Barack Obama: SUA isi consolideaza prezenta militara in Australia

Miercuri, 16 Noiembrie 2011, ora 12:42
2055 citiri
Barack Obama: SUA isi consolideaza prezenta militara in Australia
Foto: Reuters

Statele Unite vor mobiliza, incepand cu jumatatea anului 2012, pana la 250 de puscasi marini in nordul Australiei in scopul consolidarii aliantei militare dintre cele doua tari, a anuntat, miercuri, presedintele american Barack Obama, cu ocazia vizitei in Australia.

Prin consolidarea prezentei militare in Australia, SUA isi demonstreaza angajamentul in regiunea Asia-Pacific, a declarat Obama in cadrul unei conferinte de presa comune cu Gillard, citat de agentia de presa Reuters.

Presedintele american Barack Obama a aterizat in capitala Australiei, Canberra, miercuri, unde s-a intalnit cu premierul Julia Gillard. Cei doi au sustinut o conferinta de presa comuna.

Liderul american se va adresa joi Parlamentului, discursul pe care il va sustine fiind considerat momentul cheie al vizitei. In timpul discursului, liderul de la Casa Alba ar urma sa prezinte planurile pentru un angajament mai mare al Statelor Unite in regiune.

Ulterior, el va vizita baza militara de la Darwin si va merge la un monument ridicat in memoria soldatilor americani si australieni care si-au pierdut viata in cel de al Doilea Razboi Mondial. Aceasta va fi prima vizita a unui presedinte SUA la Darwin.

Potrivit informatiilor vehiculate in presa, la Darwin SUA si Australia vor anunta noi exercitii militare comune si o sporire a accesului Statelor Unite la bazele australiene. In acest context, ministrul australian al Apararii, Stephen Smith, a declarat ca extinderea cooperarii este un pas important si practic.

Vizita intervine in conditiile in care cele doua tari marcheaza 60 de ani de alianta in domeniul securitatii si urmeaza sa anunte planuri pentru extinderea cooperarii militare. De asemenea, deplasarea are loc pe fondul eforturilor SUA de a se concentra din nou asupra aliatilor din regiunea Asia-Pacific, pentru a contrabalansa China.

Obama si-a amanat de doua ori aceasta vizita in Australia - in martie 2010, pentru a se concentra pe reforma sistemului de asigurari medicale, si in iunie 2010, in urma poluarii cu petrol din Golful Mexic.

Eveniment Quarterly Report

Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat că nu ştie ce va face legat de o candidatură a sa la alegerile prezidenţiale de anul viitor, subliniind că provocarea pe care o are...
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a precizat că exclude crearea unui nou USL şi a adăugat că Uniunea Social-Liberală a fost creată deoarece exista un duşman atunci, respectiv Traian Băsescu....
#Barack Obama vizita Australia, #SUA extinde prezenta militara Australia, #Barack Obama Julia Gillard , #presedinte SUA