O intrebare dureroasa: de ce ne-a uitat America?

Luni, 11 Iunie 2012, ora 11:08
4395 citiri
O intrebare dureroasa: de ce ne-a uitat America?
Foto: Deutsche Welle

Sunt atat de diferite problemele pe cele doua maluri ale Atlanticului, incat partenerii sa uite de bunele relatii transatlantice? Europa fierbe, iar in America tema numarul unu este ...casatoria intre gay!

Daca, in aceste zile, cineva incearca sa vorbeasca despre aceste chestiuni, va fi acuzat ca e invechit, ca inca gandeste in termenii patentati de Razboiul Rece. La prima vedere, pare ca lumii de peste Ocean putin ii pasa de problemele, pe care, pana la urma, le-a creat intr-o mare masura. In definitiv, criza mondiala de acolo a plecat. Poate cineva sa uite de prabusirea Lehman Brothers si de criza creditelor ipotecare din SUA?

In America, marea tema a zilei este daca cuplurile de homosexuali au dreptul de a-si intemeia o familie, in timp ce Europa este angajata intr-o lupta capitala pentru salvarea UE, noteaza Deutsche Welle, intr-o ampla analiza.

Exista politicieni in SUA care cred ca politica de austeritate impusa de cancelarul german Merkel este gresita. Conform lor, ar trebui ca tarile subdezvoltate din UE sa primeasca mai multi bani. Banii cui, insa? Banii tarilor mai cu stare, in speta ai germanilor. Cam la atat se reduce implicarea americanilor in problemele Uniunii Europene.

Cele doua poluri

Ceea ce se intampla in lume pare a nu avea niciun impact asupra campaniei prezidentiale, care se desfasoara in SUA. Presedintele Barack Obama, care a declarat Afganistanul ca fiind "campul de batalie al intereselor occidentale", a decis retragerea trupelor americane din aceasta zona, deschizand larg usa talibanilor.

Problemele Europei au fost prezentate pe prima pagina a publicatiilor economice americane intr-un mod facil, usor derizoriu, ca si cum criza din UE si NATO nu ar avea nicio importanta pentru SUA.

America spera, totodata, ca iminentul conflict palestiniano-israelian sa astepte pana dupa alegeri. Drepturile omului in Siria, Sudan, Congo sau China sunt garantate, dar doar din vorbe.

Declaratiile incurajatoare si compasiunea fac, in aceste zile, casa buna cu politica externa a Americii. Dominatia lui Putin se prelungeste, iar America pare ca s-a culcat pe o ureche.

In Iran si Coreea de Nord continua lucrarile la construirea unor noi dispozitive nucleare. SUA insa nu vada, nu aud, importante sunt alegerile prezidentiale din toamna, iar politicienii par ca numai asta viseaza.

Europa si america

Dupa Al Doilea Razboi Mondial, sefi de stat si de guverne, precum americanul Truman, britanicul Churchil si europenii Schuman, Adenauer si De Gasperi au pus bazele Uniunii Europene.

Astazi, oamenii se intreaba, involuntar, daca nu cumva aceste personalitati au subestimat problemele viitoarei Uniuni sau au fost foarte convinsi de punerea in aplicare a ideii lor marete?

Astazi, americanii proeuropeni sunt tot mai frustrati, deoarece Washingtonul se indeparteaza tot mai mult de Europa. Presedintele Obama s-a nascut la 16 ani dupa razboi si priveste catre lumea din secolul trecut cu alti ochi. Toata atentia sa este indreptata catre insanatosirea economiei Americii si catre rezolvarea problemelor sociale ale acestei tari, procese care se desfasoara extrem de lent.

Din punct de vedere al marilor provocari ale lumii, precum si al celor din propria tara, este greu de inteles de ce problema casatoriei intre gay este in centrul campaniei electorale a lui Obama. Este oare aceasta cea mai mare grija a Americii?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#SUA criza UE, #criza zona euro masuri, #America relatii Europa, #Europa criza America Obama , #presedinte SUA