L-a amenintat Obama pe Netanyahu ca SUA vor dobori avioanele Israelului?

Autor: Ana Ilie
Luni, 02 Martie 2015, ora 14:01
8685 citiri
L-a amenintat Obama pe Netanyahu ca SUA vor dobori avioanele Israelului?
Foto: The Telegraph

Presedintele american Barack Obama ar fi amenintat anul trecut sa foloseasca armata SUA pentru a dobori avioanele de lupta ale Israelului, daca acestea vor incerca sa distruga instalatiile nucleare ale Iranului, potrivit presei din orientul Mijlociu. Administratia americana a negat categoric, duminica, aceste rapoarte.

Amenintarea lui Obama l-ar fi descurajat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu sa trimita avioanele de lupta impotriva Iranului, dupa ce Israelul a descoperit ca SUA poarta negocieri secrete cu Teheranul, scria, duminica, ziarul kuweitian Al-Jarida, citat de The Washington Post.

Un inalt oficial al administratiei americane a replicat, la cateva ore, ca raportul "este total fals".

Al-Jarida relata ca surse "bine plasate" au confirmat ca un ministru israelian a dezvaluit planul de atac Secretarului american de Stat John Kerry si ca Obama a replicat amenintand ca va dobori avioanele israeliene inainte de a-si atinge destinatia.

"Netanyahu si comandantii sai au convenit dupa patru nopti de deliberari sa insarcineze seful armatei israeliene, Benny Gantz, cu pregatirea unei operatiuni impotriva programului nuclear iranian. In plus, Netanyahu si ministrii sai au decis sa faca tot posibilul pentru a dejuca un posibil acord intre Iran si Casa Alba deoarece acesta ar fi o amenintare la adresa securitatii Israelului", scrie publicatia.

Raportul mai precizeaza ca planul israelian a fost exersat cateva saptamani in forma exercitiilor aeriene si fortele aeriene israeliene chiar au zburat in spatiul aerian iranian pentru a simula atacul.

Agentia israeliana de presa Arutz Sheva a notat ca ideea dejucarii unui atac israelian asupra Iranului pentru a salva negocierile nucleare apartine fostului consilier din Administratia Carter, Zbigniew Brzezinski.

"Nu suntem chiar bebelusi impotenti. Ei trebuie sa zboare in spatiul nostru aerian din Irak. O sa stam sa privim? Trebuie sa fim seriosi cand le negam acest drept. Daca zboara peste Irak, trebuie sa mergem dupa ei si sa ii confruntam. Au de ales, fie se intorc, fie nu", a spus acesta intr-un interviu din 2008.

Saptamana trecuta, presa israeliana a aratat ca Arabia Saudita a fost de acord sa permita Israelului sa ii foloseasca spatiul aerian daca vrea sa atace Iranul, la schimb pentru "ceva progrese" in chestiunea palestiniana.

Coincidenta sau nu, articolul incriminator la adresa Administratiei Obama vine inainte ca Netanyahu sa sustina un controversat discurs pe tema impunerii de sanctiuni Iranului in Congresul american.

https://ziare.com/international/america/avertisment-din-sua-israelul-risca-sa-supere-rau-casa-alba-1350021

Netanyahu a fost invitat de presedintele republican al Camerei Reprezentantilor, John Boehner.

Obama, dojana aspra pentru premierul Israelului: Merkel nu ar fi facut-o niciodata

Invitarea lui Benjamin Netanyahu este un gest de sfidare a presedintelui democrat Barack Obama, care incearca sa impiedice ingerintele Congresului dominat de republicani in negocierile dintre Teheran si marile puteri pe tema programului nuclear iranian.

Relatia dintre Obama si Netanyahu a ajuns la nivel de criza: Ne-a scuipat in fata in public

Presedintia Statelor Unite a reactionat vehement fata de invitarea in Congres a premierului Benjamin Netanyahu, considerand ca este o incalcare a protocolului. "Protocolul clasic prevede ca liderul unei tari sa ia contact cu liderul tarii in care se deplaseaza; acest eveniment este in afara protocolului. Israelul nu ne-a informat in legatura cu aceasta vizita", a declarat Josh Earnest, purtatorul de cuvant al Casei Albe.

Benjamin Netanyahu este in campanie electorala inaintea alegerilor legislative anticipate din 17 martie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Obama amenintare avioane Netanyahu, #Obama tensiuni Netanyahu , #presedinte SUA