Obama a stat 3 ore la o cina cu Merkel: Se pregateste sa ii predea stafeta de lider al lumii libere

Joi, 17 Noiembrie 2016, ora 09:04
6831 citiri
Obama a stat 3 ore la o cina cu Merkel: Se pregateste sa ii predea stafeta de lider al lumii libere
Foto: Casa Alba/Pete Souza

Barack Obama a luat, miercuri, o cina privata cu Angela Merkel, dupa ce a sosit la Berlin in cadrul etapei finale europene a turneului pe care-l face ca presedinte al Statelor Unite.

Aceasta cina a durat trei ore si a avut loc la Hotelul Adlon - la o aruncatura de bat de Poarta Brandenburg - hotelul unde s-au cazat Obama si echipa sa pana vineri, relateaza DPA si AFP.

Nu se stie exact ce au discutat cei doi, insa este inevitabil sa nu fi vorbit despre alegerea miliardarului Donald Trump ca succesor al lui Obama.

In urma alegerii lui Trump, Merkel este considerata liderul lumii libere, scrie AFP.

O noua intalnire oficiala intre cei doi este programata joi, la ora locala 15:15 (16:15, ora Romaniei) la Cancelarie.

De asemenea, o intalnire cu Merkel si alti lideri europeni se afla in programul de vineri al vizitei.

In cadrul acestor reuniuni, Obama urmeaza sa incerce sa linisteasca temerile europenilor cu privire la viitorul parteneriatului transatlantic, in contextul in care succesorul sau a proclamat ca va actiona potrivit principiului "America first", mai scrie AFP.

Obama e convins ca Trump vrea relatii bune cu NATO: Inclinatiile care nu corespund realitatii o sa-i fie zdruncinate rapid

Barack Obama, in varsta de 55 de ani, a adus un omagiu, in aceste zile, cancelarului, despre care a spus ca este "partenera sa internationala probabil cea mai apropiata".

Intr-o rasturnare a discursului antimondializare a succesorului sau desemnat, Obama si Merkel au trimis un semnal puternic, intr-un editorial comun publicat intr-un saptamanal german si difuzat de miercuri seara.

Obama si Merkel apara in acest editorial legatura transatlantica si liberul schimb, in contextul in care Trump este tentat de protectionism si izolationism.

Obama se teme de pericolul nationalismului: Ultima data a iesit o baie de sange in Europa

"Nu va exista o intoarcere la lumea dinaintea globalizarii", subliniaza cei doi lideri si adauga ca "suntem mai puternici muncind impreuna".

Revenirea la Berlin a lui Obama este incarcata de simbolism pentru liderul american. Aici a sustinut, in iulie 2008, candidatul de atunci la Casa Alba cel mai mare miting electoral al sau.

Trump ar ajuta o tara NATO atacata de Putin doar daca a cotizat cat trebuie

Seful NATO ii transmite un avertisment ferm presedintelui ales Trump: A merge singur nu este o optiune!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
#Obama Merkel intalnire Berlin Trump , #presedinte SUA