Barack Obama a depus juramantul: Un deceniu de razboi se termina acum (Video)

Luni, 21 Ianuarie 2013, ora 19:40
3674 citiri
Barack Obama a depus juramantul: Un deceniu de razboi se termina acum (Video)
Foto: whitehouse.gov

Presedintele american, Barack Obama, a depus, luni seara, juramantul public de investitura in cadrul unei ceremonii fastuoase, in fata a peste 800.000 de oameni, adunati pe treptele de vest ale Capitoliului, sediul Congresului american.

"Eu, Barack Hussein Obama, jur solemn sa indeplinesc cu credinta functia de presedinte al Statelor Unite si sa respect, sa protejez si sa apar Constituta Statelor Unite", a jurat Obama, langa el aflandu-se sotia sa, Michelle, si cele doua fiice.

Dupa depunerea juramantului, a urmat discursul presedintelui Americii. In cadrul acestuia, Obama a vorbit despre diferite subiecte, printre care importanta unitatii americanilor si pericolele schimbarilor climatice.

Ce prioritati are Obama in al doilea mandat (Video)

"Aceasta generatie de americani a fost testata de crize care ne-au intarit si aratat caracterul. (...) Un deceniu de razboi se termina acum. O revenire economica a inceput. Posibilitatile Americii sunt nelimitate, pentru ca noi avem calitatile de care aceasta lume fara granite are nevoie", a spus Obama in fata oamenilor.

"Am inteles ca atunci cand vremurile se schimba, trebuie sa o facem si noi. (...) Impreuna am hotarat ca o natiune mare trebuie sa aiba grija la vulnerabilitati si sa isi protejeze oamenii de pericolele grave ale vietii", a continuat el.

Acesta a adaugat ca America trebuie sa exploateze idei si tehnologii noi, astfel incat sa isi restructureze codul fiscal si sa reformeze scolile.

Presedintele american a adus in discutie si pericolele schimbarilor climatice. "Vom raspunde amenintarilor schimbarilor climatice", a spus el, adaugand totusi ca "nimeni nu poate evita impactul devastator al incendiilor, secetei si al furtunilor puternice".

Profesorul Paul Beck, Universitatea Ohio: De ce a castigat Obama presedintia - Exclusiv Ziare.com

"Multumesc. Dumnezeu sa va binecuvanteze si fie ca El sa binecuvanteze pentru totdeauna Statele Unite ale Americii", si-a incheiat presedintele american discursul.

Cu cateva minute inainte ca Obama sa depuna juramantul in fata celor adunati pe treptele Capitoliului, a fost randul lui Joe Biden sa depuna juramantul pentru cel de-al doilea mandate in functia de vicepresedintele al Americii.

Anul acesta au avut loc doua ceremonii, deoarece potrivit celui de-al 20-lea amendament al Constitutiei Statelor Unite, mandatul presedintelui ales incepe la pranz, in data de 20 ianuarie, insa anul acesta 20 ianuarie a picat duminica, zi in care tribunalele si alte institutii publice sunt inchise.

Conform prevederilor Constitutiei Statelor Unite, presedintele este investit duminica, urmand ca a doua zi, luni 21 ianuarie in acest caz, sa aiba loc o ceremonie de investitura deschisa publicului, pe treptele de vest ale Capitoliului.

Juramantul oficial de investitura al lui Barack Obama a fost rostit duminica, in cadrul unei ceremonii modeste organizate la Casa Alba. Aceasta a fost oficiata de seful Curtii Supreme de Justitie a Statelor Unite ale Americii, John Roberts.

Barack Obama a castigat, in noiembrie 2012, pentru a doua oara consecutiv functia de presedinte al Americii, in fata lui Mitt Romney.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Obama juramant public, #Obama depus juramant, #Obama depus juramant public , #presedinte SUA