Ce urmareste China, devalorizand din nou moneda?

Duminica, 12 August 2012, ora 12:12
5537 citiri
Ce urmareste China, devalorizand din nou moneda?

Dupa ce multi ani la rand China a sustinut un curs foarte slab al propriei monezi, ceea ce favoriza un adevarat boom cu produse de consum, pe care l-am simtit si in tara noastra, de la o vreme a tinut seama de reactiile Occidentului si a majorat cursul.

Se ieftinesc importurile, se scumpesc exporturile

Se pare insa ca autoritatile chineze, care controleaza preturile centralizat, s-au izbit de o scadere a exporturilor, cauzata de diminuarea cererii din partea tarilor dezvoltate, lovite de criza, arata o analiza Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ca urmare, asistam din nou la o usoara depreciere a monedei nationale, avand ca scop sprijinirea exporturilor, menite sa accelereze economia, care si-a incetinit cursul.

Calculele economistilor chinezi nu le cunoaste nimeni, dar, chiar daca vor reusi sa invioreze exporturile, la o prima vedere se pare ca intreg avantajul va fi compensat de cresterea cheltuielilor la import, care se prevad mai mult decat sensibile, dupa deprecierea monedei nationale.

In principal, este vorba despre faptul ca economia este dependenta de hidrocarburile importate masiv din Orientul Mijlociu. In asemenea conditii, noua balanta valutara intre incasarile din import si platile la export are toate sansele sa iasa dezavantajata.

China nu poate sa scape din acest cleste, decat daca mizeaza pe exporturi spectaculoase, dar ieftine, nu in Europa saracita si in America abia revenita, ci inspre alte economii emergente, capabile sa absoarba cantitati mari de produse industriale.

Inflatia, un pericol major

O asemenea probabilitate este atat de mica incat ar fi mai plauzibil ca expertii chinezi sa fi conturat in aceasta faza numai un program de tatonare. Ziarele chineze comenteaza ca "yuanul va intra treptat intr-un program de devalorizare".

Intr-adevar, cuvantul "treptat" sugereaza tatonarea. Probabil ca, dupa parcurgerea primei treapte, se vor urmari efectele raportului export/import, dar si riscul de a asista la o fuga a capitalului din partea acelor societati straine, care, facandu-si calculele in noile conditii, nu vor mai gasi atractiva prezenta lor in zona chineza.

Guvernul chinez insa stie foarte bine ca, la orice convulsie economica pe piata, cat de mica, reactioneaza rapid inflatia. Conducerea de la Beijing este totdeauna sensibila la acest fenomen, considerandu-l ca pe un adevarat cartof fierbinte in mana sa, generator de neliniste in randul populatiei.

Astfel, dupa raportul dintre intrarile si iesirile de valuta, inflatia devine un al doilea factor periculos inscris in ecuatia devalorizarii monedei chineze. Faptul ca autoritatile il accepta pare sa confirme ideea ca asistam numai la un mic exercitiu, pentru a observa in detaliu influenta scaderii monedei nationale asupra ansamblului economiei.

Politica pasilor marunti

Modul cum, in perioada anterioara, China aplicase o corectie in plus a cursului sugereaza ca pana acum am asistat la prima faza a scenariilor privind tatonarea economiei, iar acum urmeaza faza a doua.

Nu este exclus ca noua experienta sa fie chiar incercarea Chinei de a testa impactul modificarilor de curs asupra unor indicatori economici, dupa ce Beijingul lasase de inteles ca nu respinge categoric insistentele americane, privind liberalizarea valutei.

Este greu de spus daca guvernul chinez ia serios in calcul aceasta varianta, dar in caz pozitiv, tinand seama ca avem de-a face, totusi, cu a doua putere a lumii, intrarea yuanului pe piata valutara ar insemna modificari majore si greu de prevazut in echilibrul relatiilor financiare globale.

In cazul cand spre asta ne indreptam, inseamna ca cei de la Beijing procedeaza intelept tatonand mai intai terenul si continuand cu pasi mici, numai pe baza principiului "vazand si facand", care nu este deloc strain politicilor economice ale Chinei.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#China depreciere moneda, #China schimb valutar, #criza China devalorizare moneda, #deprecierea monedei nationale chineze , #valuta