Independenta Scotiei, platita in lire sterline sau dolari?

Duminica, 16 Februarie 2014, ora 18:53
8279 citiri
Independenta Scotiei, platita in lire sterline sau dolari?
Foto: Noi Md

Anul acesta, la 18 septembrie, va avea loc un referendum in Marea Britanie, cu privire la o problema hotaratoare pentru tara: eventuala secesiune a Scotiei. In aceasta provincie, care a mai fost regat independent cu unele intreruperi intre anii 843 si 1707, apare din nou ideea independentei.

Problema principala a unei eventuale separari este legata de gestionarea noului sistem monetar, noteaza La Tribune. Astazi, Scotia este integrata in structura uneia din cele mai stabile monede din lume: lira sterlina. Sustinatorii independentei sunt constienti de aceasta situatie si si-au propus, in cazul cand referendumul ar reusi, o uniune monetara cu Londra.

"Dolarizarea" in lire sterline

Pe de alta parte, cele trei partide principale britanice - laburistii, conservatorii si liberal-democratii - s-au exprimat deja in presa impotriva unui asemenea compromis. Cu zece zile in urma, Guvernatorul Bancii Angliei se aratase si el rezervat.

Scotienii sunt constienti de faptul ca, prin independenta, iesirea din puternicul sistem monetar si financiar al lirei sterline le poate lovi interesele in mod direct. Solutia este ceea ce economistii numesc "dolarizare".

Temenul nu semnifica trecerea neaparata pe dolari, ci numai folosirea unei monezi straine, fara acceptul statului care a emis acea moneda. Nu este o noutate. In fond, niciun stat suveran nu poate fi oprit sa utilizeze moneda unui alt stat suveran, chiar si fara acordul acestuia. Accesul la bani il are oricine.

Istoria ne da mai multe exemple. In 1904, statul Panama a adoptat dolarul american ca proprie moneda de circulatie fara acordul SUA, iar sistemul a functionat. In 1990, mai multe tari au incercat sa scape de hiperinflatie, folosind o moneda straina. In 1990, satul Ecuador a reusit cu succes.

Si noi calculam uneori in euro

Mai recent, au aparut si "dolarizari" in euro. Statul Muntenegru, chiar si inaintea indepedentei din 2008, s-a debarasat de dinarul iugoslav, folosind pentru circulatia interna moneda euro.

Nici micutul Kosovo nu are moneda proprie, folosind pentru plati si tranzactii tot euro. In statele rezultate din pulverizarea fostei Iugoslavii sunt mai multe cazuri cand moneda euro circula concomitent cu cea locala, iar populatia ii acorda mai multa incredere, contand pe stabilitate.

Chiar si la noi, desi platile se fac obligatoriu in lei, la estimari si la evaluari adesea nu se ia in consideratie alt criteriu decat valoarea in euro. Am in vedere, de exemplu, pretul apartamentelor, al chiriilor, al turismului, al serviciilor turistice si al multor altora.

Ca urmare, in cazul cand referendumul privind Scotia ar reusi, este posibil ca noul stat sa utlizeze in continuare lira strlina atat la evaluari, cat si la plati, chiar si fara acordul Londrei.

Cu un PIB de 220 de miliarde de dolari, Scotia ar deveni astfel cea mai importanta economie a lumii care utilizeaza o moneda straina, depasind statul Ecuador, care se foloseste in prezent de dolari, cu un PIB de 84 de miliarde.

Comertul intern devine export

Problema nu este insa asa simpla cum pare. Noua Banca a Scotiei va trebui sa tezaurizeze o anumita cantitate de lire sterline, pentru a putea alimenta economia.

Ii va veni in ajutor faptul ca 60% din comertul actual al Scotiei este un comert intern practicat cu restul Marii Britanii si va deveni dintr-o data comert exterior. Va atarna greu in balanta valutara a noului stat, al carui PIB este in prezent 7,7% din PIB al Marii Britanii intregi.

Una peste alta, pentru Noua Banca a Scotiei, s-ar putea sa nu fie o problema tazaurizarea lirelor sterline, ceea ce ar netezi drumul spre folosirea monedei in continuare, fara vreun acord formal din partea britanica.

Fireste insa ca totul depinde de rezultatul referendumului. Separatistii sunt optimisti, dar utimul sondaj, facut la sfarsitul lunii ianuarie, arata ca 37% din cei consultati sunt pentru independenta, 44% impotriva, iar 19% indecisi.

Insisi separatistii chestionati, intrebati cu privire la consecintele economice ale secesiunii, au recunoscut ca nu au motive sa-si inchipuie ca acestea vor fi tocmai avantajoase.

Dezavantajul principal pare sa fie tocmai faptul ca in prezent economia Scotiei functioneaza in baza uneia din cele mai puternice valute din lume (considerata de altii ca fiind a treia, dupa dolar si euro), iar viitorul unei Scotii independente risca sa fie subminat de nesiguranta monetara.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#Scotia referendum independenta, #lira sterlina Scotia, #Banca Scotiei independenta, #valuta forte Marea Britanie , #valuta
Comentarii
Poza Emigrantul-Anonim
Emigrantul-Anonim
rank 5
nea ioane! n-ai inteles, la urne se prezinta scotienii, nu englezii!