Barack Obama, investit intr-o ceremonie modesta

Duminica, 20 Ianuarie 2013, ora 11:14

   

Barack Obama, investit intr-o ceremonie modesta
Barack Obama va depune, duminica la pranz, juramantul de investitura in al doilea mandat, intr-o ceremonie modesta, la Casa Alba.

Ceremonia marcheaza sfarsitul unui mandat prezidential si inceputul celui de-al doilea. Potrivit celui de-al 20-lea amendament al Constitutiei Statelor Unite, mandatul presedintelui ales incepe la pranz, in data de 20 ianuarie, informeaza Comitetul Prezidential pentru Inaugurare.

Istoric vorbind, ceremoniile de inaugurare pentru noul mandat nu se organizeaza duminica, intrucat tribunalele si alte institutii publice sunt inchise. Anul acesta, conform prevederilor Constitutiei Statelor Unite, presedintele Obama va fi investit duminica, urmand ca a doua zi, luni 21 ianuarie, sa aiba loc o ceremonie de investitura deschisa publicului, pe treptele de vest ale Capitoliului. Este pentru a saptea oara cand un presedinte depune juramantul luni, dupa ce Ziua Inaugurarii a cazut intr-o duminica.

Ceremonia de duminica va fi oficiala de Seful Curtii Supreme de Justitie a Statelor Unite ale Americii, John Roberts.

Inconjurat de familie, prieteni si personal, presedintele va rosti juramantul de 35 de cuvinte scris in Constitutiei cu mana pe Biblia familiei Robinson, special aleasa pentru acest eveniment. Biblia este un cadou din partea tatalui Primei Doamne, Fraser Robinson III, mamei sale LaVaughn Delores Robinson, cu ocazia Zilei Mamei din 1958. Doamna Robinson a fost prima femeie afro-americana ce a condus o librarie a Institutului Moody Bible, si a citit cu regularitate aceasta Biblie.Vicepresedintele Joe Biden va depune juramantul de investitura la Observatorul Naval, tinand mana pe Biblia familiei sale.

Intreg weekend-ul a fost organizat intr-o insiruire de evenimente ce culmineaza cu ceremonia publica de luni. Sub numele de Weekend-ul Inaugurarii, americanii au fost indemnati sa se dedice comunitatii lor.

In Washington DC, mii de persoane au participat, pe National Mall, la ziua nationala a serviciului in slujba comunitatii. In intreaga tara, oamenii din 50 de state au participat la servicii pentru comunitate, de la varuirea scolilor la intocmirea de pachete cu produse esentiale pentru veterani.

Presedintele si Prima Doamna au ajutat la scoala elementara Burrville din Washington, DC, in vreme ce vicepresedintele si doamna Biden au participat la un eveniment unde mii de voluntari au ambalat pachete pentru soldatii aflati pe fronturile externe.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2247 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
popelo13
rank 4
Vorba ceea!
E negru, totusi si a mai locuit si in colibă!!???
Prea mare pălăria! Un mandat i-ar fi fost de ajuns.
Nici negri nu mai au limită!!??
romanianwars
rank 1
un presedinte american
depune 2 juraminte, unul public, unul cu usile inchise. Ala public probabil e minciuna pt fraierii de americani, si al doilea e pt stapanul sau Baphomet. As fi tare curios ce contine al doilea juramant.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor