Cum funcţionează Fondul de Garantare şi ce roluri joacă în protejarea banilor tăi

Marti, 21 Septembrie 2021, ora 08:30
10047 citiri
Cum funcţionează Fondul de Garantare şi ce roluri joacă în protejarea banilor tăi
Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare nu trebuie confundat cu Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii FOTO Unsplash.com

Poate te-ai întrebat ce se intâmplă cu depozitul tău bancar în cazul în care instituţia financiară intră în imposibilitate de a-și onora obligațiile? Este foarte important să ştii ca orice depozit bancar pe care îl faci în România este protejat prin Fondul de Garantare.

Ziare.com iti explică în cadrul rubricii Banii tăi ce roluri joacă Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) în asigurarea finanţelor tale.

Acest Fond are rolul de a garanta depozitele, dar și conturile de economii deschise la oricare dintre instituțiile de credit care participă la Fond.

De precizat că, în România, toate instituțiile de credit autorizate de către Banca Națională a României (BNR) participă la Fondul de Garantare. Până în acest moment, există 28 de bănci participante la Fond.

Toate depozitele, indiferent că sunt deschise de către persoane fizice sau juridice, sunt protejate în cazul în care băncile nu își pot onora obligațiile față de clienți.

În acest context, Fondul de Garantare își ia obligația de a plăti compensații către deponenți, în situația în care depozitele nu sunt disponibile. Plata se va face în limita unui plafon de garantare, care este stabilit prin lege.

Un alt rol pe care îl are Fondul de Garantare este de a deveni administrator special, acționar sau lichidator, pe o perioadă limitată de timp, în cazul în care o instituție bancară se află în dificultate. Acest lucru se întâmplă doar atunci când Banca Națională a României ia decizia de a implementa aceste măsuri.

De subliniat că Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare nu trebuie confundat cu Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, care asigură și creditele pentru programul Noua Casă, prin plata unei părți din creditele oferite de către instituțiile bancare.

CEC Bank te încurajează să fii responsabil cu banii tăi.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Volumul tranzacțiilor imobiliare redus la jumătate în 2023 – TradeVille
Volumul tranzacțiilor imobiliare redus la jumătate în 2023 – TradeVille
Tendințe In Evoluția Activității Economice Pentru Următoarele 3 Luni In cadrul anchetei de conjunctura, aferenta lunii februarie 2024, managerii din industria prelucrătoare estimează,...
Romania are peste 110.000 de prosumatori cu o putere instalata de 1.400 MW. Numarul acestora a inceput sa scada de anul trecut
Romania are peste 110.000 de prosumatori cu o putere instalata de 1.400 MW. Numarul acestora a inceput sa scada de anul trecut
Numarul prosumatorilor depaseste 110.000, iar puterea instalata era de peste 1.400 MW, la 31 decembrie 2023, inregistrandu-se o incetinire in ceea ce priveste numarul acestora in ultima luna a...
#fond garantare, #depozite bancare, #bani, #BNR, #plafon de garantare , #Banca