Administratia Obama a spionat presa germana: Ma asteptam sa se intample in Rusia sau China

Sambata, 04 Iulie 2015, ora 19:38
3803 citiri
Administratia Obama a spionat presa germana: Ma asteptam sa se intample in Rusia sau China
Foto: Ziare.com

O ancheta realizata de Parlamentul german ridica semne de intrebare cu privire la faptul ca administratia Obama ar fi spionat jurnalisti nemti, dar a si intervenit in libertatea presei americane sub pretextul securitatii nationale.

Joi, coordonatorul serviciilor secrete nemtesti, Gunter Heiss, a depus marturie in fata unei comisii parlamentare care vizeaza activitatile de spionaj ale Agentiei Nationale americane pentru Securitate (NSA) asupra Germaniei si daca agentia de informatii germana BND a stiut acest lucru, arata CNN.

Faptul ca NSA a spionat oficialii germani nu este o noutate, dar este deranjant in continuare. Joi, Wikileaks a lansat noi informatii despre o conversatie a Angelei Merkel cu asistentul sau personal, pe care au purtat-o in 2011.

Dezvaluirea Wikileaks a sugerat, de asemenea, ca NSA a spionat si ministri germani. Ambasadorul SUA in Germania, John Emerson, a fost chemat la seful cancelariei Peter Altmaier, pentru a discuta informatiile.

Mai putin observata in aceasta saptamana a fost informatia ca NSA a spionat-o nu numai pe Merkel, ci si unele publicatii din Germania, in special Der Spiegel.

"Iti lasa un gust amar sa afli ca agentiile de informatie americane spioneaza jurnalisti din alte tari si denunta anumite surse din guvern", a spus un jurnalist implicat, dar care a dorit sa ramana anonim de teama repercusiunilor din partea autoritatilor germane sau americane.

"Acest lucru e ceva ce ma asteptam sa se intample in statele autoritate, cum ar fi Rusia sau China, dar nu intr-o democratie", a spus acesta.

Americanii ii mai spioneaza si acum pe nemti? NSA, interesata de criza din Grecia

Mai rau, a spus jurnalistul neamt, este faptul ca autoritatile din Germania, cancelaria germana sunt complici.

"Libertatea presei este constitutionala nu numai in America, dar si in Germania, dar o presa care se teme de supravegherea investigatiilor sale nu mai este o presa libera", a mai spus jurnalistul pentru CNN.

Gregg Leslie, directorul Comitetului reporterilor pentru libertatea presei (Reporters Committee for Freedom of the Press), a spus ca spionajul nu este "surprinzator, dar cu toate acestea este dezamagitor".

In plin scandal NSA, Germania da 100 milioane euro pe spionajul pe Internet

Der Spiegel a scris vineri ca reprezentantii Guvernului german nu numai ca au privit cum americanii au incalcat legea, ci chiar mai rau: i-au sprijinit.

Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#administratia Obama spionat jurnalist, #jurnalisti germani spionati americani, #jurnalisti germani spionati , #presedinte SUA