Primul presedinte american la Hiroshima: Obama nu cere iertare

Miercuri, 11 Mai 2016, ora 10:08
7247 citiri
Primul presedinte american la Hiroshima: Obama nu cere iertare

Vizita istorica a lui Barack Obama la Hiroshima, care va avea loc luna aceasta, nu este facuta in scopul de a cere iertare, precizeaza Casa Alba, chestionata pe aceasta tema.

"Daca oamenii ar interpreta-o astfel, ar interpreta-o gresit", a spus purtatorul de cuvant al presedintelui american, Josh Earnest, raspunzand presei, arata The Guardian.

El nu a facut insa vreun comentariu privind moralitatea deciziei din 1945 de a arunca bomba atomica peste Hiroshima, care a provocat moartea a 140.000 de oameni.

In schimb, a mentionat ca presedintele intelege ca SUA au "o responsabilitate speciala".

"SUA continua sa fie singura tara care a folosit arme nucleare. Inseamna ca tara noastra are o responsabilitate speciala de a conduce lumea in eliminarea lor", a spus Earnest, adaugand insa ca "nu se pune problema sa fie diminuata importanta contributiei celei mai marete generatii de americani, care nu au salvat numai Statele Unite, ci au salvat toata lumea de tiranie".

Purtatorul de cuvant a mai spus ca "presedintele intentioneaza sa faca aceasta vizita pentru a transmite un mesaj mult mai orientat catre viitor privind ambitia sa de a atinge obiectivul unei planete fara arme nucleare".

Mai putine arme nucleare in lume? Obama face primul pas

Si consilierul lui Obama pentru securitate nationala, Ben Rhodes, a spus ca presedintele "nu va revizui decizia de a folosi bomba atomica la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial",

"Aceasta vizita va oferi ocazia de a-i comemora pe toti cei fara vina care au pierit in razboi", a spus el.

Obama va vizita Hiroshima pe 27 mai, alaturi de premierul Japoniei, Shinzo Abe.

"Prim-ministrul singurei tari din lume care a suferit un atac cu arme nucleare si liderul singurei tari din lume care a folosit arme nucleare in razboi vor comemora impreuna victimele", a spus Abe, marti.

Hiroshima a fost vizitata in aprilie de secretarul de Stat american John Kerry, care a depus o coroana la monumentul funerar ridicat pentru victime si a tinut un discurs emotionant.

"Declanseaza toate emotiile noastre umane. Ne aminteste tuturor de complexitatea extraordinara a deciziilor care se iau in razboi si de ceea ce razboiul face oamenilor, comunitatilor, tarilor si lumii intregi", a spus el.

Obama declara in timpul unei vizite in Japonia in 2009 ca ar fi "onorat" sa mearga la Hiroshima si Nagasaki, unde americanii au folosit bomba nucleara pentru a incheia razboiul fara o invazie.

El este singurul presedinte american care face acest gest in timpul mandatului. Fostul presedinte Jimmy Carter a vizitat memorialul de la Hiroshima in 1984, cand nu mai era in functie.

Sunt si supravietuitori ai atacului nuclear care se bucura de venirea lui Obama.

"Nu cerem sa ni se ceara scuze. Tot ce vrem este sa il vedem asezand flori si plecandu-si capul in tacere. Ar fi un prim pas catre abolirea armelor nucleare", a spus Sunao Tsuboi, in varsta de 91 de ani.

Citeste si:
Klaus Iohannis, mesaj la aniversarea PNL: "Timpul luptelor politice interne a trecut" VIDEO
Klaus Iohannis, mesaj la aniversarea PNL: "Timpul luptelor politice interne a trecut" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, 24 mai, la aniversarea PNL de la Vila Florica, că „timpul luptelor politice interne a trecut”, și a vorbit despre planurile electorale aferente...
Luptă pentru putere în PNL. Cine sunt liberalii care se bat pentru funcția de prim-vicepreședinte
Luptă pentru putere în PNL. Cine sunt liberalii care se bat pentru funcția de prim-vicepreședinte
Vineri, 27 mai, liberalii se reunesc la Poiana Brașov pentru ședința de Consiliu Național acolo unde vor avea loc alegeri pentru câte o funcție de secretar general al PNL,...