Business Focus: Quarterly Report - transmisie online

Moment rar la Casa Alba: Obama semneaza un veto in fata jurnalistilor

Vineri, 23 Octombrie 2015, ora 07:26
2320 citiri
Moment rar la Casa Alba: Obama semneaza un veto in fata jurnalistilor
Foto: Casa Alba/Pete Souza

Presedintele american Barack Obama s-a opus prin veto, joi, propunerii de lege a bugetului Apararii Statelor Unite, estimand ca banii sunt cheltuiti inutil pe unele programe si exprimandu-si regretul ca acest text impiedica inchiderea inchisorii Guantanamo.

Presedintele Statelor Unite, care a semnat veto-ul sau public in fata jurnalistilor, un fapt destul de rar, a subliniat ca aceasta propunere votata de Congresul cu majoritate republicana este "foarte insuficienta" in unele domenii-cheie, informeaza AFP.

Textul prevedea cheltuieli in total de 612 miliarde de dolari pentru programele Ministerului Apararii.

El "contine lucruri bune", cum ar fi o reforma a sistemului de pensii ale militarilor si finantare pentru securitatea cibernetica, dar ramane fixat pe programe continand "gadget-uri" inutile, noteaza France Presse.

Presedintele a deplans mai ales dispozitiile ce fac imposibil transferul prizonierilor de la Guantanamo, inchisoare situata in Cuba, pe teritoriul Statelor Unite, care ar impiedica de facto inchiderea acestei inchisori controversate.

Seful Pentagonului: Centrul de detentie de la Guantanamo, un strigat de adunare pentru jihadisti

"Acest text impiedica in mod specific posibilitatea de a inchide Guantanamo. Dar Guantanamo este unul dintre primele argumente de care se servesc jihadistii pentru a recruta, este timpul sa fie inchisa. Este un lucru depasit care ne costa scump", a declarat Obama in timp ce s-a opus prin veto textului.

Planul controversat al lui Obama pentru inchisoarea de la Guantanamo

Inchiderea inchisorii Guantanamo este o veche promisiune facuta de Barack Obama care vrea sa o concretizeze. In inchisoare, creata in 2001 dupa atentatele de la 11 septembrie, au fost trimisi suspecti de terorism dintre care unii sunt detinuti de ani de zile fara a fi judecati sau inculpati.

Incercarea lui Obama de a inchide Guantanamo, blocata de Camera Reprezentantilor

Administratia americana incearca sa gaseasca un loc pe teritoriul Statelor Unite pentru a transfera detinutii de la Guantanamo si a inchide tabara.

Obama promite sa inchida Guantanamo - detinutii sunt in greva foamei, 21 sunt hraniti intravenos

Pentagonul evalueaza in special costurile transferului detinutilor in inchisorile militare Fort Leavenworth (Kansas) sau Charleston (Carolina de Sud).

Unele voci s-au ridicat deja pentru a avertiza contra tentatiei de a perpetua pe teritoriul SUA un sistem de detentie pe durata nedeterminata fara judecata, obiect al tuturor criticilor, adaugand ca o solutie ar fi mai degraba mutarea si nu inchiderea celebrei inchisori.

Sorin Lavric a omagiat un legionar în Parlament, la doar două săptămâni după ce liderul AUR condamna antisemitismul
Sorin Lavric a omagiat un legionar în Parlament, la doar două săptămâni după ce liderul AUR condamna antisemitismul
Senatorul AUR Sorin Lavric l-a omagiat pe Tache Rodas, lider al unei grupări legionare și deținut politic, în cadrul unei declarații politice din Parlamentul României, de pe 13 septembrie....
Ciolacu, la fabrica Coca-Cola din Ploiești: ”Toată această supraimpozitare se va întoarce către companie, sub formă de ajutor de stat, în noile proiecte de dezvoltare”
Ciolacu, la fabrica Coca-Cola din Ploiești: ”Toată această supraimpozitare se va întoarce către companie, sub formă de ajutor de stat, în noile proiecte de dezvoltare”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri, la Fabrica Coca Cola din Ploieşti, că în timpul comunismului, când vorbeai de Coca Cola te gândeai imediat la un sentiment de libertate. ”Noi...
#Obama veto buget Guantanamo , #Guantanamo