Bani de la Guvern pentru victimele violenței domestice. Ce trebuie să faci pentru a pune punct abuzurilor

Luni, 04 Noiembrie 2024, ora 23:20
1147 citiri
Bani de la Guvern pentru victimele violenței domestice. Ce trebuie să faci pentru a pune punct abuzurilor
Femeie (mamă) alături de copil / FOTO: Unsplash.com

La nivelul Uniunii Europene, respectiv la nivelul instituțiilor statului român, sunt adoptate din ce în ce mai multe măsuri în vederea diminuării pe cât de mult posibil a numărului de cazuri de violență domestică. De cele mai multe ori, victime sunt femeile și copiii. Ziare.com a discutat cu reprezentanții Autorității Naționale pentru Egalitate de Șanse (ANES), pe marginea acestui subiect, pentru a oferi persoanelor vizate informații practice.

În multe cazuri, victimele amână să rupă legătura cu agresorul. Motivele sunt multiple. Printre ele, necunoașterea mecanismelor, a căilor legale ce-i pot veni în ajutor și lipsa independenței financiare. Totuși, există soluții ce pot sprijini victimele abuzurilor.

În cadrul ANES a fost pus la dispoziția victimelor violenței domestice linia telefonică gratuită 0800.500.333. Persoanele aflate în situațiile nefericite menționate pot utiliza acest număr pentru a semnala situații de violență domestică, trafic de persoane, discriminare și de asemenea, sunt furnizate victimei și martorilor informații despre demersurile pe care le pot întreprinde cu privire la prevenirea și combaterea violenței domestice, informații referitoare la consiliere juridică și psihologică. În plus, victimele pot fi îndrumate către instituțiile abilitate din proximitate, pentru a beneficia de suport și orientare către serviciile disponibile din teritoriu.

Mai concret, victimele abuzurilor vor primi:

- informații concrete cu privire la modalitatea de obținere a ordinului de protecție și a ordinului de protecție provizoriu, ce au scop protejarea persoanei a cărei viață, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violență din partea unui membru al familiei, precum și înlăturarea stării de pericol și informații cu privire la probele pe care victima să le prezinte instanțelor de judecată;

- îndrumare către un adăpost aflat în proximitate;

- îndrumare către instituțiile abilitate din teritoriu.

Informațiile cu privire la adăposturile unde victimele se pot refugia sunt comunicate exclusiv beneficiarilor.

„Date referitoare la condiții de admitere, organizare, perioadă de ședere și altele sunt confidențiale, tocmai pentru a oferi victimei siguranță și pentru a putea di protejată de agresor", a transmis pentru Ziare.com, Luminița Popescu, secretar de stat.

Demers binevenit, în sprijinul victimelor abuzurilor

Încă un alt aspect important, ce poate veni în sprijinul victimelor violenței domestice se referă la voucherele de care pot beneficia, pentru nevoi urgente.

„Pot solicita o cerere de compensare financiară sau o cerere cu un avans din compensația financiară sub formă de voucher pentru acoperirea nevoilor urgente la tribunalul în a cărui circumscripție domiciliază victima și se soluționează de doi judecători din cadrul Comisiei pentru acordarea de compensații financiare victimelor infracțiunilor, constituite în fiecare tribunal", a mai transmis oficialul ANES.

Beneficiarii voucherelor sunt:

- victima care depune o plângere penală, asupra căreia a fost săvârșită una dintre infracțiunile: tentativă la infracțiunile de omor și omor calificat (art. 188 și 189 din Codul penal), infracțiune de vătămare corporală (art. 194 din Codul penal), infracțiune intenționată care a avut ca urmare vătămarea corporală a victimei, o infracțiune de viol, act sexual cu un minor și agresiune sexuală (art. 218 - 2020 din Codul penal), infracțiunile de trafic de persoane și trafic de minori (210 și 211 din Codul penal).

- soțul, copiii și persoanele aflate în întreținerea persoanelor decedate prin săvârșirea infracțiunilor de mai sus.

Instituțiile ce pot acorda aceste vouchere sunt: Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES), Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Drepturilor Omului, organizații neguvernamentale.

Avansul va fi acordat în limita unei sume echivalente cu cinci salarii de bază minime brute pe țară, adică 18.500 de lei. Suma se acordă în maximum 72 de ore de la aprobarea cererii. Voucherele se acordă pentru: hrană cazare, transport, medicamente, produse sanitare, de igienă, de uz personal.

Cifrele violenței domestice, în România

Peste 10.000 de ordine de protecţie provizorii au fost emise de poliţişti în primele nouă luni din 2024, potrivit Inspectoratului General al Poliției Române.

Poliţiştii au emis 10.246 de ordine de protecţie provizorii, 4.133 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecţie de către instanţele de judecată. În aceeaşi perioadă, poliţiştii au intervenit la 99.837 de cazuri de violenţă domestică, dintre care 48.624 în mediul urban şi 51.213 în mediul rural. La nivel naţional, în primele 9 luni ale anului 2024, numărul faptelor penale înregistrate în domeniul violenţei domestice a crescut cu 5%, faţă de primele 9 luni ale anului 2023, de la 43.425 la 45.614 fapte

„Cea mai mare pondere în cadrul infracţiunilor o au lovirea sau alte violenţe - 61% (27.928 de fapte) şi ameninţarea - 13% (5.789 de fapte), împreună acestea reprezentând peste 74% din total. După locul comiterii, 24.629 de fapte au fost sesizate în mediul urban, 20.963 în mediul rural, 36.840 la domiciliu şi 8.774 în spaţiul public”, arată IGPR.

Referitor la nerespectarea ordinului de protecţie, au fost sesizate 3.945 de infracţiuni. Din totalul ordinelor de protecţie provizorii emise, 9.341 au fost confirmate de unităţile de parchet (91%). Cu privire la nerespectarea ordinului de protecţie provizoriu, au fost sesizate 670 de infracţiuni, dintre care 385 în mediul urban şi 285 în mediul rural.

În 1.175 de situaţii, a fost pusă în aplicare „obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere”, ce a reprezentat aproximativ 11% din totalul ordinelor de protecţie provizorii emise şi ordinelor de protecţie emise de instanţele judecătoreşti.

Peste 16.000 de femei au fost victime ale violenței domestice doar în acest an. Dintre acestea, jumătate sunt din Capitală, arată datele Poliției Române.

Mai exact, numărul victimelor violenței domestice în București a crescut de la 4.755, în 2019, la 7.813 victime, anul trecut, a transmis pentru Digi 24, Poliția Română. Potrivit reprezentanților ONG-urilor de profil, cazurile reale sunt mult mai multe decât cele raportate oficial, iar cifrele mai mari prezentate în ultimele rapoarte se explică din faptul că victimele sunt mult mai îndrăznețe și mai informate față de acum câțiva ani.

Horoscop zilnic. Marți, 10 decembrie. Zodia care riscă să rămână fără bani
Horoscop zilnic. Marți, 10 decembrie. Zodia care riscă să rămână fără bani
Astrele au pregătit noi provocări pentru zodii, unele fiind mai norocoase, iar altele mai puțin. Toate previziunile despre dragoste, bani sau job, în horoscopul zilnic. Berbec: În această...
Încă un succes în afaceri pentru Mircea Dinescu. Poetul a semnat un contract major
Încă un succes în afaceri pentru Mircea Dinescu. Poetul a semnat un contract major
Mircea Dinescu este un poet cu afaceri prospere. Celebrul revoluționar, susținător în campania prezidențială din 2024 al lui Nicolae Ciucă, a semnat un nou contract profitabil. Alături de...
#bani, #violenta domestica, #guvern, #Justitie, #Femei , #Justitie
  1. Câinii mutanți de la Cernobîl. Cum au evoluat pentru a supraviețui radiațiilor nucleare
  2. Un bărbat și-a dat foc în fața unei săli de jocuri de noroc din Constanța. Motivul pentru care ar fi recurs la gestul extrem
  3. Lukașenko explorează locațiile pentru amplasarea rachetelor Oreșnik promise de Putin: „Vom apăsa butonul împreună” VIDEO
  4. Ministrul român al Apărării, în fața ambasadoarei SUA și a atașaților din NATO: "Rămânem ferm angajați pe parcursul euroatlantic" FOTO
  5. Mugur Isărescu: ”Traversăm o perioadă foarte diferită de ce am trăit până acum.” Ce le cere guvernatorul BNR băncilor
  6. Gruparea Stat Islamic a executat peste 50 de soldați sirieni care fugiseră în timpul ofensivei rebelilor
  7. Lista țărilor cu cel mai mare risc pentru turiști după prăbușirea regimului Assad în Siria
  8. Avertismentul unui cunoscut medic despre ”boala X”: ”Nu este un joc şi nici o glumă.” Simptomele identificate până acum
  9. A fost numit un premier interimar în Siria. Cine este Mohammed al-Bashir
  10. Dosarul 10 august, cu pași repezi spre prescrierea faptelor