Dominatia dolarului, amenintata de Rusia

Vineri, 08 August 2014, ora 10:36
4714 citiri
Dominatia dolarului, amenintata de Rusia

Sanctiunile impuse Rusiei de catre Statele Unite si Uniunea Europeana ameninta dominatia dolarului ca moneda de rezerva la nivel international.

Hong Kong este locul unde acest lucru poate fi observat cel mai bine, potrivit The Independent, care citeaza Bloomberg.

Investitorii au "scapat" de moneda americana intr-un ritm accelerat, iar acest lucru a determinat banca centrala sa cumpere mai mult de 9,5 miliarde de dolari, de la 1 iulie, pentru a tine cursul valutar in frau, in conditiile in care sanctiunile au alimentat speculatiile unui influx de bani din Rusia.

MegaFon, al doilea cel mai mare operator de telefonie mobila din tara condusa de Vladimir Putin, a schimbat unele rezerve in moneda oficiala a statului Hong Kong (dolarul Hong Kong - HKD).

Avertisment dur al unui expert american: Dolarul va intra in colaps (Video)

Mai mult, tranzactiile intre Rusia si China in monedele nationale au atins pe 31 iulie cel mai mare nivel de la finalul lui 2010.

"Desi nimeni nu sugereaza ca dolarul isi va pierde prea curand suprematia, ea incepe sa paleasca. In prezent, 61% din rezervele monetare de pe mapamond sunt denominate in moneda americana, o scadere semnificativa fata de 2001, cand nivelul era de 72%", se arata in articolul citat.

Aceasta tendinta a inceput sa fie resimtita mai acut dupa criza financiara din 2008, iar tensiunile geopolitice din ultima vreme au inrautatit situatia dolarului. Multe state emergente, in frunte cu Rusia, au promis ca vor face mai multe tranzactii in monedele nationale.

Insa transformarea lumii intr-una plurimonetara ar putea dura pana la 25 de ani, sustine Joseph Quinlan, analist la divizia US Trust a Bank of America.

Dolarul rezista

Inca de cand a inlocuit aurul si a devenit "caramida" sistemului financiar dupa terminarea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, dolarul s-a confruntat cu numeroase crize financiare, din care a reusit sa iasa mereu invingator.

Moneda americana a rezistat prabusirii sistemului de schimb valutar Bretton Woods, in 1971, dar si aparitiei monedei euro. In plus, si-a mentinut titlul de moneda de rezerva in perioada in care marile economii ale lumii erau afectate de criza financiara, inceputa in 2008.

Stimulul monetar fara precedent al Rezervei Federale din ultima perioada a canalizat banii in economie prin achizitii de creante, astfel ca tari precum Brazilia sau Germania s-au plans ca SUA isi slabea in mod intentionat moneda.

Pe de alta parte, amenda de 9 miliarde de dolari impusa anul acesta bancii franceze BNP Paribas de catre autoritatile americane a facut multe institutii financiare sa se gandeasca la sanctiunile pe care dolarul le poate aduce.

Cea mai mare banca franceza plateste penalitati record in SUA

Insa moneda americana sta bine. Momentan. In ianuarie 2014, 38,8% din platile globale au fost denominate in dolarul american. Nivelul era de 29,7% in ianuarie 2012. In aceeasi perioada, platile in euro au scazut de la 44% la 33,5%.

Totusi, cea mai mare amenintare pentru SUA vine din China, care a inceput sa faca presiuni pentru ca yuanul sa fie folosit din ce in ce mai mult in comertul international.

China isi liberalizeaza moneda nationala pentru a concura dominatia dolarului

"Sanctiunile impuse Rusiei au aratat ca masurile economice - precum limitarea tranzactiilor comerciale in dolari si folosirea monedelor locale - pot fi o alternativa la actiunile militare", a precizat Marc Chandler, analist la Brown Brothers Harriman.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Rusia dominatie dolar, #Rusia rezerve valutare dolar, #rezerve valutare dolari , #valuta