Netanyahu si Obama isi incruciseaza sabiile din cauza Iranului

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 04 Martie 2015, ora 09:50
3673 citiri
Netanyahu si Obama isi incruciseaza sabiile din cauza Iranului
Foto: The Independent

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat SUA, marti, ca negociaza o intelegere gresita cu Iranul, care poate declansa un "cosmar nuclear". Avertismentul i-a atras o "corectie" din partea presedintelui american Barack Obama, punand in evidenta tensiunile tot mai mari dintre cei doi lideri.

Cei doi politicieni si-au livrat mesajele la distanta de cateva ore. Netanyahu a criticat eforturile diplomatice ale lui Obama in Congres, spre bucuria republicanilor. Obama i-a raspuns ca nu a venit cu "nimic nou", scrie Reuters.

Lui Netanyahu i-a raspuns si Teheranul, care a spus ca discursul liderului israelian a fost "plictisitor si repetititv".

Netanyahu a fost boicotat de zeci dintre congresmanii democrati ai lui Obama care nu au participat in Congres la discursul de 39 de minute pe tema amenintarii iminente a Iranului nuclear. Practic, remarca sursa citata, discursul a criticat punct cu punct strategia lui Obama fata de Iran. Netanyahu a fost ovationat in picioare de republicani.

Spre deosebire de ceea ce se credea ca va spune, Netanyahu a evitat totusi sa solicite noi sanctiuni sau o dezmembrare totala a tehnologiilor nucleare detinute de Israel, semnal ca Israelul s-ar putea multumi cu mai putin.

Obama a aratat insa ca premierul nu a oferit "alternative viabile" la actualul curs al negocierilor cu Iranul.

Iranul nu il asculta pe Obama: Solicitari inadmisibile si ilogice

Discursul lui Netanyahu este culminarea catorva luni de tensiuni cu America, generate de acceptarea, in ianuarie, a invitatiei republicanilor de a vorbi in Congres.

Invitatia a fost facuta fara a fi anuntata in prealabil Casa Alba si multi democrati au considerat gestul un afront la adresa lui Obama.

Presedintele american a refuzat sa se intalneasca cu Netanyahu, motivul oficial fiind ca vizita acestuia in SUA este prea aproape de alegerile anticipate din Israel, programate pentru data de 17 martie.

Liderul de la Casa Alba a spus, de altfel, ca nu a urmarit discursul televizat al acestuia, ci a citit transcriptul. Casa Alba i-ar fi transmis lui Netanyahu sa renunte la ideea de a solicita de la congresmeni impunerea de noi sanctiuni Iranului, pentru a nu tulbura negocierile americano-iraniene.

Obama sustine ca intelegerea cu Teheranul ar crea o perioada de pauza in dezvoltarea nucleara, ceea ce ar face ca Iranul sa mai poata crea o arma nucleara in decurs de un an, timp suficient, daca e nevoie, pentru o interventie militara.

Iranul neaga ca incearca sa dezvolte o arma nucleara - de altfel, se presupune ca Israelul este singura tara din regiune care are un arsenal nuclear.

Avertisment in Congresul SUA: Iranul, la concurenta cu Statul Islamic. O amenintare pentru lume

"Actualul proiect de acord cu Iranul nu blocheaza programul nuclear iranian, ci il faciliteaza. Singura alternativa la actualul proiect de acord cu Iranul in domeniul nuclear ar fi un acord mult mai bun", care sa garanteze ca Teheranul nu va obtine arme atomice, a subliniat premierul israelian, fara a oferi insa o alternativa la acord.

Emotii la Casa Alba in timpul discursului premierului Israelului: Ce i s-a cerut sa nu spuna

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Netanyahu Congres Obama, #Netanyahu Obama Iran , #presedinte SUA