Fotografia zilei: Obama scrie istorie in Havana - cum il asteapta cubanezii

Duminica, 20 Martie 2016, ora 20:59
4859 citiri
Fotografia zilei: Obama scrie istorie in Havana - cum il asteapta cubanezii
Foto: Twitter/Robert Wolf

Intreaga Havana este cuprinsa de forfota, in contextul in care in curand va ajunge in oras Barack Obama. Este o vizita istorica, prima a unui presedinte american in ultimii 88 de ani.

Nu este ceva neobisnuit pentru orasul cubanez sa primeasca vizitele unor lideri importanti: Nelson Mandela a calatorit aici in 1991 si, mai recent, insula a fost vizitata de Vladimir Putin si Papa Francis, scrie Itv.com.

Totusi, vizita liderului de la Casa Alba este speciala. Asta pentru ca in Cuba n-a mai fost niciun presedinte american din 1928, iar vizita unui presedinte american in Cuba era ceva de neconceput pana de curand, cand cele doua tari au reluat relatiile diplomatice.

Obama scrie istorie la Havana: Mizele vizitei sale in Cuba

Momentul culminant al vizitei presedintelui american va fi discursul pe care-l va sustine marti, intr-un mare teatru din Havana, in fata camerelor de filmare ale televiziunii cubaneze. Inainte sa plece spre SUA, Obama va asista si la un meci de baseball intre selectionata nationala a Cubei si echipa Tampa Bay Rays, din Major League Baseball (MLB).

Entuziasmul cubanezilor se simte-n aer. O plimbare prin Havana arata ca pregatirile sunt pe ultima suta de metri. Gropile sunt acoperite, iar la stadion a fost amplasat un ceas, special pentru vizita liderului american.

Nu se merge chiar atat de departe incat orasul sa fie decorat cu simboluri americane, insa se vad schimbari majore.

Poate cea mai importanta, scrie autorul articolului, este aceea a locurilor cu Wi-fi din oras. Pentru aproximativ doi dolari, oamenii pot cumpara un card ce le ofera acces la Internet timp de o ora, lucru care parea imposibil cu putin timp in urma.

Ba, mai mult, un restaurant din vechiul oras a indraznit sa imprime o pancarta uriasa in care apar alaturi Raul Castro si Barack Obama. De asemenea, incep sa apara antreprenorii, odata ce restrictiile impuse de guvernul cubanez nu mai sunt asa de aspre.

Obama, vizita istorica in Cuba - prima a unui presedinte american in ultimii 88 de ani

Schimbarea vine, dar este graduala. Vizita lui Obama va fi salutata in mare masura de catre oamenii din Cuba, dar inca mai exista elemente de neincredere, dupa 50 de ani de izolare.

Simbolistica acestei vizite este ceea ce conteaza, iar imaginile difuzate in intreaga lume vor sterge orice urma de indoiala ca o noua frontiera a diplomatiei s-a deschis.

Obama s-a urcat in avionul spre Havana si, atunci cand va cobori, duminica, la ora locala 17.00 (23.00, ora Romaniei), pe pista Aeroportului Jose Marti, liderul SUA va deveni primul sef de stat american in functie care va pune piciorul pe insula dupa Calvin Coolidge, in 1928.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Barack Obama vizita Cuba, #Havana pregatiri vizita Obama, #Obama vizita istorica Havana , #presedinte SUA