Isi pierde dolarul dominatia mondiala? Rusia si China ii sapa groapa

Miercuri, 28 Mai 2014, ora 07:07
5063 citiri
Isi pierde dolarul dominatia mondiala? Rusia si China ii sapa groapa
Foto: Voice of Russia

Incheierea recenta a acordului dintre Rusia si China privind livrarea de gaze naturale ar putea avea efecte nefaste asupra dolarului, anticipeaza analistii.

Pozitia bancnotei americane ca moneda de rezerva este amenintata, potrivit lui Jim Rickards, manager de investitii la West Shore Group si partener la Tangent Capital, care sustine ca apropierea dintre Rusia si China va avea un impact negativ asupra dolarului, scrie CNBC, preluat de Voice of Russia.

Rusia, contract-mamut cu China in domeniul gazelor naturale: Reactia SUA

Dupa ce Gazprom a semnat cu China un contract pe 30 de ani, in valoare de 400 de miliarde de dolari, multi analisti s-au intrebat in ce moneda se vor face tranzactiile.

Unii experti considera ca cele doua parti pot schimba direct yuanii in ruble, fara a avea nevoie de dolar.

Intre timp, banca rusa VTB a semnat un contract cu Banca Chinei, in care este prevazut si un acord privind platile in monede nationale.

Relatia Stalin-Mao s-a inversat astazi: Rusia lui Putin, salvata de China

"Acest lucru nu inseamna sfarsitul dolarului ca moneda de rezerva internationala. Dar, in contextul a mai multe evenimente din lume, de la dezamagirea Arabiei Saudite privind politica externa a Statelor Unite fata de Iran si pana la apetitul masiv pentru aur al Chinei, poate insemna o indepartare de dolar", a afirmat Rickards.

Potrivit acestuia, o problema serioasa este faptul ca Statele Unite percep statutul dolarului ca moneda de rezerva mondiala ca fiind un lucru firesc si ii pun in pericol credibilitatea prin politica monetara a sistemului Rezervei Federale si politica 'dolarului ieftin' dusa de Trezorerie.

China este cel mai mare creditor al SUA. Cele mai multe dintre rezervele sale sunt exprimate in dolari. Cu toate acestea, autoritatile chineze si-au exprimat dorinta de a diversifica aceste rezerve.

Sunt si experti care nu au aceeasi parere. Garrick Hileman, istoric in economie de la London School of Economics, nu este de acord ca dolarul este in pericol. "Este dificil sa se inlocuiasca moneda de rezerva". Totusi, in opinia sa, acordul ruso-chinez va intari statutul yuanului pe plan international.

Intre timp, Rusia isi promoveaza rubla.

"Sanctiunile impuse tarii de catre Statele Unite si Uniunea Europeana vor determina Rusia sa foloseasca rubla in schimburile comerciale si asta ar transforma-o, in cele din urma, dintr-o moneda convertibila intr-una de rezerva", a declarat premierul Dmitri Medvedev la televizunea rusa, potrivit CNBC.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#pericol dolar moneda rezerva, #rubla yuan dolar, #acord gaze Rusia China, #Rusia China dolar , #valuta
Comentarii