Topul monedelor slabe din această toamnă. Analiștii susțin că vulnerabilitatea acestora se păstrează până în iarnă

Luni, 20 Septembrie 2021, ora 11:15
12638 citiri
Topul monedelor slabe din această toamnă. Analiștii susțin că vulnerabilitatea acestora se păstrează până în iarnă
"Piaţa a revenit în SUA cu o atitudine posomorâtă" FOTO Unsplash.com

Te interesează cu precădere trendul pieţei valutare pentru că vrei să faci niste investiții cu parteneri străini și ai întrebări legate de gradul de volatilitate al monedelor la nivel internaţional.

Ziare.com îți explică în cadrul rubricii Banii tăi care sunt monedele care dau semne de „slăbiciune” până la finalul acestui an și care este influenţa contextului politico-economic în această perioadă.

Potrivit analistului financiar, Radu Puiu, dolarul, atât cel american cât și cel canadian, lira turcească şi rupia indiană sunt, pesemne, cele mai vulnerabile monede în aceasta toamnă şi în prima parte a iernii.

După mai multe hopuri si efecte negative asupra dolarului american, "piaţa a revenit în SUA cu o atitudine posomorâtă, pe măsură ce răspândirea variantei Delta continuă să tulbure perspectivele economiei globale şi creşterea inflaţiei forţează multe bănci centrale să intervină cu normalizarea sau înăsprirea monetară".

Pe de altă parte, anunţul de curs al Băncii Centrale a Canadei a adus de curând o pauză în procesul de normalizare a politicilor monetare, iar moneda canadiană a pierdut teren în faţa dolarului american.

„În primul rând, alegerile federale de luni, 20 septembrie, reprezintă un potenţial factor de incertitudine, sondajele de opinie sugerând că susţinerea se întoarce mai mult în favoarea partidului conservator de opoziţie, ceea ce ar putea reprezenta un risc politic şi economic”.

"În al doilea rând, o contracţie a activităţii canadiene în al doilea trimestru a indicat efecte mai ample ale valului pandemic din primăvară. În acelaşi timp, o abordare mai precaută a Bîncii Centrale a Canadei poate sugera că dolarul canadian ar putea întâmpina dificultăţi în recuperarea unora dintre pierderile recente", mai arată analiza lui Radu Puiu.

Dacă ne referim la lira turcească, "în ultimele săptămâni, moneda a recuperat o parte din declinul accentuat de la începutul anului, inversând trendul într-o perioadă negativă pentru monedele emergente".

Totuşi, "lira turcească rămâne cu 12% mai mică faţă de dolar în acest an, după ce a scăzut dramatic în popularitate în rândul investitorilor străini. Performanţa bună din ultima perioadă a venit pe fondul unui efect de bază favorabil din trecut, moneda turcească având un "palmares" negativ în faţa dolarului american".

Pe de altă parte, rupia indiană a fost una dintre cele mai stabile monede din Asia-Pacific în acest an, însă se aşteaptă că stabilitatea să să fie de scurtă durată, potrivit UBS. Reprezentanţii băncii de investiţii elveţiene au declarat că se aşteaptă că moneda indiană să scadă la 77 rupii per dolar până la sfârşitul anului, adică o scădere de peste 5% faţă de nivelurile actuale, şi să se deprecieze până la nivelul de 79,5 până în septembrie 2022.

CEC Bank te învață să fii responsabil cu banii tai!

Eveniment Quarterly Report

O fabrică de armament din Ardeal investește în creșterea producției de muniție la standarde NATO. Licitație internațională la UM Cugir
O fabrică de armament din Ardeal investește în creșterea producției de muniție la standarde NATO. Licitație internațională la UM Cugir
Una dintre societățile importante din România, care produc armament și muniție la standarde NATO, își modernizează linia de producție. Uzina Mecanică Cugir cumpără o „mașină de...
Românii încă își caută un rost în străinătate pe salarii mult mai mari decât în țară. Cât câștigă un muncitor necalificat în topul destinațiilor din diaspora
Românii încă își caută un rost în străinătate pe salarii mult mai mari decât în țară. Cât câștigă un muncitor necalificat în topul destinațiilor din diaspora
Cifrele recensământului din 2022 confirmă faptul că România se află în declin demografic, un fenomen amplificat de emigrație. Ultimele date arată că aproximativ 5.7 milioane de români...
#dolar, #dolar canadian dolar, #piata monetara, #lira turceasca, #rupia indiana, #radu puiu , #Banca