Guantanamo, inchisoarea rusinii, implineste zece ani (Galerie foto)

Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 07:14
8129 citiri
Guantanamo, inchisoarea rusinii, implineste zece ani (Galerie foto)
Foto: ANSA

In ciuda promisiunilor presedintelui Statelor Unite, Barack Obama, de a desfiinta inchisoarea din Guantanamo, "Gitmo" implineste miercuri 10 ani - aniversare de care americanii nu sunt tocmai mandri.

Cu un deceniu in urma, douazeci de detinuti aterizau in Cuba, la bordul unui avion militar american C-141, cu mainile si picioarele inlantuite si cu capul acoperit de o gluga alba, relateaza ANSA.

Erau primii presupusi teroristi, capturati in Afganistan si transferati la baza navala americana din Guantanamo Bay, in 11 ianuarie 2002.

De-a lungul anilor, Gitmo a declansat polemici fara precedent, numeroase organizatii internationale acuzand Statele Unite de tratament inuman aplicat prizonierilor gazduiti in aceasta structura, in care tortura sub diferite forme a fost utilizata ca metoda principala de interogatoriu.

In numele razboiului declansat terorismului de catre fostul presedinte al Statelor Unite, George W. Bush, incalcarea sistematica a drepturilor omului la Guantanamo a fost criticata aspru de asociatiile care activeaza in domeniul apararii acestora la nivel global, pe baza unor acuzatii mai mult sau mai putin documentate.

Potrivit sursei citate, Organizatia Justice Campaign a semnalat in repetate randuri opiniei internationale utilizarea anumitor metode de tortura, precum privarea de somn, izolarea completa, falsa executie, waterboarding, bombardament acustic, umilire sexuala sau folosirea cainilor pentru cresterea gradului de teama.

In 22 ianuarie 2008, proaspat intrat in Biroul Oval, Barack Obama avea sa semneze, printre primele sale documente oficiale, un ordin executiv care dispunea inchiderea centrului de detentie din Guantanamo "in decurs de un an".

Intre timp, insa, presedintele american avea sa lanseze promisiunea solemna: "vom respecta regula potrivit careia noi nu torturam".

Gitmo continua sa functioneze, totusi, ordinul lui Obama intampinand in mod inexplicabil obstacole formidabile, incepand chiar cu saptamana care a urmat semnarii sale: un judecator militar a refuzat sa aplice ordinul de suspendare a proceselor militare pentru detinutii din Guantanamo.

Dupa cateva luni, Congresul a aprobat un amendament pentru blocarea fondurilor necesare transferului detinutilor de la Gitmo in alte inchisori, iar in ianuarie 2011, presedintele american a permis aprobarea unei legi care impiedica transferul acestor detinuti pe teritoriul national sau in alte tari, prin non exprimarea dreptului de veto.

Casa Alba a lasat ulterior sa se inteleaga ca "Proiectul de inchidere a inchisorii Gitmo isi continua cursul", fara sa fie insa prea clar in ce mod, soarta celor circa 170 de detinuti aflati in prezent inchisi in aceasta structura fiind inca incerta, precizeaza sursa.

Eveniment Quarterly Report

USR îl acuză pe Marcel Ciolacu de ipocrizie în cazul ”reformei păcănelelor”: „Trimite documente la parlament prin care se opune”
USR îl acuză pe Marcel Ciolacu de ipocrizie în cazul ”reformei păcănelelor”: „Trimite documente la parlament prin care se opune”
Liderul USR Cătălin Drulă a transmis marţi, 3 octombrie, că Marcel Ciolacu ar „proteja” industria jocurilor de noroc și că actualul proiect al social-democraților este copiat de la USR....
Sorin Grindeanu a trimis corpul de control să verifice contractul pentru modernizarea Gării de Nord: ”Este o rușine națională”
Sorin Grindeanu a trimis corpul de control să verifice contractul pentru modernizarea Gării de Nord: ”Este o rușine națională”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat luni, 2 octombrie, că modul în care arată Gara de Nord din Capitală este ”o rușine națională”. El a precizat că le-a cerut...
#Guantanamo aniversare, #Guantanamo istorie, #Guantanamo Obama, #Guantanamo tortura , #Guantanamo