Obama a gresit citatele de pe covorul din Biroul Oval

Luni, 06 Septembrie 2010, ora 17:25
5295 citiri
Obama a gresit citatele de pe covorul din Biroul Oval
Foto: Daily Mail

18 luni i-a luat presedintelui american Barack Obama sa-si reamenajeze Biroul Oval din Casa Alba. Si, cand in sfarsit a chemat presa sa prezinte ambientul in care ia decizii, in calitate de cel mai puternic om din lume, jurnalistii au observat ca o serie de citate tesute pe covor sunt atribuite gresit unor personalitati din istoria americana.

Noul Birou Oval este mobilat cu doua canapele si o masuta pentru cafea moderna. Tapetul in culori pale a fost inlocuit cu unul in doua nuante de bej si auriu. In plus, Obama a adus un bust al lui Martin Luther King ce l-a inlocuit pe cel al fostului premier britanic Winston Churchill.

Obama a renuntat si la covorul ales de Laura Bush, fosta Prima Doamna a Statelor Unite si a ales unul cu patru citate. In prezentarea Casei Albe, acestea apartin lui Abraham Lincoln, Theodore Roosevelt, John F. Kennedy si Martin Luther King.

Insa, remarca Daily Mail, citatele atribuite lui Abraham Lincoln si Martin Luther King ar apartine de fapt reformistului abolitionist Theodore Parker.

Parker a fost cel care a scris, in 1850, "O democratie este guvernarea poporului, de catre popor si pentru popor", citat folosit abia apoi si de Abraham Lincoln in celebra Gettysburg Address. La fel stau lucrurile si in cazul lui Martin Luther King care declara: "Bolta universului moral este lunga, dar inclina spre justitie", citat ce constituie o parafraza a cuvintelor spuse original tot de Parker: "Nu pretind sa inteleg universul moral, pentru ca bolta sa este foarte lunga... Dar din cate vad, sunt sigur (ca aceasta bolta) inclina spre justitie".

Ziaristii il trimit pe Obama sa ia lectii de istorie. Intr-una dintre biografiile oficiale ale presedintelui american, David Remnick scrie ca citatul preferat al lui Barack Obama este "cel cu justitia", sursa citata intrebandu-se de ce presedintele nu s-a interesat macar cui apartine cu adevarat.

Citește și:
Averi de primari. Cât au agonisit edilii marilor orașe ale României
Averi de primari. Cât au agonisit edilii marilor orașe ale României
Averile declarate de aleșii în funcții publice au fost întotdeauna subiect de discuție, cu atât mai mult după numeroasele scandaluri și conflicte de interese în care aceștia nu au putut...
Demisie din PNL. Cătălin Boboc a părăsit partidul după ce a fost acuzat că s-a branșat ilegal la curent
Demisie din PNL. Cătălin Boboc a părăsit partidul după ce a fost acuzat că s-a branșat ilegal la curent
Fostul secretar de stat Cătălin Boboc a anunțat marți seară, 4 octombrie, că demisionează din PNL, în urma scandalului privind branşarea ilegală la rețeaua electrică a unui imobil din...