Obama anunta sfarsitul misiunii americane in Irak

Miercuri, 01 Septembrie 2010, ora 09:13
1790 citiri
Obama anunta sfarsitul misiunii americane in Irak
Foto: Reuters

Barack Obama, presedintele Statelor Unite, a anuntat marti sfarsitul misiunii americane in Irak, sustinand ca de acum, militarii isi vor concentra atentia in Afganistan.

"Anunt ca misiunea de lupta din Irak s-a incheiat. Operatiunea 'Libertate in Irak' s-a terminat, iar poporul irakian poarta de acum responsabilitatea pentru securitatea tarii lor", a declarat Obama, in discursul sau de la Casa Alba.

Obama a precizat ca militarii americani, barbati si femei, si-au servit tara "cu curaj" si ca "este mandru de ei". "La fel ca toti americanii, sunt uimit de sacrificiul lor si de sarificiile facute de familiile lor", a mai spus Obama.

Presedintele Obama a adaugat ca militarii americani "au infrant un regim care isi teroriza poporul" si ca impreuna cu irakienii si cu partenerii de coalitiei au ajutat Irakul sa profite de oportunitatea unui viitor mai bun.

Retragerea trupelor din Irak a fost una din promisiunile lui Barack Obama din campania electorala, in conditiile in care operatiunile militare au devenit extrem de nepopulare in Statele Unite.

Aproape 100.000 de militari au fost retrasi din Irak, iar sute de baze militare au fost inchise sau transferate irakienilor.

Presedintele a subliniat ca Irakul are in continuare parte de atacuri teroriste, insa autoritatile fac tot ceea ce este posibil pentru a lupta cu al-Qaida, a carei conducere a fost eliminata din aceasta tara.

Obama a adaugat ca pana in 2011 toate trupele vor fi retrase din Irak, insa vor ramane in continuare diplomati, consilieri si civili care vor sustine autoritatile in continuare in lupta cu teroristii.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Obama Irak, #Obama sfarsit Irak, #Obama trupe Irak , #Irak