Europa adopta masuri de protectie financiara - Presa internationala

Vineri, 26 August 2011, ora 12:27
1822 citiri
Europa adopta masuri de protectie financiara - Presa internationala

Europa interzice unitar vanzarea in lipsa prin care se poate specula pe seama deprecierii unor actiuni; in SUA, Warren Buffett a anuntat ca investeste 5 miliarde de dolari in Bank of America, cea mai mare banca din sistemul financiar american, crescand astfel increderea investitorilor in acest colos - acestea sunt principalele stiri din presa economica interntionala de vineri.

Vanzarea in lipsa pe bursele europene - metoda prin care investitorii pot profita de

deprecierea unor titluri financiare - a fost extinsa de catre autoritati pana la finalul lui septembrie, intr-o masura fara precedent de coordonare a reglementarilor.

Autoritatile franceze, spaniole, italiene si belgiene au declarat ca interdictia, care acopera aproape 60 de companii si care a fost initial introdusa in urma cu doua saptamani, este inca necesara pentru a linisti volatilitatea pietelor, informeaza Financial Times.

Vanzatorii in lipsa, care nu numai ca profita de pe urma deprecierii dar, de mult ori, contribuie la deprecierea companiilor, sunt adesea tinta reglementarilor in timpul momentelor agitate din piete.

O analiza a Financial Times arata ca volumul tranzactiilor cu actiuni bancare europene aproape s-a dublat in cele cinci zile anterioare introducerii interdictiei. De asemenea, tranzactiile titlurilor bancare nevizate de interdictie, s-au injumatatit dupa ce interdictia a fost introdusa.

Actiunile bancilor europene care au facut obiectul interdictiei de short-selling sunt in prezent cu 14 procente sub media de anul acesta, depreciere care, daca este generalizata, poate periclita stabilitatea sistemului bancar european.

Anuntul de extindere a interdictiei a semnalizat disponibilitatea crescuta a reglementatorilor de a lucra impreuna sub umbrela European Securities and Markets Authority, care este viitorul reglementator pan-european al pietelor financiare. Regulile sunt, in prezent, identice in toate jursidictiile, ceea ce reprezinta un important pas inainte dupa ce, in situatii similare din trecut, variatiile erau destul de mari permitand specularea unor diferente sau lacune.

Buffett, creditor de ultim resort al sistemului financiar american

Warren Buffett va investi 5 miliarde de dolari in actiuni ale Bank of America, reusind astfel sa obtina un pachet majoritar in cea mai mare banca americana, la fel cum a facut preluari masive din Goldman Sachs sau General Electric.

Buffett a declarat ca a facut o oferta nesolicitata bancii, precizand ca ideea i-a venit in timp ce facea baie si ca acordul a fost finalizat in 24 de ore, informeaza Reuters.

Acordul permite companiei lui Buffett, Berkshire Hathaway, sa cumpere actiuni preferentiale de 5 miliarde de dolari si sa primeasca garantii pentru cumpararea a 700 milioane de actiuni. Aceste garantii vor creste profitul teoretic al Berkshire Hathaway pe aceasta tranzactie cu peste 3 miliarde de dolari, dei tranzactia nu s-a incheiat inca.

Desi banca a declarat ca nu are nevoie de recapitalizare, investitorii credeau totusi ca este nevoie de bani, in conditiile in care existau temeri in crestere cu privire la plasamente deficitare ale banilor in imprumuturi nesigure, cu posibile pierderi de zeci de miliarde de dolari.

Astfel, acordul l-a pozitionat pe Buffett drept un fel de creditor de ultim resort al sistemului financiar, ca si in momentele in care a investit in Goldman Sachs si in General Electric, rolul sau devenind astfel deosebit de important, cel putin la nivel simbolic, de incredere pe care o ofera investitorilor, data fiind lipsa optiunilor de politica monetara a bancii centrale americane.

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
#criza financiara, #Buffett, #investitie Bank of America, #interdictii short Europa , #stiri Bank of America