Care este rolul ”scadențarului” şi cum influențează contractul tău de credit

Marti, 26 Octombrie 2021, ora 08:30
10891 citiri
Care este rolul ”scadențarului” şi cum influențează contractul tău de credit
Anexa conține și data scadentă pentru plata ratei, ceea ce conferă o bună gestiune a datoriilor FOTO Pexels.com

În momentul în care ai contractat un tip de credit ipotecar, pentru construcții sau pentru nevoi personale, pe lângă contractul de credit, vei primi o anexă care se numește „grafic de rambursare” sau „scadențar”. Acesta se bazează pe termenii contractului de credit și nu generează drepturi și obligații.

Ziare.com îți explică în cadrul rubricii Banii tăi ce este graficul de rambursare și ce rol joaca acesta în contractul tău de credit.

Acesta anexă poate fi foarte folositoare pentru a înțelege implicațiile reale ale creditului. Astfel, vei şti exact cât vei avea de plătit, cum sunt ordonate plățile, adică ce anume vei achita mai întâi. Îți arată, de asemenea, ce se întâmplă cu banii tăi, în decursul timpului, unde se duc, când şi de ce.

Graficul de rambursare îți arată de la început ce sumă din venitul lunar va fi folosită pentru plata creditului și îți arată ritmul cheltuielilor. De asemenea, graficul de rambursare conține și data scadentă pentru plata ratei, ceea ce conferă o bună gestiune a datoriilor.

Graficul de rambursare conține:

⦁ data scadentă: este data până la care trebuie să faci plata unei rate;

⦁ rata lunară a unui credit, care este formată din două părţi componente:

capitalul, este suma restituită lunar instituţiei bancare pentru a rambursa banii împrumutaţi și dobânda lunară, care reprezintă suma pe care o plătești instituţiei financiare pentru serviciul pe care ți l-a pus la dispoziţie.

Graficul mai conține comisionul de administrare al creditului, unde este cazul, soldul, adică suma rămasă de plată din creditul contractat, fără dobânzi şi alte cheltuieli; procentul dobânzii, dacă este cazul; numărul de luni rămase până la plata completă a creditului.

Important de subliniat că în momentul în care dobânda e variabilă și se schimbă după doi ani, trebuie să soliciți un grafic de rambursare actualizat. Cel obținut la începutul contractului, în acest caz, nemaifiind relevant.

CEC Bank te învață să fii responsabil cu banii tăi!

#grafic rambursare, #rata lunara, #credit, #dobanda, #bani , #Banca