Intalnire Hollande-Obama, la Casa Alba: Intre Afganistan si criza din eurozona

Autor: Ana Ilie
Vineri, 18 Mai 2012, ora 12:38
1472 citiri
Intalnire Hollande-Obama, la Casa Alba: Intre Afganistan si criza din eurozona

Presedintele american, Barack Obama, va incerca sa puna bazele unei relatii cu noul lider francez, Francois Hollande, la Casa Alba, vineri, cu ocazia primei intalniri dintre cei doi sefi de stat, inainte de a se indrepta spre Camp David, pentru un summit G8 unde este de asteptat sa insiste ca Europa sa faca mai mult pentru a rezolva criza economica.

Francois Hollande, investit saptamana aceasta la Elysee, si-a exprimat deja doua opinii care ii dau de furca lui Obama: doreste retragerea trupelor franceze din Afganistan pana la sfarsitul acestui an si pune sub semnul intrebarii masurile de austeritate din Europa, scrie France24.

Obama s-ar putea folosi de prima lor intalnire pentru a-l incuraja pe liderul socialist sa regandeasca planurile de retragere din Afganistan.

In pofida acestor subiecte asupra carora par a nu fi pe aceeasi lungime de unda, cel putin deocamdata, Obama si Hollande s-ar putea intelege de minune in ceea ce priveste sustinerea masurilor de crestere economica in Europa. Cei doi ar putea forma un front comun in problema crizei din eurozona, spun expertii.

Summitul G8 survine intr-un moment in care grecii retrag banii din banci, de teama ca tara ar putea iesi din eurozona, iar pietele financiare sunt ingrijorate de perspectiva unei crize de dimensiuni masive in Europa.

Obama a cerut liderilor europeni in repetate randuri sa faca mai multe pentru a stimula cresterea in regiune, de teama unei contagiuni ce ar putea dauna economiei americane si sanselor sale de a fi reales, la 6 noiembrie.

Heather Conley, de la Centrul pentru Studii Strategice si Internationale, este de parere ca Hollande si Obama "vad lucrurile la fel in ceea ce priveste necesitatea unui mai bun echilibru intre consolidarea fiscala, austeritate si crestere economica".

Aceasta apropiere dintre cei doi lideri ar putea pune presiune pe cancelarul german, Angela Merkel, care insista pe necesitatea unei discipline financiare pentru a aduce la echilibru finantele eurozonei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#prima intalnire Obama Hollande, #discutie Obama Hollande G8 , #presedinte SUA