Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cand Obama a spus: Si va fi pace!

Sambata, 04 Septembrie 2010, ora 16:01
4290 citiri
Cand Obama a spus: Si va fi pace!
foto: Arhiva

Declaratia presedintelui american, Barack Obama, a socat o lume intreaga! Dupa sapte ani de zile, a luat decizia de a inceta razboiul din Irak si de a retrage trupele inspre casa.

Chiar daca pentru unii acest lucru este de necrezut, pentru altii viitorul pare cu mult mai neclar. Ce se va intampla acum cu Orientul Mijlociu? Oare intr-adevar nu vor urma alte altercatii, irakienii nu vor incerca sa porneasca ei alte si alte ofensive? Nu vor incerca sa creeze un nou 9/11?

Sunt multe intrebari la care deocamdata nimeni nu cunoaste raspunsul. D-nul Obama este constient de faptul ca aceasta decizie este ingreunata de faptul ca ar putea ramane descoperiti in fata fortelor irakiene.

Fara un control in viitor, irakienii ar putea sa inceapa un program de inarmare, precum si sa cunoasca o dezvoltare economica surprinzatoare datorita rezervelor de petrol pe care le detin.

America se pare ca se va implica in mod direct in refacerea acestei tari, dar ar trebui sa nu uite ca ei au fost cauza unui razboi de sapte ani. Daca aceasta implicare inseamna asigurarea cu logistica, cu oferte de reconstructie, cu consultanta in vederea revenirii economice, cu influente politice, atunci in continuare Irakul va fi vasal, pozitie care nu ii va conveni prea mult timp.

Daca prin aceasta declaratie, d-nul Obama are de gand ca in urmatorii ani sa recupereze banii pierduti in lungul razboi tot de la irakieni, atunci ar putea foarte bine sa se pregateasca pentru un altul.

Declaratia presedintelui este cu atat mai uimitoare si curioasa cu cat relatiile de negociere intre partile implicate in razboi au fost aproape inexistente in ultimele 20 de luni. Chiar dansul spunea ca "mai avem mult de munca" in ceea ce priveste relatiile de parteneriat.

Mai mult decat atat, cu doar doua saptamani in urma, liderii retelei Hamas si-au insusit atacul asupra West Bank, ceea ce denota faptul ca desi americanii sunt pregatiti sa se retraga, irakienii inca pun la cale planuri de atac suicidale.

Teoria conspiratiei spune ca liderul Osama Bin Laden ar fi un agent CIA si ca fiecare atac al sau ar fi venit la cererea expresa a presedintelui Bush pentru a-i musamaliza acestuia planurile puse in aplicare.

Acum, ca nu mai exista mobilul unui razboi, care ar fi motivul pentru care irakienii ar renunta la atacurile lor? Sau retragerea trupelor din Irak va insemna si o mult asteptata pace intre Israel si Palestina, vecinele care se lupa de zeci de ani?

Este interesant de urmarit evolutia acestei decizii, deoarece in urmatoarele zile presedintele american se va intalni cu liderii Orientului Mijlociu, in incercarea de a duce la indeplinire acest plan maret. Intalnirea cu Netanyahu, primul ministru israelian, a insemnat doar inceputul sarjei de negocieri si intalniri.

Revenind la Irak, a existat chiar si o ceremonie formala de incheiere a acordurilor bilaterale intre cele doua tari, chiar in interiorul Zonei Verzi. Aici, conducatorii armatei din campul de lupta au propus irakienilor formarea unui guvern in urmatoarele luni, pentru a putea restabili ordinea bazandu-se pe formarea unui sistem juridic.

Cu toate acestea, pentru moment, trupe americane vor ramane in continuare in Irak, ceea ce ar putea sa insemne ca in continuare in jurul Bagdadului se vor mai auzi focuri razlete de arma!

D-nul Obama incearca sa scrie istorie prin aceasta initiativa si se dovedeste a fi unul dintre cei mai mari conducatori pe care America a avut onoarea sa ii cunoasca. Reusita acestei realizari sta, din pacate tot, in mainile "insurgentilor" si a conducatorilor lor, care trebuie sa fie in primul rand facuti sa inteleaga inutilitatea acestui interminabil razboi.

Daca liderii palestinieni si israelieni vor reusi sa cada la intelegere, atunci exista o sansa. Dupa intalnirea cu liderul israelian, sansele au crescut simtitor, avand in vedere dispozitia dansului pentru o pace intre cele doua teritorii. Mai ramane partea americana, care daca nu are alte intentii decat cele de a termina cu adevarat razboiul, atunci ar putea sa se intrevada o raza de speranta.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Barack Obama razboi Irak, #Obama retragere Irak, #retragere trupe Irak , #Irak
Comentarii
Poza Dick-Dubya
Dick-Dubya
rank 1
" RETRAGERE " ?!...Care retragere ?! Cand lasi in urma peste 50 000 de ' necombatanti ' ( care insa pot deveni ' COMBATANTI " cat iti trebuie sa pui mana pe arma ! )...