Barack Obama a depus juramantul: Un deceniu de razboi se termina acum (Video)

Luni, 21 Ianuarie 2013, ora 19:40
3353 citiri
Barack Obama a depus juramantul: Un deceniu de razboi se termina acum (Video)

Presedintele american, Barack Obama, a depus, luni seara, juramantul public de investitura in cadrul unei ceremonii fastuoase, in fata a peste 800.000 de oameni, adunati pe treptele de vest ale Capitoliului, sediul Congresului american.

"Eu, Barack Hussein Obama, jur solemn sa indeplinesc cu credinta functia de presedinte al Statelor Unite si sa respect, sa protejez si sa apar Constituta Statelor Unite", a jurat Obama, langa el aflandu-se sotia sa, Michelle, si cele doua fiice.

Dupa depunerea juramantului, a urmat discursul presedintelui Americii. In cadrul acestuia, Obama a vorbit despre diferite subiecte, printre care importanta unitatii americanilor si pericolele schimbarilor climatice.

Ce prioritati are Obama in al doilea mandat (Video)

"Aceasta generatie de americani a fost testata de crize care ne-au intarit si aratat caracterul. (...) Un deceniu de razboi se termina acum. O revenire economica a inceput. Posibilitatile Americii sunt nelimitate, pentru ca noi avem calitatile de care aceasta lume fara granite are nevoie", a spus Obama in fata oamenilor.

"Am inteles ca atunci cand vremurile se schimba, trebuie sa o facem si noi. (...) Impreuna am hotarat ca o natiune mare trebuie sa aiba grija la vulnerabilitati si sa isi protejeze oamenii de pericolele grave ale vietii", a continuat el.

Acesta a adaugat ca America trebuie sa exploateze idei si tehnologii noi, astfel incat sa isi restructureze codul fiscal si sa reformeze scolile.

Presedintele american a adus in discutie si pericolele schimbarilor climatice. "Vom raspunde amenintarilor schimbarilor climatice", a spus el, adaugand totusi ca "nimeni nu poate evita impactul devastator al incendiilor, secetei si al furtunilor puternice".

Profesorul Paul Beck, Universitatea Ohio: De ce a castigat Obama presedintia - Exclusiv Ziare.com

"Multumesc. Dumnezeu sa va binecuvanteze si fie ca El sa binecuvanteze pentru totdeauna Statele Unite ale Americii", si-a incheiat presedintele american discursul.

Cu cateva minute inainte ca Obama sa depuna juramantul in fata celor adunati pe treptele Capitoliului, a fost randul lui Joe Biden sa depuna juramantul pentru cel de-al doilea mandate in functia de vicepresedintele al Americii.

Anul acesta au avut loc doua ceremonii, deoarece potrivit celui de-al 20-lea amendament al Constitutiei Statelor Unite, mandatul presedintelui ales incepe la pranz, in data de 20 ianuarie, insa anul acesta 20 ianuarie a picat duminica, zi in care tribunalele si alte institutii publice sunt inchise.

Conform prevederilor Constitutiei Statelor Unite, presedintele este investit duminica, urmand ca a doua zi, luni 21 ianuarie in acest caz, sa aiba loc o ceremonie de investitura deschisa publicului, pe treptele de vest ale Capitoliului.

Juramantul oficial de investitura al lui Barack Obama a fost rostit duminica, in cadrul unei ceremonii modeste organizate la Casa Alba. Aceasta a fost oficiata de seful Curtii Supreme de Justitie a Statelor Unite ale Americii, John Roberts.

Barack Obama a castigat, in noiembrie 2012, pentru a doua oara consecutiv functia de presedinte al Americii, in fata lui Mitt Romney.

Citeste si:
Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ
Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ
Președintele Klaus Iohannis a ajuns la un minim istoric al încrederii în rândul românilor, arată un sondaj publicat luni, 25 octombrie, de către Laboratorul pentru Analiza Războiului...
Elena Udrea nu s-a vaccinat anti-COVID. Avocatul ei susține că a sfătuit-o să nu intre în sala de judecată
Elena Udrea nu s-a vaccinat anti-COVID. Avocatul ei susține că a sfătuit-o să nu intre în sala de judecată
Avocatul Elenei Udrea, Veronel Rădulescu, a spus luni, 25 octombrie, la Curtea de Apel București, unde se judecă unul din termenele dosarului Hidroelectrica, în care este acuzată de luare de...
Sursa: Ziare.com