Obama a ordonat retragerea definitiva din Afganistan pana in 2015

Marti, 25 Februarie 2014, ora 22:55
2508 citiri
Obama a ordonat retragerea definitiva din Afganistan pana in 2015
Foto: Washington Post

Presedintele american Barack Obama a ordonat Pentagonului sa inceapa pregatirile pentru retragerea completa a trupelor americane din Afganistan pana la sfarsitul acestui an, a anuntat Secretarul Apararii, Chuck Hagel.

Ordinul presedintelui a venit dupa ce acesta a hotarat ca este improbabil ca presedintele afgan Hamid Karzai sa semneze un acord de securitate bilateral, a mai spus Hagel, citat de Washington Post.

Totusi, Barack Obama a lasat o usa deschisa pentru succesorul actualului presedinte afgan, care va fi stabilit in urma alegerilor din aprilie, in caz ca va dori sa semneze acordul si a declarat ca anumite forte antrenate impotriva terorismului, dar limitate ar fi in interesul ambelor tari.

Obama nu a stabilit inca numarul trupelor pe care este dispus sa le lase in Afganistan dupa retragerea totala din lupta, programata pana la sfarsitul lui decembrie 2014. Optiunile luate in considerare sunt de 10.000 de soldati americani si inca 5.000 militari NATO dar si alte trupe internationale care ar trebui sa ramana in bazele din jurul Afganistanului pana la sfarsitul lui 2015.

Ministrii de externe ai NATO au spus ca nu vor lasa niciun fel de trupe armate in Afganistan fara o prezenta solida a armatei americane si au promis ca vor consolida aceste pareri cand Hagel se va intalni cu ei la Bruxelles miercuri.

#Obama retragere Afganistan, #Chuck Hagel retragere Afganistan, #Obama razboi Afganistan , #Afganistan