Vanguard: Dolarul american si lira sterlina se prabusesc (Video)

Marti, 23 Decembrie 2008, ora 11:56
4728 citiri
Vanguard: Dolarul american si lira sterlina se prabusesc (Video)

Saptamana trecuta a fost una din cele mai remarcabile din acest an pentru pietele valutare ale dolarului american.

Doar in primele trei zile si jumatate ale saptamanii, euro a castigat aproape 10% in fata monedei americane (insa a pierdut teren in a doua parte a zilei de joi 18 decembrie, si de asemenea vineri 19 decembrie). Euro s-a apreciat notabil si in fata lirei sterline, cu aproape 7%, atingand joi 18 decembrie un nou maxim record la peste 0,95.

Rezerva Federala a taiat marti 16 decembrie rata cheie a dobanzii din Statele Unite cu cel putin 0,75 puncte procentuale, stabilind un interval target cuprins intre 0% si 0,25%, si anuntand totodata masuri neconventionale indreptate in directia reducerii dobanzilor pe termen lung (ca de pilda achizitionarea unor volume importante de note de trezorerie guvernamentale americane, sau note de trezorerie emise de catre cei mai importanti operatori din piata americana a ipotecilor Fannie Mae si Freddie Mac).

"In particular, [Rezerva Federala] anticipeaza ca deteriorarea conditiilor economice va garanta niveluri exceptional de mici ale dobanzii cheie pentru un timp" - mentioneaza comunicatul care a insotit anuntul de politica monetara.

In schimb, declaratiile unor oficiali de top din cadrul Bancii Centrale Europene - inclusiv ale guvernatorului Jean-Claude Trichet - au accentuat speculatiile conform carora decizia de taiere a dobanzii cheie din zona euro cu 0,75 puncte procentuale, de la 3,25% la 2,5%, anuntata pe 4 decembrie, nu va fi urmata de o reducere aditionala in ianuarie.

Banca Japoniei a anuntat vineri 19 decembrie taierea ratei cheie a dobanzii cu 0,2 puncte procentuale, de la 0,3% la 0,1%.

OPEC a anuntat miercuri 17 decembrie la Oran (Algeria) o taiere record, de 2,2 milioane barili pe zi, a productiei de petrol (ajustata astfel incepand din 1 ianuarie anul viitor la 24,85 milioane barili pe zi) - reducerile anuntate inca din septembrie totalizand 4,2 milioane barili pe zi (aproape 12% din capacitatea totala).

Pretul futures al petrolului cotat la NYMEX cu scadenta cea mai apropiata (ianuarie 2009) a continuat sa se deprecieze- pierzand peste 8% miercuri 17 decembrie, si aproape 10% joi 18 decembrie cand cotatiile au coborat sub nivelul de $37 pe baril pentru prima data de la mijlocul anului 2004.

Vineri 19 decembrie, contractul cu scadenta ianuarie 2009 a expirat la $33,87 pe baril, dupa ce a atins un minim al zilei la $32,4 pe baril. Deprecierea inregistrata de la cel mai recent maxim record stabilit pe 11 iulie la $147,27 pe baril a atins 77%.

Bursele internationale de actiuni au ramas stabile pe parcursul saptamanii trecute. Indicele compozit al pietei americane S&P 500 (StartradeXT: SPX500 Index CFD) a castigat aproape 1%.

Vineri 19 decembrie, Casa Alba a anuntat ca va acorda $17,4 miliarde gigantilor auto americani General Motors Corp. (StartradeXT: GM (US)) si Chrysler LLC, din care $13,4 miliarde imediat si restul de $4 miliarde pana in luna februarie a anului viitor. Banii vor proveni direct din fondul de $700 miliarde votat de catre Congresul SUA la inceputul lunii octombrie si administrat de catre Trezoreria SUA.

In aceeasi zi de vineri 19 decembrie, Chrysler LLC a oprit pentru o luna activitatea la toate fabricile sale din Statele Unite. Desi Camera Reprezentantilor din Congresul SUA votase pe 10 decembrie in favoarea acordarii unui sprijin financiar special de $14 miliarde celor trei mari producatori auto americani - General Motors Corp., Ford Motor Corp. (StartradeXT: F (US)) si Chrysler LLC - o zi mai tarziu, pe 11 decembrie, Senatul a respins initiativa.

Cele mai importante anunturi fundamentale ale urmatoarelor doua saptamani: produsul intern brut al Noii Zeelande in trimestrul al 3-lea (luni 22 decembrie), datele finale privind produsul intern brut al Regatului Unit si al SUA in trimestrul al 3-lea (marti 23 decembrie), produsul intern brut al Canadei in octombrie si masura preferata de catre Rezerva Federala a inflatiei la nivelul consumatorilor din SUA in noiembrie (miercuri 24 decembrie), inflatia la nivelul consumatorilor din Japonia in noiembrie (vineri 26 decembrie), datele preliminare privind inflatia la nivelul consumatorilor din Germania in decembrie (marti 30 decembrie), estimarea "ISM" a conditiilor economice din sectorul industrial al SUA in decembrie (vineri 2 ianuarie).

Vezi mai jos analiza video a Vanguard

NOTA: Acest material are exclusiv un scop pur informativ, neconstituind o recomandare de a tranzactiona in oricare din pietele financiare mentionate. Tranzactiile in marja presupun riscuri financiare semnificative. Vanguard SA nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza informatiilor prezentate.

Datele utilizate pentru redactarea materialului au fost obtinute din surse considerate a fi de incredere, insa nu exista nicio garantie privind corectitudinea acestora.

Mihai Nichisoiu

Analist piete internationale

VANGUARD S.A.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#evolutie dolar american, #evolutie lira stelina, #decizii Fed , #valuta
Comentarii
R
Redactorul Sef
rank 1
Comentariul de mai jos nu este considerat a fi de incredere dar are toate garantiile privind corectitudinea.