Ce este FICO Score si cum te afecteaza la accesarea unui credit

Autor: Paul Barbu - Redactor
Luni, 12 Octombrie 2020, ora 10:00
16120 citiri
Ce este FICO Score si cum te afecteaza la accesarea unui credit

FICO Score (Fair Isaac Corporation Score) este un numar format (300-850) rezultat in urma procesului statistic care prelucreaza informatiile referitoare la creditele inregistrate in Sistemul Biroului de Credit despre o persoana vizata (un solicitant sau un detinator de credit).

Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, cum de ajuta acest instrument de masurare a "credibilitatii bancare".

In functie de FICO Score, o banca poate decide daca iti da un credit sau nu, astfel ca acesta va trebui sa fie cat mai mare pentru a avea sanse sa iei un credit sau sa iei un credit la o dobanda mai buna.

FICO Score al Biroului de Credit este furnizat bancilor ca parte a Raportului de Credit.

Cand li se solicita acordarea unui credit, unele banci pot folosi FICO Score de la Biroul de Credit pentru a evalua capacitatea de rambursare a creditului. Bancile care il folosesc informeaza persoanele vizate in acest sens.

Fiecare creditor care utilizeaza FICO Score stabileste, in functie de normele proprii de creditare, o limita valorica minima a FICO Score de la Biroul de Credit, in vederea acordarii creditului.

Daca raportul te vizeaza, ai posibilitatea de a solicita bancii, la momentul comunicarii deciziei de creditare, o copie a Raportului de Credit cu FICO Score de la Biroul de Credit, care a fost utilizat de acesta in analiza cererii de credit.

Acest Raport de Credit va contine pana la patru motive care au determinat scaderea Scorului respectiv, fata de valoarea maxima.

FICO Score tine cont de urmatoarele lucruri, atunci cand aplici:

 • * Istoricul de plata al ratelor;
 • * Gradul actual de indatorare;
 • * Tipurile de credite utilizate;
 • * Durata istoricului creditelor;
 • * Creditele noi.
 • In materialul urmator din cadrul acestei rubrici vom discuta despre cum sa iti calculezi singur FICO Score pentru a-ti evalua sansele de a lua un credit.

  CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.

  Cum sa iti inveti copilul sa puna bani deoparte. Metoda de acasa, practicata ca la banca

  Depozitele in lei sau cele in valuta: care sunt mai avantajoase

  Regula 75-15-10. Organizeaza-ti banii in cel mai eficient mod

  Citeste si:
  Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
  Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
  Senatoarea Diana Șoșoacă a fost recent executată silit de către ANAF pentru neplata datoriilor la stat. Conform ultimei declarații de avere a politicianului, aceasta deține numeroase...
  Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
  Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
  Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...