Ce este bugetul de familie şi cum îl drămuieşti. Economisirea, ca diferenţă între venituri şi cheltuieli

Luni, 15 Noiembrie 2021, ora 08:30
40619 citiri
Ce este bugetul de familie şi cum îl drămuieşti. Economisirea, ca diferenţă între venituri şi cheltuieli
Bugetul de familie are inclinație spre economisire și se manifestă prin tendinţa de a nu cheltui tot venitul FOTO Pexels.com

De foarte multe ori te-ai întrebat, mai ales când erai copil, care o fi secretul bugetului de familie de succes și daca nu cumva ai căzut prada acelorași greșeli pe care le-au făcut părinții, când vine vorba despre gestionarea veniturilor la comun.

Ziare.com îți explică în cadrul rubricii Banii tăi ce reprezintă mai exact bugetul de familie, ce tipuri de venituri cuprinde și care sunt motivele pentru economisire.

Bugetul de familie reprezintă estimarea pe o perioadă de timp a veniturilor şi cheltuielilor unei familii iar bugetul personal, ca parte a celui de familie, reprezintă estimarea pe o perioadă de timp a veniturilor şi cheltuielilor unei persoane.

Veniturile personale pot fi venituri care provin din bugetul familiei şi îți sunt destinate (în calitate de membru al familiei) și venituri realizate de tine, care nu intră în bugetul familiei, pentru cheltuieli personale etc.

Mai mult, obiectivele de cheltuieli ale tale pot fi destinate familiei și propriei persoane, pentru întreţinere şi înfrumuseţare, socializare, întâlniri cu prieteni/prietene, colegi/colege, vecini, întreţinerea automobilului propriu, satisfacerea unor dorinţe, apariţia unor situaţii neprevăzute etc.

Cu privire la cheltuieli trebuie să precizăm că acestea sunt îndreptate spre următoarele destinaţii:

• cheltuieli pentru consum;

• cheltuieli pentru producţie (producţia casnică: prepararea hranei, prepararea conservelor, croitorie pentru uz familial etc);

• plăţi de taxe, impozite.

Ceea ce este important de precizat este că bugetul de familie are inclinație spre economisire și se manifestă prin tendinţa de a nu cheltui tot venitul iar economisirea se realizează ca diferenţă între venituri şi cheltuieli.

Potrivit specialiștilor în economie se pot discerne cel puţin două categorii majore de motive pentru economisire:

• nevoia de a acumula sume mai mari în vederea realizării unor proiecte, achiziţionării de bunuri de consum care au o valoare mare, ce depăşeşte disponibilul de moment al bugetului. Astfel, economiile se transformă în investiți. Investiţiile, în funcţie de domeniul de interes pe care doresc să îl finanţeze, pot fi (pentru interesul unei persoane), de familie (pentru interesul întregii familii) sau de afaceri (cu interes antreprenorial).

• nevoia de a dispune de sumele necesare pentru situaţii neprevăzute (care implică şi cheltuieli neprevăzute mari, sume ce nu pot fi disponibilizate cu uşurinţă din bugetul curent).

Alături de aceste două categorii principale de motive, mai pot fi identificate: dorinţa de a beneficia de dobânzi, sporuri de valoare, dar motive personale, psihologice.

CEC Bank te învață să fii responsabil cu banii tăi.

Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
#buget, #venituri, #cheltuieli, #economisire, #consum , #Banca