Ziare.com

ONU propune inlocuirea dolarului cu o valuta supranationala (video)

Vineri, 01 Octombrie 2010, ora 12:04

   

ONU propune inlocuirea dolarului cu o valuta supranationala (video)
Un nou raport venit din partea ONU recomanda ca rolul dolarului ca rezerva valutara sa fie redus. In schimb, propune o noua valuta supranationala.

Economia SUA are un deficit enorm si sufera din cauza somajului masiv. Aceasta tara pare ca nu are alta solutie decat sa tipareasca alti dolari, facandu-i mai ieftini, potrivit RT.

Dolarul este valuta cea mai folosita in lume si asta face ca economia mondiala sa fie mai dependenta de deciziile Bancii Federale.

"Pentru SUA, este minunat daca detin moneda care poate fi rezerva valutara, iar toti sa aiba nevoie sa cumpere dolari pentru a putea face afaceri," a spus expertul financiar, Max Kaiser. "Si din aceasta cauza tari precum Rusia, China si Brazilia incearca sa se desparta de dolar, din cauza ca este o valuta toxica, buna doar pentru masurarea fraudei."

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

"Sustine un imperiu prea lenes pentru a consuma," a adaugat acesta.

Ideea pentru o valuta supranationala, independenta de statele suverane, nu este una noua. Dar este pentru prima data cand o institutie atat de importanta a facut aceasta propunere.

ONU spune ca vrea sa se intoarca la ideea SDR (Special Drawing Rights) si sa o transforme intr-o valuta normala. Dupa care FMI va fi institutia care va furniza lichiditatea unde si cand este necesar.

"FMI s-ar putea comporta ca o Banca Centrala Mondiala care va controla masa monetara," a spus Detlef Kotte, un economist la UNCTAD.

Dar mai important de ce au nevoie statele sa detina o moneda straina ca rezerva? Potrivit lui Kotte, e nevoie pentru a preveni atacurile speculative asupra monedelor proprii.

"Daca infiintam un sistem de schimb, care va garanta rate de schimb mai stabile, nevoia pentru rezerve in valuta straina va fi mai redusa. Asadar, in raportul nostru, ne concentram pe reforma sistemului monetar international pentru a determina ratele de schimb," a spus Detlef Kotte.

Ideea va da voie unei politici financiare globale mai unite, reducand riscul crizelor de felul celei in care suntem astazi, de care este acuzata in special America.

Dar economistii spun ca rolul dominant al dolarului s-a format in ultimii 15 ani si va fi nevoie de cateva decenii pentru a schimba asta.

"Ar trebui sa fie un singur spatiu economic care sa fie folosit ca sursa pentru crestere de catre restul lumii, precum face SUA acum, de exemplu," a spus Vladimir Osakovsky, directorul Strategy & Research la Unicredit Bank.

Intre timp, economiile mondiale isi reduc proportia dolarilor din rezervele proprii. Cat despre investitorii privati, acestia se indeparteaza de dolar, bazandu-se pe bunuri precum aurul, care a ajuns recent la aproximativ 1.300 de dolari pe uncie.


Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5360 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cred ca D-l Nicolson

inca mai viseaza piete libere si abureli.

 

LE E FRICA DE GERMANIA, ESTE FOARTE CLAR!

"Revansa" i se spune noului film german de rit european! Pana la cancelarul Angela Merkel, Germaniei i s-au facut lectiile de catre fratii franco-anglo-americani! Pentru ca tot au terminat de platiti daunele a doua razboaie, germanii au dreptul la o revansa! Si dupa cum le stim profilul, o vor avea! Financiar ii va termina! In tandem cu China si statele arabe!

 

Exact ce ziceau nebunii de conspirationisti

O banca mondiala, care in timp va deveni singura valuta existenta in lume. Mai credeti ca nu se va obtine guvernul mondial? :) In trecut numeau nebuni pe oamenii care sustineau asa ceva. Daca acesti oameni au avut dreptate, nu vor avea dreptate si cu celalalt aspect, privind depopularea? Eu cred ca da. Pe cine vei crede? pe cineva care a mintit de la inceput (presupusele guverne si autoritati) sau pe nebuni (care au avut dreptate de la inceput)?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor