Ziare.com

Ce urmareste China, devalorizand din nou moneda?

Duminica, 12 August 2012, ora 12:12

   

Ce urmareste China, devalorizand din nou moneda?
Dupa ce multi ani la rand China a sustinut un curs foarte slab al propriei monezi, ceea ce favoriza un adevarat boom cu produse de consum, pe care l-am simtit si in tara noastra, de la o vreme a tinut seama de reactiile Occidentului si a majorat cursul.

Se ieftinesc importurile, se scumpesc exporturile

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Se pare insa ca autoritatile chineze, care controleaza preturile centralizat, s-au izbit de o scadere a exporturilor, cauzata de diminuarea cererii din partea tarilor dezvoltate, lovite de criza, arata o analiza Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ca urmare, asistam din nou la o usoara depreciere a monedei nationale, avand ca scop sprijinirea exporturilor, menite sa accelereze economia, care si-a incetinit cursul.

Calculele economistilor chinezi nu le cunoaste nimeni, dar, chiar daca vor reusi sa invioreze exporturile, la o prima vedere se pare ca intreg avantajul va fi compensat de cresterea cheltuielilor la import, care se prevad mai mult decat sensibile, dupa deprecierea monedei nationale.

In principal, este vorba despre faptul ca economia este dependenta de hidrocarburile importate masiv din Orientul Mijlociu. In asemenea conditii, noua balanta valutara intre incasarile din import si platile la export are toate sansele sa iasa dezavantajata.

China nu poate sa scape din acest cleste, decat daca mizeaza pe exporturi spectaculoase, dar ieftine, nu in Europa saracita si in America abia revenita, ci inspre alte economii emergente, capabile sa absoarba cantitati mari de produse industriale.

Inflatia, un pericol major

O asemenea probabilitate este atat de mica incat ar fi mai plauzibil ca expertii chinezi sa fi conturat in aceasta faza numai un program de tatonare. Ziarele chineze comenteaza ca "yuanul va intra treptat intr-un program de devalorizare".

Intr-adevar, cuvantul "treptat" sugereaza tatonarea. Probabil ca, dupa parcurgerea primei treapte, se vor urmari efectele raportului export/import, dar si riscul de a asista la o fuga a capitalului din partea acelor societati straine, care, facandu-si calculele in noile conditii, nu vor mai gasi atractiva prezenta lor in zona chineza.

Guvernul chinez insa stie foarte bine ca, la orice convulsie economica pe piata, cat de mica, reactioneaza rapid inflatia. Conducerea de la Beijing este totdeauna sensibila la acest fenomen, considerandu-l ca pe un adevarat cartof fierbinte in mana sa, generator de neliniste in randul populatiei.

Astfel, dupa raportul dintre intrarile si iesirile de valuta, inflatia devine un al doilea factor periculos inscris in ecuatia devalorizarii monedei chineze. Faptul ca autoritatile il accepta pare sa confirme ideea ca asistam numai la un mic exercitiu, pentru a observa in detaliu influenta scaderii monedei nationale asupra ansamblului economiei.

Politica pasilor marunti

Modul cum, in perioada anterioara, China aplicase o corectie in plus a cursului sugereaza ca pana acum am asistat la prima faza a scenariilor privind tatonarea economiei, iar acum urmeaza faza a doua.

Nu este exclus ca noua experienta sa fie chiar incercarea Chinei de a testa impactul modificarilor de curs asupra unor indicatori economici, dupa ce Beijingul lasase de inteles ca nu respinge categoric insistentele americane, privind liberalizarea valutei.

Este greu de spus daca guvernul chinez ia serios in calcul aceasta varianta, dar in caz pozitiv, tinand seama ca avem de-a face, totusi, cu a doua putere a lumii, intrarea yuanului pe piata valutara ar insemna modificari majore si greu de prevazut in echilibrul relatiilor financiare globale.

In cazul cand spre asta ne indreptam, inseamna ca cei de la Beijing procedeaza intelept tatonand mai intai terenul si continuand cu pasi mici, numai pe baza principiului "vazand si facand", care nu este deloc strain politicilor economice ale Chinei.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4599 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Toarasi, vam spuso si vo repet, numai chinejii ne mai poate scoate

Dinca catun care nea bagat socetatea malagambista multdealatu dezvoltata !
Pai nici nu va dati dumneavoastra seama cat ne iubeste pa noi chinejii, ca daca nu iera iei atunci in '68, vorbeam toti moldoveneste la ora asta !
Si siacuma, chiar daca dumneavoastra nu simtiti, chinejii are grija da noi casa nu nisen tample ceva de rau !
Sa traiti !

 

Lasai pe chinezi ce se intampla cu leutul nostru

ca de cand a venit Payatele sa dus tare la vale si nu da semne ca s-ar opri.

 

Lira Sudaneza

Vreau sa aduc pe aceasta cale multumiri usl , care a reusit sa faca din leul nostru a doua moneda inflationata din lume cu nu mai putin de 6%. Pe de alta parte, am citit zilele trecute o minune. In Zambia salariu minim garantat este de 320 USD. Sper ca este totusi o greseala de tipar. Nu putem fi sub Cascada Zambezi, dar nu cred ca mai avem mult!

Nu este nici o eroare

Dar acolo relativ putini au salarii si pensii, numai cei care muncesc efectiv, statul nu trebuie sa plateasca atat de multi bugetari si pensionari.

Toarasi, sa stiti ca vine vremuri grele !

http://www.youtube.com/watch?v=jdB4M3hEZBs

Treaba ie ca la aia de la Zambezi no sasa cunoasca da loc !
Sa traiti !

superficialismul romanesc

De ani de cind citesc diferite publicatii romanesti, observ o superficialitate a "ziaristilor" care de fapt caracterizeaza societatea romana.
D-ul Pitigoi, consumul produselor chinezesti au scazut si vor scade pe pietele din afara spatiului Chinei datorita economiilor care merg foarte prost in Europa si America de Nord, in special in USA, unde in ultimile 6 luni consumul de produse de larg consum a scazut de la luna la luna, bani de "buzunar fiind inghititi" de cresterea preturilor la benzina si produsele alimentare, iar economia Americana este in "buda" in acest moment.

 

De

la chinezi,nu trebuie sa iei nici o nuca,pentru ca falsifica tot!
Nici rulmentii nu se potrivesc dupa seriile international valabile!
Sper ca cei care au semnat pentru un grup energetic nu stiu unde in Romania(Rovinari?),cu nu stiu ce companie chinezeasaca au stiut treaba asta in momentul semnarii contractului.daca nu,au luat leapsa!dar platim ,noi contribuabilii!Din pacate!

 

cu puterea de cumpara a chine ...

e de la sine-inteles (vezi soros) !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor