoare la banii retrasi din circulatie si la cine se ocupa de retragerea lor.

In momentul in care banca centrala accepta o depunere a unei banci comerciale, banii colectati sunt analizati cu echipamente speciale. Ca imagine de ansamblu, verificarile constata ca o treime din bani sunt improprii pentru circulatie.

Bancnotele, care nu se incadreaza in limitele de calitate impuse de banca centrala, sunt distruse prin tocare, apoi sunt inlocuite cu bancnote noi. Bancnotele tocate sunt arse sau se vand drept suveniruri pentru vizitatorii birourilor Fed.

Serviciile Secrete si banii

Serviciul Secret, cunoscut mai ales pentru rolul sau in protectia presedintelui SUA, este de fapt o organizatie infiintata cu scopul combaterii falsificarii banilor.

Acest lucru s-a intamplat in 1865, cand in jur de o treime din dolarii aflati in circulatie erau falsi. Astazi sunt descoperiti, zilnic, in jur de 250.000 dolari falsi.

Exista o bancnota de 10.000 de dolari

Bancnota cu cea mai mare valoare nominala aflata in circulatie este de 100 dolari. In trecut, au existat bancnote nominale cu valori de 500, 1.000, 5.000 si 10.000 . Imprimarea lor a incetat in 1969 din cauza minimei lor folosiri. Ultima emisie a unor astfel de bancnote a avut loc in 1945.

Inca se mai intalnesc bancnote cu astfel de valori dar, in special, in posesia colectionarilor.

Cat valoreaza bancnota de doi dolari?

Bancnotele de doi dolari sunt privite ca o gluma, dar de fapt sunt un mijloc perfect legal de plata. Tiparirea acestora a inceput in 1962, apoi a fost suspendata in 1966, pentru a continua zece ani mai tarziu.

Aceasta nehotarare a autoritatilor federale i-au creat bancnotei de doi dolari statutul de "ciudata". Mai putin de 1 la suta din banii aflati in circulatie au valoare nominala de 2 dolari, iar majoritatea oamenilor pastreaza aceste bancnote ca suvenir. Desi sunt rare, bancnotele de doi dolari valoreaza... 2 dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#dolari SUA bani, #finante SUA dolari, #istorie dolar, #Benjamin Franklin dolar, #George Washington dolari , #valuta