Existența unui decalaj în calcularea Indicelui de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) poate constitui un avantaj. Persoanele cu o bună educație financiară pot determina dacă IRCC va scădea sau va crește, pe baza indicatorilor pe care îi primesc în lunile anterioare. Așa încât, beneficiarii creditelor pot decide dacă este rentabil să lichideze un imprumut în desfășurare sau să continue să plătească o eventuală dobândă vizibil mai mare.
Ziare.com îți explică în cadrul rubricii Banii tăi ce tipuri de împrumuturi se aplică indicele de referință IRCC
Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) este reglementat prin articolele II și III din OUG nr. 19/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative care modifică articolul nr. 38 din OUG nr. 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum și pentru modificarea și completarea OUG nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.
De asemenea, IRCC se aplică împrumuturilor reglementate prin OUG nr. 50/2000 pentru abrogarea Ordonanţei de urgență a Guvernului nr. 67/1999 privind unele măsuri pentru dezvoltarea activităţii economice.
„Excepție de la regulă fac creditele de tip Prima Casă, actuala Noua Casă, pentru care prețul este reglementat de autorități printr-o legislație specifică, ce impune ca formulă de calcul ROBOR la trei luni plus marja băncii, care nu poate depăși 2%”, informeaza specialiștii de la storia.ro.
Mai mult, IRCC nu se aplică pentru creditele cu dobândă fixă sau pentru persoanele juridice care doresc să acceseze un împrumut.
CEC Bank te încurajează să fii responsabil cu banii tăi.
chiar si atunci... Vezi tot