Guantanamo se inchide, detinutii vor fi transferati - Obama a trimis planul Congresului

Marti, 23 Februarie 2016, ora 21:29
2079 citiri
Guantanamo se inchide, detinutii vor fi transferati - Obama a trimis planul Congresului
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele SUA, Barack Obama, a trimis marti Congresului un plan de inchidere a penitenciarului din baza militara Guantanamo Bay, prezentand variante alternative de preluare a suspectilor de terorism aflati in detentie.

Planul se concentreaza pe aducerea in penitenciare de pe teritoriul Statelor Unite a 30-60 de suspecti de la Guantanamo considerati prea periculosi pentru a fi eliberati, informeaza cotidianul The New York Times.

Casa Alba a prezentat variante alternative de transferare a detinutilor, in Carolina de Sud, Kansas si Colorado. Restul celor 91 de suspecti detinuti la Guantanamo ar urma sa fie transferati in alte tari.

Fantomele de la Guantanamo Bay - reportaj din cea mai cunoscuta inchisoare de pe glob

Un studiu realizat de Pentagon arata ca transferarea detinutilor de la Guantanamo ar permite economisirea a 65-85 de milioane de dolari anual.

"De multi ani este clar ca existenta penitenciarului de la Guantanamo nu este favorabila securitatii nationale, ci o submineaza", a declarat Barack Obama.

Cati detinuti mai sunt la Guantanamo - Se tine Obama de cuvant?

"Existenta penitenciarului militar de la Guantanamo este contraproductiva in combaterea terorismului, pentru ca teroristii se folosesc de acest lucru in scop propagandist", a spus presedintele SUA.

"In plus, mentinerea acestui penitenciar intra in contradictie cu valorile noastre. Este perceputa ca o pata pe palmaresul nostru in mentinerea celor mai inalte standarde in materie de drepturile omului", a spus Barack Obama.

Detinuti de la Guantanamo, transferati in strainatate - tarile in care ajung, tinute la secret

"Trebuie sa incheiem acest capitol al istoriei tarii noastre. Este vorba de una din lectiile invatate dupa atentatele din 11 septembrie 2001", a subliniat presedintele Statelor Unite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#inchidere inchisoare Guantanamo, #plan Obama Guantanamo , #presedinte SUA