Ziare.com

Tara unde cetatenii nu vor nici salariu minim de 3.240 de euro, nici sa intre in UE

Vineri, 25 Aprilie 2014, ora 19:10

   

Tara unde cetatenii nu vor nici salariu minim de 3.240 de euro, nici sa intre in UE
In Elvetia va avea loc un referendum pentru legiferarea salariului minim pe economie si pentru ca acesta sa fie de 4.000 franci elvetieni, respectiv 3.240 euro, pe data de 18 mai.

In cazul in care se aproba initiativa, Elvetia va putea intra in Cartea Recordurilor ca fiind de departe tara unde s-a legiferat cel mai mare salariu minim din lume.

Initiativa le apartine unor sindicate, care considera ca traiul este mai scump ca la altii, ca venitul national se imparte inechitabil intre membrii societatii si care incearca sa se faca remarcate, fara sa observe ca un asemenea referendum are sanse mici sa reuseasca, comenteaza Le Figaro.

Elvetienilor nu le arde de salarii majorate

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Pe de o parte, chiar si in prezent numai 9% din salariati primesc sub 3.240 euro, iar pe de alta parte unele companii si-au stabilit acest prag fara sa aiba nevoie de reglementari federale.

Cu titlu de exemplu, ziarul citeaza compania LIDL, care si-a platit la sfarsitul anului trecut toti angajatii sai din marketurile elvetiene cu salarii de la 4.000 franci, respectiv de la 3.240 euro, in sus.

In plus, majorarea salariului minim ar crea presiuni asupra salariului mediu, la nivel de 7.275 euro pe luna. Poate cetateanul de rand este constient de faptul ca, la nivel european, stacheta sa sta foarte sus, iar o tulburare a ordinii insitituite i-ar putea dauna.

Sondajele efectuate pana in prezent arata ca elvetienii nu doresc nici legiferarea unui salariu minim, nici stabilirea pragului de 3.240 euro. Concret, 52% dintre cei chestionati resping initiativa, 40% o sustin, iar 8% o privesc cu indiferenta.

Argumentele opozantilor sunt pe cat de simple, pe atat de chibzuite. Cel mai important este acela ca salariul minim nu antreneaza la munca persoanele slab calificate, ci le incurajeaza sa se complaca in situatia lor. Popular vorbind, o asemenea reglementare stimuleaza lenea.

Nu vrem in UE!

Ba chiar ar putea pune stavila perfectionarii profesionale, atata vreme cat omul necalificat stie ca are garantat un salariu de 1,83 ori mai mare decat necalificatul din Luxemburg, de 2,56 decat cel din Marea Britanie, de 7,30 ori decat in Spania, de 9,67 ori decat in Ungaria si chiar de 20,63 ori decat in Romania sau Bulgaria, situate ca de obicei in coada clasamentului european, aproape la egalitate.

Pe scurt, ce nevoie are de salariu minim garantat o tara situata in topul celor mai ridicate venituri, unde asa zisii "saraci" n-au ce sa-si ravneasca mai mult?

Culmea este ca aceasta tara mica, dar prospera, nu-si datoreaza succesele faptului ca ar apartine vreun grup de forte economice gata sa se ajute reciproc intre ele, ci conteaza numai pe propriile mijoace de a-si organiza economia.

Elvetia a votat printr-un referendum din decembrie 1992 impotriva aderarii la UE, cu care insa a intretinut si intretine bune relatii bilaterale de parteneriat.

In martie 2001, elvetienii au reconfirmat optiunea lor din 1992, n-au aderat la UE, dar si-au armonizat practicile economice cu cele ale Uniunii, in tentativa de a-si ameliora competitivitatea pe plan international.

Un referendum zgomotos

N-ar trebui insa trasa concluzia ca neparticiparea la UE ar fi cheia succesului elvetian. Incontestabil, cheia sta in performantele industriei, in disciplina severa bancar-financiara, in educatia cetateneasca si intr-o guvernare reusita.

De altfel, standardul ridicat de viata al elvetienilor dateaza mult anterior infiintarii UE, ferind tara de convulsii sociale, cele care determina adesea guvernele altor state sa cedeze principiilor, luand masuri pe cat de populiste, pe atat de paguboase.

Sa nu uitam ca Elvetia este o federatie, in care se vorbesc patru limbi distincte, toate recunoscute de stat: germana, franceza, italiana si retoromana. Niciuna din aceste grupari etnice nu se ridica impotriva alteia si nu s-a ridicat vreodata.

Daca n-ar fi dominat toleranta si armonia sociala, poate ca Elvetia ar fi pasit demult pe drumul contraproductiv al Iugoslaviei sau pe drumul de costise ce duce la conflicte in Ucraina.

Probabil ca aceasta tarisoara cu patru structuri etnice a avut norocul unor conducatori cu spirit vizionar, care au stiut sa nu se lase antrenati in niciunul din cele doua Razboaie Mondiale, mentinandu-si echilibrul chiar si in momentul mai recent cand America si Europa s-au pomenit rostogolite in criza.

Ca urmare, ascult cu toata admiratia cand aflu cat castiga elvetianul de rand pe luna, chiar daca noi ceilalti tragem mata de coada pe pamant, non-stop.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 19003 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Un articol scris corect, cu subiecte dezvoltate simplu si clar.

Elvetia (vreau sa spun elvetienii, fiindca guvernul nu hotaraste nimic fara popor) va respinge propunerea sindicatelor pentru salariu minim de CHF 4'000.-/luna

Acest salariu este aproape atins peste tot, dar faptul ca ar fi oblogatoriu este perceput ca o frana in calea productivitatii si competitivitatii industriei elvetiene. Tara nu traieste numai din banci si ciocolata, ci mai ales din industria de masini unelte, militara, chimie si medicamente, agricultura de varf, servicii extinse, turism, etc...
Elvetia a mai facut valuri odata, dupa ce a respins propunerea de 40 ore de munca saptamanale (actual sint 42 ore!). Respingerea a fost masiva, in timp se in Franta vecina se trecea la 36 ore propuse de catre socialisti! Urmarea a dat Elvetiei dreptate si a penalizat Franta intreaga!
Salariile sint intr-adevar mari, poate cele mai mari din lume! Nivelul de viata si educatie este foarte ridicat, dar este si nivelul de viata cel mai scump din lume: platim aproape tot de trei ori mai scump ca vecinii europeni!
Un exemplu modest: chiria mea la un 4 camere, 2 bai, bucatarie terase si gradina este de CHF 2'200.- Si stau la "tara", intr-un sat cu 4'000 locuitori. Aceeasi lucuinta este la Lausanne 3'500-4'000,., la Geneva cam 4-5'000 si la Z├╝rich 5-6'000.- pe luna.
Asigurarea medicala obligatorie este aproape 800.-/ luna pentru 2 persoane, un cinema costa 20.-, etc... mancarea costa in jur de 1'500-2'000.- pe luna (de buna calitate, este drept, cu carne, peste, oua, branza, lapte, fructe, legume, ...)
Elvetia este prospera datorita gradului de educatie civica exceptional, a interesului general de a participa la viata socials si politica a tarii. In Elvetia este unica democratie directa din lume, dar se practica si democratia de reprezentare, prin parlament si un consiliu federal. Nu avem Presedinti, nici ministri, nici avioane prezidentiale. Modestia oamenilor politici este o virtute apreciata!
Clasa medie este majoritara (venit de peste 120'000.- anual). Impozitele sint in jur de 10% pina la un anumit nivel, apoi dicsutate de la caz la caz cu nenumaratii milionari care stau prin toate satele si orasele tarii.
Locuiesc astazi aici 8 milioane de cetateni (poate mai putin), 20-30% fiind straini emigranti principalment din EU, GB, US si multi din restul lumii.
Am privilegiul sa traiesc aici de mai mult de trei decenii, cred ca ati inteles ca iubesca aceasta mica tarisoara, la fel de mult ca cea natala!

 

Oameni care gandesc elvetienii astia

De ce ar intra ei in U.E.?

Sa primeasca legi dictatoriale de la Brussel?
Sa fie obligati sa se supuna unor legi care nu sunt relevante pentru tara lor?
Sa trimita bani la tarile care au un sistem corupt si deci sunt niste saci fara fund?
Sa li se coboare nivelul de trai, sustinind acele tari corupte? In care banii nici macar nu ajung la populatie, ci in conturi private ca sa-si cumpere Nenica Nimeni inca un Ferrari.
Sa le dicteze legile niste oameni din diferite colturi ale europei care nu au au avut un serviciu stabil in viata lor?
Sa renunte la independeta tarii lor? Sa-si dea finantele pe mana unor jeguri de oameni care au alte planuri decat cele afisate pentru public?

U.E. asta e un fel de cooperativizare. Si ce o sa rezulte de aici o sa fie la fel cu ce a rezultat din cooperativizare.

Bravo Elvetia!

Pastrati-va obiceiul de a gandi cu propriile creiere. Suntei o specie pe cale de disparitie in Europa.

 

Arnar, imi permit sa comentez aspectul aderarii CH la UE,

din punct de vedere elvetian. Elvetai NU este contra UE (face parte din tot, inclusiv Spatiul Schengen). Elvetia are in UE cel mao important partener de comert si bazinul de imigrare cel mai insemnata (pluralitatea limbilor nationale, plus engleza, etc) sint un atout care nu poate fi neglijat.
Prosperitatea elvetiana este construita in mediul european! De aceea ea contribuie (cu multe milioane, la sustinerea monedei Euro, la ajutorarea noilor tari aderente la EU (inclusiv Romania, mare beneficiar).
Elvetia nu poate (inca adera la EU) din cauza neutralitatii armate si perpetuale, recunoscuta mondial, si din cauza sistemului politic FOARTE diferit, democratia directa.
Cind se vor armoniza acestea, atunci se poate uni cu Europa. Elvetia incearca sa exporte in EU valorile politice ale democratiei directe multiseculare, si participa la toate programele europeene.
Desi acum, in urma unui vot de restrangere a imigratiei, Europa pedepseste studentii elvetieni de programul Erasmus, program initiat chiar de catre Elvetia :)
Nu este grav, Confederatia va plati toate cheltuielile tuturor studentilor care fac cerere! Si care vor putea continua sa invete si sa traiasca impreuna cu ceilalti europeni.
Cheia succesului elvetian, o repet, este educatia exceptionala, seriozitatea si valorile unei adevarate democratii!

Frunza verde, lapte acru !

Elvetia e mica, exporturile sint tot mai mici !
E un sat comparativ cu iuropa lu peste !
Salariile minime obligatorii sint o frina , asa ca nu vor fi. Daca vor fi, sa cumpere curele mai scurte !

Eu curaj sa pun pariu ca Europa NU va importa

NIMIC din democratia directa a Elvetiei. U.E. este anti democratica prin structura ei.
Parlamentul european este ales de populatie. Atat. Aici se tremina cu democratia.
Acest parlament nu are putere legislativa, nu poate sa faca legi, nu poate sa le aprobe si nici macar sa le respinga. Toate aceste legi vin de la comisii care nu au fost votate de nimeni, niciodata. Presedintele UE a fost numit, Barosso, Van Rumpoy, Schultz si toti astia care decid peste vietile noastre, care fac legi peste legi, au fost numiti. Nimeni nu i-a votat. Intrebarea mea este: De cine au fost ei numiti? Cine este seful ala atat mare care numeste sefii UE? Stie cineva?

Uitati-va putin pe orice document care explica structura U.E. si o sa va convingeti. Este foarte ciudat sa descoperi asta, dar daca tacem, o sa fie nasol. Asa s-a ajuns ca in comunism sa fie atat de naspa, prin oameni care au dormit si nu au stiut ce se intampla in ograda lor, sau nu i-a interesat. Poate pentru ca li se parea ca totul merge spre bine. De ce? Din cauza ca asa explicau cei de la conducere. Vedeti aici o asemanare?

ce folos !

Elvetia este cea mai scumpa tara din lume ! o chirie buna intr-un oras important face 2000 de euro ! sa fim seriosi ! noi cu ochi de romani saraci vedem doar suprafata si evitam miezul problemei in mentalitatea ca cu banii astia nu ai cum sa te descurci ! nu as trei acolo pentru nimic in lume ! este o societate comparabila cu un eisberg , rece , nationalista , nemiloasa si hoata !

 

ce folos !

Elvetia este cea mai scumpa tara din lume ! o chirie buna intr-un oras important face 2000 de euro ! sa fim seriosi ! noi cu ochi de romani saraci vedem doar suprafata si evitam miezul problemei in mentalitatea ca cu banii astia nu ai cum sa nu te descurci ! nu as trai acolo pentru nimic in lume ! este o societate comparabila cu un eisberg , rece , nationalista , nemiloasa si hoata ! o populatie fascista !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor