Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Obama a discutat la telefon cu Putin despre extradarea lui Snowden

Sambata, 13 Iulie 2013, ora 15:48
2245 citiri
Obama a discutat la telefon cu Putin despre extradarea lui Snowden
Foto: Arhiva

Presedintele SUA Barack Obama a discutat la telefon, vineri, cu omologul sau rus Vladimir Putin pe tema extradarii fostului consultant NSA Edward Snowden, dar nu sunt semne ca s-ar fi ajuns la un consens.

Purtatorul de cuvant de la Casa Alba Jay Carney a acuzat Rusia ca ii ofera lui Snowden, aflat in prezent in zona de tranzit a unui aeroport din Moscova, o "platforma pentru propaganda" cu ajutorul careia isi raspandeste public acuzele fata de SUA, relateaza Reuters.

O declaratie publica facuta de Casa Alba cu privire la convorbirea telefonica dintre Obama si Putin nu a oferit nicio informatie legata de posibilitatea ca presedintele Rusiei sa decida trimiterea lui Snowden peste ocean.

"Cei doi lideri au subliniat importanta relatiilor bilaterale SUA-Rusia si au discutat despre mentinerea securitatii precum si despre alte probleme bilaterale, inclusiv statutul lui Edward Snowden, si despre cooperarea in combaterea terorismului in perspectiva Jocurilor Olimpice de iarna de la Soci", se arata in document.

Contactul diplomatic la cel mai inalt nivel a venit in urma unor intense abordari diplomatice pe tema extradarii lui Snowden, care se afla in zona de tranzit aeroportului moscovit inca din data de 23 iunie. El a solicitat azil in mai multe state, inclusiv Rusiei, dar singurele care i l-au oferit sunt Venezuela, Nicaragua si Bolivia.

In varsta de 30 de ani, barbatul este acuzat de spionaj ca urmare a faptului ca a facut publice detalii despre inregistrari facute de serviciile americane, atat telefonice cat si pe Internet, informatii care au scandalizat societatea americana, ingrijorata de spionajul domestic, si au afectat relatiile SUA cu tari aliate.

Pana acum Vladimir Putin a refuzat toate solicitarile SUA de a-l extrada pe Snowden. Subiectul este insa unul delicat, pentru ca presedintele rus se pregateste sa il intampine pe Barack Obama la summit-ul G20 de la St. Petersburg.

"Nu ne putem imagina ca domnul Putin vrea sa lase acest subiect nerezolvat, asa cum este acum, stiut fiind ca se pregateste pentru summit-ul din septembrie", a declarat James Collins, fost ambasador al SUA in Rusia.

Totodata, la Moscova, purtatorul de cuvant al lui Vladimir Putin a reiterat ideea ca daca Edward Snowden vrea sa i se acorde azil politic va trebui sa renunte sa mai afecteze interesele Statelor Unite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Obama convorbire Putin Snowden, #extradare Snowden SUA , #presedinte SUA
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Poza imbacsitul
imbacsitul
rank 5
Mai mult speculatii decat informatii!