Ziare.com

Casa Alba pregateste "regula Buffett" pentru impozitare

de Brandusa Stefanescu
Marti, 10 Aprilie 2012, ora 17:32

   

Casa Alba pregateste "regula Buffett" pentru impozitare
Oficialii de la Casa Alba pregatesc terenul pentru introducerea unor taxe pentru milionari, considerata a fi o problema de eficienta si de corectitudine economica, taxa care sa reprezinte piesa centrala a platformei electorale a lui Barack Obama.

Taxa de minim 30 de procente pe care o vor plati doar milionarii - cunoscuta drept "regula Buffett" - ar urma sa previna distorsiuni si situatii aberante in economia americana, moderand inegalitatile dintre clase si, totodata, avand un efect benefic asupra deficitului bugetar al SUA, informeaza Financial Times.

Analistii Casei Albe considera masura ca fiind introdusa intr-un moment economic potrivit, in conditiile in care situatia pietelor financiare este de asa natura ca sporeste profiturile pe care le incaseaza un grup restrans de oameni, crescand astfel inegalitatile sociale din SUA.

Taxa minima este numita dupa investitorul miliardar Warren Buffett care a solicitat impunerea unor taxe mai mari pentru cei bogati, indicand faptul ca, in prezent, cei bogati platesc taxe mai mici decat cei mai saraci. Comparatia lui Buffett, in calculul pe care apoi l-a publicat, a fost cu propria secretara; concluzia la care a ajuns a fost ca sistemul de impozitare american ii favorizeaza, de fapt, pe cei bogati in detrimentul celor saraci.

Casa Alba a adoptat principiul unei taxe pentru milionari anul trecut iar in ianuarie a fixat procentul minim ca fiind de 30 de procente. Propunerea va fi votata in Senat saptamana viitare insa are sanse foarte mici sa treaca de votul republicanilor.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1717 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

USA

Are bogatii ei,pe care nu-i stie nimeni.E simplu sunt discreti,pt securitatea lor.Iar clasa de mijloc este cea mai lovita si este pe cale de disparitie.Ca pina la urma banu trage la ban si paduchele la paduche...Un plan asemanator ar fi binevenit si in Romania....sau barem un impozit diferentiat,in functie de venit....

 

 

"introducerea unor taxe pentru milionari"

Clasa bogata si clasa de mijloc sunt pe cale de disparitie in SUA. Datorita inteleptelor politice ale guvernarii Basescu-Boc Romanai este printre putinele tari din lume in care clasa de mijloc si clasa bogata sunt in continua crestere

 

 

Nu se va aproba...

... in forma in care o vrea presedintele si cei din jurul sau.
Problema e fals prezentata: este incorect sa spui ca cei bogati platesc mai putin, corect este sa spui "procentual" mai putin. De fapt majoritatea incasarilor din impozite pe venit vin de la un numar foarte mic de populatie, cea foarte bogata.
Sunt deci destui milionari si milaradari care platesc procentual putin pentru ca vaniturile lor nu vin direct din salarii ci din dividende si alte forme de castig care sunt impozitate mai putin, ci-ca pentru stimularea afacerilor.
In realitate, acesti platesc milioanec sau zeci de milioane, anual. Primesc ei de la stat de aceeasi valoare (drumuri, servicii, sanatate, invatamant)?
Nici poveste. In acelasi timp zeci de milioane de cetateni nu platesc nimic dar beneficiaza de serviciile statului.
Efectul propunerii asupra bugetului va fi in tot cazul redus, dar da bine la clasa muncitoare care trebuie sa puna votul in cutie la toamna. Dupa aia, vede ea...

 

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor